De ce trebuie să ții cont atunci când achiziționezi o mașină second hand

1

Mașina este un mijloc de transport indispensabil în orice familie. Și nu fac referire aici doar la vacanțe sau navetă. Pur și simplu apare ceva urgent în toiul nopții, te-ai urcat în mașină și ai plecat la drum. Condiția desigur este să nu fi consumat în acea seara alcool.

Fără îndoială orice familie ar trebui să aibă o mașină și să nu depindă de absolut nimeni aunci când dorește să se deplaseze dintr-un loc în altul. Însă ce faci atunci când îți dorești să cumperi un autovehicul dar nu îți permiți unul nou?

Atunci când cumperi o mașină second hand trebuie să te gândești de două ori înainte de a face acest pas. De multe ori o mașină second hand din consideraă ca făcând partedin gama de lux, după ce îi faci o revizie și îi schimbi tot ce trebuie a fi schimbat, când tragi linie ajungi la concluzia că mai bine cumpărai o mașină nouă.

În primul rând din start rebuie să știi că pe lângă prețul ei, va trebui să îi faci obligatoriu o revizie și eventual să îi cumperi toate piesele consumabile care în mod normal le schimbi la numărul de kilometri sau la anumite perioade de timp. Să fii sigur că vânzătoul nu va fi dispus să vândă mașina cu cheltuieli suplimentare așa că pentru siguranța, a pasagerilor ș a celorlalți participanți la trafic, va trebui ca imediat după achiziție să treacă pragul unui service pentru schimbul de ulei, filtru de motorină, plăcuțe de frână, distribuție, dar și pentru o revizie a sistemului de climatizare.

În primul rând trebuie să știi că indiferent dacă vrei să cumperi un BMW, Audi, Mercedes, Hyundai sau Volkswagen, regula de aur este aceeași: revizia! Și caută să u te lași păcălit de preț sau aspectul impecabil la prima vedere.

Criterii de care trebuie să ții cont atunci când trebuie să cumperi o mașină second hand!

Ce tip de mașină vrei și pentru ce anume

Acest criteriu aș putea spune că este în capul listei. Gândește-te pentru ce iei acea mașină. Pentru navetă, pentru plimbări cu familia. Dacă ai de exemplu o familie numeroasă atunci o +mașină de familie 7+1 sau 8+1 este tot ce ai nevoie. Ține cont să achiziționezi una și cu spațiu de depozitare pentru bagaje, pentru ca atunci când plecați în vacanță să beneficiați de tot confortul pe parcursul călătoriei. Dacă dorești una mică de oraș pe care să o folosești pentru navetă la job, atunci poți opta chiar și pentru un Smart. Niciodată nu o sa ai probleme cu locul de parcare, consumă puțin, te strecor ușor în trafic și este chiar simpatică. Sau ai putea să mergi cu bicicleta. Poluezi mai puțin. 🙂

Prețul

Prețul este un criteriu esențial de selecție însă nu neapărat însemnă totul. Cum am mai spus, poți ajunge să plătești pentru o mașină  second hand aproape cât ai fi plătit pe una nouă. Așa că este foarte important să plătești exact cât face. Pentru asta nu te arunca niciodată cu capul înainte amăgit de aparențe. Caută mașini de aceeași marcă, același an, cu aceleași dotări și kilometraj apropiat. Analizează cu atenție oferta apoi ia în calcul achiziția. Ia în calcul doar, nu o cumpăra direct. În plus ține cont și de alte cheltuieli cum ar fi consumul, prețul asigurării, impozitul, costurile pieselor de schimb etc.

Test Drive

Nu cumpăra niciodată o mașină fără un test drive. Mergi cu ea atât prin oraș cât și pe drumuri naționale sau dacă se poate chiar pe autostradă. Ascultă cu atenție motorul și fii atent la orice zgomot. Dacă nu te pricepi, apelează la un mecanic auto care te poate sfătui dacă este cazul să cumperi sau nu acea mașină.

Starea generală a mașinii

Dacă înainte de test drive poți analiza doar starea generală a caroseriei și documentele mașinii, după test drive îți poți da seama dacă mașina are și alte probleme. O analiză amănunțită la un service poate fi șimai convingător în alegerea făcută. Însă trebuie să ții cont că nimeni nu face gratis astfel de teste. Iar dacă tu vrei să îți vinzi mașina și vin 0 potențiali cumpărători și îți cer să mergeți împreună la service pe cheltuiala ta, atunci nu îți convine, mai ales că poate nici unul nu o va cumpăra. Ia în calcul și analiza unui service. Dacă nu îți va conveni, măcar nu vei cheltui bani inutil. Nici tu nici vânzătorul. În plus ai avantajul că poți alege tu service-ul, astfel dispare îndoiala conform căruia sasarul de mașini are o înțelegere făcută cu un anume service.

Apelează la specialiști pentru o analiză

O analiză amănunțită va scoate la iveală hibele pe care mașina le are. Unele mașini au fost reparate după ce au primit de la asgurator daună totală. Cred că  vrei să știi pe ce riști să dai banii. Aceste mașini sunt extrem de periculoase în trafic deoarece sunt nesigure. În plus nu ai vrea să cumperi o mașină făcută praf și reparată cât să mergi de la moară până la gară la un tarif supraestimat. Verifică într-un service autorizat și kilometrajul real al mașinii, istoricul acesteia (se poate afla după seri de șasiu) precum și cartea de service. Verifică dacă mașina pe care vei să o cumperi are aceeași serie de șasiu ca cea din acte și dacă nu cumva figurează ca fiind furată. Poți afla asta chiar la o simplă căutare în  baza de date a Poliției Române.

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.