Nu mi-a plăcut niciodată idea de chirie. Asta pentru că îmi place stabilitatea, chiar dacă uneori îmi vine să mă duc oriunde în lume fără să mai știe nimeni nimic de mine. Teoretic vorbind. Practic dacă plec nu o fac pentru mult timp. Tot acasă revin, în micul meu colț de rai, locul care îmi oferă siguranță, libertate, liniște, fericire. Nu. Nu mă atașez de locuri sau lucruri. Ci de oameni. Cu aceștia pot însă discuta indiferent de distanță. În ultimul timp am observat că îmi sunt mai aproape cei de la distanță decât cei care se află la o aruncătură de băț de casă. Iar familia?
Familia este acolo unde ți-o construiești: cărămidă cu cărămidă.
- Dacă fundația este slabă, casa se dărâmă. – La fel și familia. Un rol important îl are alegerea persoanei potrivite. Dacă cele două materiale nu formează un tot unitar, atunci totul este în zadar. Nu poți amesteca apă cu ulei. În cele din urmă se vor separa. Un rol important îl joacă educația.
- Dacă nu există un studiu geotehnic înainte de construcție, casa se va surpa – la fel și familia. Cum alunecările de teren sau inundațiile distrug case, la fel și persoanele care intervin în familie distrug destine.
- Dacă la construcția casei nu sunt folosite materiale potrivite – casa se va deteriora rapid. La fel și familia! Dacă nu există respect și încredere este degeaba! Vopseaua își pierde din intensitate și rămân doar pereții goi cu crăpături adânci.
- Dacă acoperișul este șubred, la prima furtună va zbura. La fel și în familie. Dacă nu există înțelegere, la prima ceartă fiecare va porni pe câte un drum.
- Dacă locuința nu este bine izolată – frigul va pătrunde. Degeaba faci focul, cum îl stingi casa se răcește. La fel ca iubirea.
- Dacă locuința este goală atunci e degeaba. Pentru a o umple trebuie să fiți cu adevărat fericiți.
La noi studiul geotehnic nu a existat. Cu toate astea costrucția a rezistat. Poate pentru că doar asta a fost problema. Cei care în permanență au intervenit în familia noastră și au făcut tot posibilul să ne distrugă viețile din propriul lor egoism, ăutate și prostie. Însă pentru a nu se dărâma am plecat! Oh. Libertate! Deși a fost brutal. În plină iarnă cu un copil mic după noi! Cinste lor. Sper că acum sunt fericiți de marea lor realizare. Însă fie roata și pătrată, tot se învârte ea o dată. Totul se întoarce!
Ce puteam face? Să ne mutăm cu chirie sau să cumpărăm un apartament în rate? Cea mai bună soluție ar fi fost achiziția unui apartament trei camere! Însă atunci când pleci în grabă, presat de timp și de alți factori nu întotdeauna iei cea mai bună decizie. Totuși atât timp cât există sănătate, totul se rezolvă.
Înainte de a cumpăra o locuință nouă ține cont de următorii factori:
- anul construcției
- dacă blocul este mai vechi de 1977 ține cont dacă structura de rezistență a fost afectată de cutremur
- dacă este o zonă liniștită sau un cartier rău famat
- dacă zona se află aproape de traseele urbane, o școală bună, job
- dacă beneficiezi de când te muți de toate condițiile unui trai decent.
- Ce fel de vecini ai.
Cel mai bine este să cumperi un apartament nou, pentru a evita multe situații neplăcute. În ultimii ani au început să apară cât mai multe blocuri noi. Asta nu poate decât să ne bucure. Ce s-a distrus cândva, acum capătă o nouă față. Iar prețurile pentru apartamentele noi nu sunt cu mult mai mari decât cele ale apartamentelor vechi. Depinde și de zonă (unele apartamente noi sunt mai ieftine decât cele vechi).
Un apartament nou te va scăpa de multe cheltuieli suplimentare. De exemplu dacă ești în căutare de apartamente Bucurestii Noi, vei vedea că prețurile sunt decente. Dacă vei face un studiu de piață, vei vedea că aproximativ aceleași prețuri sunt practicate și în marile orașe. Iar dacă ai un teren și vrei să îți ridici o casă, vei vedea că te va costa mai mult decât un apartament nou, chiar dacă aceasta va avea aceeași suprafață.