Cum trăiau bunicii noștri fără tehnologie?

0

Ne-am obișnuit cu confortul oferit de tehnologie și nu ne imaginăm cum ar fi viața fără ea. O folosim zilnic, fie că este vorba de curățenie, transport sau grădinărit. O folosim în bucătărie, la locul de muncă sau atunci când vrem să luăm legătura cu cei dragi.

Tehnologia ar fi trebuit să ne asigure pe lângă confort, mai mult timp pentru noi. Însă nu este deloc așa. Vrem zilnic să facem din ce în ce mai multe, iar în aceste condiții muncim mai mult, dar uităm de noi.

Cu toate acestea, tehnologia și-a lăsat adânc amprenta asupra societății moderne și a reușit să crească cumva nivelul de confort al omului.

Câți dintre voi nu v-ați pus întrebarea: Cum se descurcau bunicile noastre pe vremuri, cu câte 6 – 7 copii și fără mașină de spălat. Era greu! Dar erau obișnuite, iar altă soluție nu exista, așa că din lipsă de variante, doar munceau. Rufele le spălau de mână în apă cu leșie. Nici măcar detergent nu aveau, ori balsam. Parfumau rufele după spălare doar cu plante aromatice care aveau rolul și de a îndepărta moliile. Frecau la pete până făceau răni la mâini, iar vara scoteau de cele mai multe ori rufele la râu.

Analizând acum situația, nu era chiar prietenos pentru mediu, însă în mare parte a ingredientelor folosite la curățat erau naturale. Nu la fel de eficiente totuși.

Acum totul este simplu. În funcție de buget sau nevoi, ai de ales din o gamă variată de modele masini de spalat, iar astfel câștigi mai mult timp pentru alte activități și nici nu mai depui efort suplimentar pentru a îndeplini anumite activități casnice indispensabile. În cazul în care stai la bloc, poți foarte ușor să îți usuci hainele rapid și sigur cu ajutorul unui uscător de rufe performant, mai ales dacă nu ai balcon.

Cum credeți că netezeau bunicile noastre rufele șifonate? Ei bine, aveau un fier de călcat greoi cu o cuva în care puneau cărbuni încinși. Îl lăsau să se încălzească pe sobă, iar dacă aveau nevoie de mai multă ”energie”, puneau în acea cuvă cărbuni încinși din sobă, apoi călcau cămășile, draperiile sau lenjeriile. Acum o staţie de călcat performantă în doar câteva mişcări calcă şi cele mai preţioase ţesături.

În ziua de azi nu ne putem despări de telefonul mobil. A devenit un gadget indispensabil, nu doar pentru funcția de bază ci și pentru informare sau divertisment. Puțini aveau pe la sfârșitul anilor ’80 telefon. Şi doar în anumite condiţii, aşa că bunicii aşteptau cu nerăbdare poştaşul, iar când venea cu câte o scrisoare era sărbătoare. Mai apoi au început timid să îşi permită din ce în ce mai mulţi luxul de a avea un telefon, dar apelurile erau foarte scurte, deoarece costurile erau foarte mari. Acum ai minute nelimitate, dar nu mai ai pe cine suna… sau nu ai timp. Nu mai zic de video… Te vezi, potoleşti temporar dorul, dar nu poţi îmbrăţişa.

Dacă voiai să ajungi într-un loc necunoscut, dacă nu aveai acces la o hartă, de bază erau oamenii dispuşi să te îndrume. Uneori erai îndrumat greşit, dar era un risc asumat. Acum tot telefonul te scoate din necaz. Doar scrii destinaţia şi te duce la acolo cu o precizie de 1-2 metri.

Poate că pe vremea bunicilor, totul era mai greu. Dar oamenii erau obişnuiţi, aşa că nu percepeau totul ca fiind greu, însă noi cei învăţaţi cu tehnologia, dacă brusc rămânem fără ea, ne vom simţi neputincioşi. Exact ca peştele pe uscat. Bunicii noştri erau fericiţi, noi ne enervăm din orice şi devenim anxioşi atunci când ceva nu funcţionează aşa cum vrem şi sunem depăşiţi de situaţie.

Pentru a fi fericiţi trebuie să căutăm un echilibru şi să începem să învăţăm să ne descurcăm în orice situaţie chiar dacă nu avem parte de tehnologie. Dacă nu ştim, nevoia ne învaţă. Însă până una alta, să ne bucurăm şi să preţuim ce avem.

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.