Amenajarea unei băi de mici dimensiuni între utilitate și design

0

Baia este un spațiu intim în care simțim nevoia să ne relaxăm și să ne bucurăm de acele momente doar pentru noi. De aceea trebuie amenajată astfel încât utilul cu plăcutul să se îmbine într-o armonie perfectă. Spațiul însă din cele mai multe ori reprezintă o adevărată provocare, mai ales dacă facem referire la băile din blocurile vechi. Mici, înguste, prost amplasate și proiectate, amenajarea acestora nu reprezintă deloc o sarcină ușoară, mai ales dacă există un buget limitat. Însă din fericire cu puțină imaginație poți transforma o baie monotonă și inutilă în una modernă, cu efect de spațiu, relaxantă și luxoasă. Cum poți face asta?

Schimbă întreaga instalație sanitară și electrică

Dacă vorbim de un bloc vechi cu siguranță nu stăm prea bine la acest capitol, iar dacă ți-ai propus să îți renovezi locuința, atunci apelează la specialiști pentru a remedia toate problemele legate de instalația electrică și sanitară. Apelează la specialiști pentru această etapă, chiar dacă tu consideri că te pricepi. Aceștia vor veni cu cele mai bune soluții pentru nevoile tale raportate la spațiul disponibil. Nu uita că un meseriaș nepriceput și ieftin te poate costa mult mai mult decât unul care îți solicită o sumă mai mare de bani pentru lucrare însă care știe cu adevărat ce are de făcut.

Joacă-te cu texturile și culorile

Îndrăznește să te joci cu texturile și culorile. Pentru o baie mică cel mai potrivit este mozaicul deoarece oferă senzația de spațiu. În plus este foarte ritmat și armonios. Poți folosi mozaic în cabina de duș delimitând astfel spațiul și oferind senzația unei băi spațioase. În același timp nu ezita să folosești texturi în relief cum ar fi imitația de cărămidă sau șipci de lemn care să confere adâncime încăperii. Un rol foarte important îl joacă și oglinzile. Poziționate strategic îți vor oferi senzația de volum, dublând sau chiar triplând spațiul.

Dacă dorești ceva simplu și ușor de montat, atunci alege să cumperi gresie și faianță de aceeași dimensiun sau dimensiuni cât mai apropiate. Pentru senzația de luminozitate mergi pe nuanțe de alb, bej sau alte nuanțe cât mai deschise. Însă pentru o pune o amprentă asupra spațiului, o pată de culoare este mereu binevenită. Așa că îndrăznește să te joci cu culorile. Este amprenta ta în spațiul tău. Un perete roșu – niciodată. Obositor și neplăcut. Dar un element roșu va fi cu siguranță plăcut și deosebit. În același timp îndrăznește să folosești elemente în contrast. Nu doar că oferă senzația de volum însă este și armonios din punct de vedere croatic.

Luminile – un rol important într-o baie mică

Un bec în dreptul oglinzii nu este suficient. Învață să luminezi corect fiecare colțișor punând în evidență anumute elemente din baie. Bineînțeles că spoturile din dreptul oglinzii de la baie nu ar trebui să lipsească, însă pentru a crea luminozitate și a da senzația de spațiu, luminează fiecare colțișor pe care tu îl consideri important. Folosește spoturi led pentru a lumina dulăpiorul cu cosmetice, cabina de duș, spațiul de deasupra toaletei. Dacă înălțimea te ajută, poți folosi chiar și un lampandar sau un pendul cu lumină curgătoare. Poți lumina atât elementele de mobilier cât și întreg spațiul.

Alege mobilă potrivăită spațiului

Majoritatea pieselor de mobilier pentru baie sunt astfel gândite încât să nu mai fie necesară achiziționarea unui mobilier făcut pe comandă. Acestea se potrivesc perfect deoarece sunt realizate după anumite standarde care au avut la bază cerințele altor clienți. Așa că măsoară cu atenție spațiul disponibil, apoi alege-ți modelul preferat. Optează pentru mobilă care să cuprindă fiecare colțișor. Un dulap până la tavan, module suspendate sau policioare  deasupra vasului de toaletă sunt elemente de mobilier care vor oferi utilitate fiecărui colțișor din încăpere.

În același timp gândește-te la tabieturile pe care le ai. Dacă obișnuiești să faci băi lungi în spumă, atunci nu renunța la cadă în detrimentul cabinei de duș. Optează pentru o cadă pe colț pentru a economisi spațiul și pentru a te bucura în același timp de confortul dorit. Dacă însă ești adepta unui duș rapid, atunci o cabină este tot ce ai nevoie.

Și nu în ultimul rând, informează-te. Cu siguranță vei găsi cea mai bună soluție pentru cea mai frumoasă baie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.