Panouri solare sau panouri fotovoltaice. Ce să alegi?

0

Multe persoane fac confuzie între panorile solare și cele fotovoltaice atunci când doresc să cumpere unul dintre aceste produse. În primul rând trebuie să știți fiecare la ce folosește pentru a ști ce să alegi.

Panourile solare

Panourile solare transformă energia solară în energie termica. Mai exact, cu ajutorul unui astfel de sistem, ai apă caldă la robinet fără a fi nevoie de o centrală electrică sau boiler electric. Practic, acestea sunt folosite doar pentru a încălzi apa caldă, reducând costurile de consum. Amortizarea estimativa este de un an sau un an de jumătate în funcție de sistemul ales și nevoile gospodăriei. Acestea sunt în ceșe mai multe dintre cazuri combinate cu o centrala pe gaz sau pe lemne sau cu un boiler electric.

Panourile solare pentru apă caldă sunt eficiente în perioada de vară, atunci când soarele este mai puternic. Însă pot da un bun randament și tot timpul anului. Bineînțeles că pentru a beneficia de un bun randament tot anul, va trebui să alegi un panou solar eficient. Diferența o dictează prețul și capacitatea de reținere și păstrare a energiei solare în panouri.

Cele mai rentabile sunt panourile solare pentru apă caldă nepresurizate care funcționează în perioada de primăvară-toamnă. Iarna se presupune că dai drumul la centrală, astfel ai parte de apă caldă tot anul.

Panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt sisteme care contribuie la transformarea unui foton care prin impactul cu o suprafata fabricata din anumite materiale genereaza un electron. Practic transformă energia solară în energie electrică. Energia electrică produsă poate fi transformată la rândul ei în energie termică sau mecanică.

Un asfel de sistem poate avea un cost mai mic decât cel al unui panou solar. Însă trebuie să știi că și randamentul este mai mic în ceea ce privește costurile. În plus, un panou fotovoltaic necesită un sistem de transformare a energiei de curent continuu cu un voltaj redus în curent alternativ de voltaj ridicat pentru a putea fi efectiv utilizat. Toate aceste posibilități vin lapachet cu un cost suplimentar. De aceea este foarte important să știi ce așteptări ai de la fiecare produs.

Indiferent dacă optezi pentru panouri solare sau panouri fotovoltaice, trebuie să știi că ambele oferă indepentență energetică sau termică, costurile se amorticeazăîn timp, nu contribuie la creșterea poluării și pot fi montate chiar și în zone în care nu se află retea de elecricitate sau gaz, oferind chiar și în cel mai izolat loc, confortul mult dorit.

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.