În fiecare an există dezbateri în ceea ce privește perioada în care trebuie să îți echipezi autovehicului cu anvelope de iarnă, deși legea este clară. Conform Codului Rutier nu ai voie să circuli pe drumurile publice acoperide cu zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă, indiferent de perioada din an. Deci data din calendar este irelevantă. Important este să ții cont de porțiunile de drum pe care circuli. Data este doar estimativă și face referire la perioada în care se lasă de obicei frigul. Cum am avut o toamnă lungă și călduroasă, dacă ai circulat cu mașina doar prin București de exemplu în această perioadă, nu ai încălcat legea. De ce țin să subliniez că data din calendar este estimativă? Pentru că la fel de bine anvelopele de iarnă sunt obligatorii și în septembrie dacă dorești să călătorești la Bâlea Lac de exemplu, iar acolo în acea perioadă drumul este acoperit de polei, zăpadă sau gheață.

Anvelopele de iarnă obligatorii pe drumurile publice acoperide cu zăpadă, gheață sau polei

Dacă nu ți-ai echipat încă autovehicului corespunzător, nu mai pierde timpul și intră acum pe www.cauciucurijante.ro pentru a îți comanda un set nou de anvelope de iarnă.

Dacă nu vrei să pierzi timpul pe la vulcanizare în perioada în care se lasă deja frigul, iar spațiul de depozitare îți permite, poți opta pentru achiziționarea de anvelope noi de iarnă cu tot cu jante. Astfel îți va fi mai ușor să îți echipezi corespunzător mașina în funcție de sezon. Va trebui să treci pe la vulcanizare doar pentru a monta anvelopele pe jante prima dată iar ulterior dacă este necesară echilibrarea roților. În rest înlocuirea roților o poți face chiar tu, la fel cum procedezi și cu roata de rezevă în caz de nevoie.

De menționat că anvelopele de iarnă trebuie obligatoriu să aibă inscripționate însemnele M+S, M.S., M&S conform Ministerului Transporturilor, fără a include în această categorie și cauciucurile marcate numai cu „all seasons”. Literele inscripționate reprezină inițialele cuvintelor englezești „mud” (noroi) și „snow” (zăpadă).

În plus, specialiștii recomandă echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă și atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius chiar dacă vehiculul rulează pe asfalt uscat deoarece materialul de cauciuc folosit în compoziția anvelopelor de vară începe să se întărească sub această temperatură.

Consecințele lipsei anvelopelor de iarnă.

Despre cand trebuie sa pui anvelope de iarna s-a tot discutat, dar nu mulți știu că nerespectarea Codului Rutier în ceea ce privește echiparea necorespunzătoare a vehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei nu atrage după sine doar amendă contravenționale. În cazul unui accident rutier, asiguratorul care emite polița CASCO sau RCA îți poate refuza acordarea despăgubirilor materiale. Astfel tu ești cel care va trebui să suporți toate daunele materiale, chiar dacă nu tu ai provocat accidentul.

De menționat este faptul că poți fi amendat de către Poliția Rutieră chiar dacă ai anvelope de iarnă, dar extrem de uzate. Toate anvelopele sunt prevăzute cu martori de uzură, aceștia fiind poziționaţi între blocurile profilului de pe anvelopă. Limita maximă de uzură este de 1,6 mm, iar limita pentru minima de siguranţă este de 2 mm.

Dacă stratul de uzură este sub limita de 1,6 mm atunci nu riști doar amendă ci și reținerea certificatului de înmatriculare al vehiculului. În plus, ca și în cazul lipsei anvelopelor de iarnă, în cazul unui accident rutier asiguratorul nu te va despăgubi.

Conform Art. 100 punctul 6 din Codul Rutier  “Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:  – conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”.

Nu Codul Rutier ar trebui să te oblige ci propria conștiință!

Nu trebuie să faci ceva doar pentru că legea te obligă și nerespectarea acesteia atrage după sine o pedeapsă. Ar trebui propria conștiință să te împingă să îți echipezi corespunzător mașina pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, deoarece responsabilitatea face întotdeauna diferența dintre viață și moarte.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.