Prevenirea transmiterii bolilor de la animale la oameni

1

Nu e deloc neobişnuit ca bolile să fie transmise de la animale la oameni. De-a lungul timpului, mai mult de 60% din infecţiile pe care oameni le dezvoltă au apărut, iniţial, la animale. Este demonstrat ştiinţific că rozătoarele sunt transmiţătorii celor mai multe infecţii şi boli, iar din acest motiv prezenţa lor în gospodărie, dar mai ales în locuinţă, este indezirabilă. Pe lângă pagubele economice pe care le provoacă, având tendinţa de a roade tot ce le iese în cale, rozătoarele pot transmite oamenilor numeroase boli deosebit de grave printre care salmoneloza, HPS sau leptospiroza.

HPS este o boală provocată de hantavirus, un virus ce poate fi inhalat, transmis prin intermediul unei mușcături, prin contactul cu fecalele sau urina rozătoarelor sau prin intermediul mâncării contaminate. Simptomele nu apar imediat, ci pot apărea chiar și după 5 săptămâni și sunt confundate cu simptomele gripei. Acestea includ: oboseala, febra, dureri musculare în coapse, șolduri, spate și umeri, dureri de cap, amețeală, frisoane, precum și dureri abdominale, greață sau diaree.

Leptospiroza este cea mai comună boală transmisă de șobolani și este specifică atât animalelor, cât și oamenilor. Putem să ne îmbolnăvim în momentul în care intrăm în contact cu apa, alimentele sau solul contaminate cu urina sau fecalele rozătoarelor infestate. Simptomele seamănă foarte mult cu gripa și apar după o perioadă de incubație de 20 de zile.

Salmonella este o bacterie patogenă intestinală care poate cauza unele boli infecțioase precum febra tifoidă, paratifos, numeroase intoxicații alimentare. Odată ce a intrat în organismul omului, aceasta cauzează febră, frisoane, vărsături și diaree. Şi este transmisă şi ea de şobolani sau şoareci.

Pentru a va feri de ele, dar şi de alte boli ce pot fi transmise de rozătoare este foarte important să vă asiguraţi că nu aveţi rozătoare în locuinţă şi în depozitele în care păstraţi alimentele. Aparatele anti-rozătoare cu ultrasunete sunt perfecte pentru a ţine rozătoarele la distanţă. Acestea emit sunete care acţionează asupra sistemului nervos al şoarecilor şi şobolanilor, determinându-i să părăsească locuinţa. La fel cum pentru oameni, un sunet de o intensitate mai mare produce disconfort, şi în cazul rozătoarelor, cu cât este mai mare numărul de decibeli, cu atât aparatul va provoca mai mult disconfort în urechea internă a animalelor dăunătoare. Aparatul anti-rozătoare cu ultrasunete este una dintre cele mai eficace metode de a scăpa în mod ecologic de dăunători.

Dacă nu-ţi doreşti exterminarea lor prin otrăvuri sau alte materiale toxice, poţi opta pentru această modalitate blândă şi eficientă de a scăpa de oaspeţii nedoriţi. Pe piaţă există o gamă largă de aparate anti-rozătoare care prin simplul fapt că sunt puse în priză, îţi apără locuinţa de dăunători.

Pe lângă aparatele anti-rozătoare, pentru a avea o locuinţă, depozite şi gospodărie neafectate de şoareci şi şobolani este bine să luaţi mai multe măsuri profilactice cum ar fi: limitarea posibilităţilor de hrănire prin blocarea accesului rozătoarelor la alimente, cereale, deşeuri alimentare, gunoaie. De asemenea, este bine să depozitaţi alimentele pe rafturi în recipiente etanşe care nu pot fi roase (sticlă, metal). Şi prezenţa unei pisici vă poate feri de dăunători. Șoarecii nu pot suporta nici măcar mirosul unei pisici, așa că atunci când apare o felină, ei vor părăsi locuinţa.

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.