Cum se poate să ne îmbunătățim situația financiară fără să căutăm un loc de muncă mai solicitant, sau să muncim în tipul liber?
Răspunsul îl găsim în fiecare zi, că nici la fotbal sau la politică nu se pricep oamenii mai bine decât se pricep să ne învețe cum și ce să facem cu banii noștri. Și totuși, în înțelepciunea colectivă există și sâmburi de adevăr. Ca să ai mai mulți bani, fără să câștigi mai mulți bani, trebuie să cheltuiesi mai puțin.
Și iată cum am ajuns la sfatul acela minunat, pe care toată lumea îl da, dar aproape nimeni nu îl poate pune în practică. Orice om serios, mai ales dacă e tânăr, ar prefera să muncească mai mult, dar să nu renunțe la stilul său de viață. Și, la fel, mai ales când eșți tânăr, să te apuci să trăiești tot timpul cu griji, atent la fiecare leu, este inacceptabil.
Deci, se poate să cheltui mai puțin, fără griji și alergătură prin 12 magazine după cel mai ieftin produs din x și y? Și fără să stai toată ziua cu agenda în față, ce poți cumpără, ce nu, ce poți mânca și ce nu? Ei bine, se poate. Cum? Simplu: folosind cu cap creditul.
Da, veți spune cam am luat-o pe arătură, creditul costă mult, nu faci decât ca pentru fiecare leu dat pe ce cumperi să mai dai câțiva bani și pe dobânzi și comisioane la bancă. Asta cam așa este, dar nu este așa întotdeauna. Se poate și altfel. Totul este să respecți câteva reguli simple dar clare:
- dacă ai deja un credit mai vechi, fă-l mai ieftin: refinanțează-l în condiții mult mai bune de dobândă și scadență (o notă aparte în acest segment: credit nevoi personale 10 ani – citiți în filă separată, merită atenția).
- folosește creditul că organizator al bugetului personal, nu ca sursă de cheltuieli suplimentare;
- caută doar creditele fără costuri (da, există);
- nu folosi creditul pentru lux, plăceri și lucruri „nice to have”.
Și pentru că am spus că nu este greu, să va explic și de ce. O luăm pe rând.
Organizare buget personal
Pentru o viață mai bună trebuia să investim câte ceva, din când în când. O haină mai bună, ceva mobilier, un curs avansat, un laptop performant. Cum le putem cumpăra? Dăm tot salariul o dată, apoi începem să împrumutăm de la prieteni? Nu mai ieși din cercul ăsta. Cu plata în rate de la marile magazine? Puțini știu, dar acele credite ale magazinelor provin de la instituții financiare nebancare (Cetelem, BRD Finance, Garanti Credite de Consum etc), și costă mult mai mult decât creditele de nevoi personale ale băncilor.
Să facem economii lună de lună, până strângem banii? Nu este niciodată o idee rea, dar ajungem la ce spuneam mai sus: grijă. Să stai tot timpul cu câte o prăjitură în față, să știi că ai banii s-o iei, dar că nu poți să-i dai, că îți trebuie la altceva. Se duce toată bucuria vieții (deși, dacă poți, e de departe cea mai bună soluție).
Așa, luând un credit, știi că lună de lună, la salariu, dai rata, ai scăpat de ea, și ce îți rămâne e traiul tău așa cum îl vrei. Și mai ales: având deja lucrul pe care ți-l doreai. Dar cum faci să nu plătești mai mult decât costă, adăugând dobânzile și comisioanele? Aici ajungem la punctul următor.
Credite fără dobânda
Avem aici două soluții, ambele legate de alegerea atentă și de folosirea inteligentă a unui card de credit:
– carduri de credit cu perioadă de grație: dobândă zero pentru cumpărături online și retrageri de la bancomat, uzual între 30 și 55 de zile;
– carduri de credit cu dobândă zero la achizițiile în rate din magazinele partenere: până la 12 rate lunare cu zero dobânzi.
Sigur aici o să va întrebați, de ce ne face o bancă asemenea cadouri? Pe de o parte, pentru că magazinele partenere plătesc comisioane, pentru a-și vinde mai bine marfa. Pe de altă parte, și aici este adevăratul „trick”, pentru că banca se bazează că n-o să vă țineți cheltuielile în frâu, și-o să începeți să cheltuiți mai mult. Ei bine, n-o faceți.
Cheltuieli inteligente
Dacă ați ales o refinanțare, limitați-vă la suma rămasă din creditul vechi. Banca va încerca să va pună în față posibilitatea de a scoate și o suma suplimentară. Evitați asta. Veți avea mai mulți bani o perioada scurtă de timp, după care rămâneți cu aceeași rată mare, și niciun beneficiu de „câștig” suplimentar cine știe câți ani.
Dacă mergeți pe variată cu carduri de credit, limitați-le utilizarea la cheltuielile curente în interiorul perioadei de grație, și strict la achizițiile în rate pentru ceea ce vă trebuie cu adevărat, nu pentru distracție sau lux. În secunda în care faceți prima excepție, gata, ați trecut de partea întunecată, iar cercul vicios nu va mai dă drumul prea ușor.
Ultimele rânduri aduc, cum altfel, încă niște sfaturi, legate de alegerea unui card de credit:
– perioada de grație nu este de 30 (45.. 49.. 55) zile de la data cheltuielii, ci până la următoarea scadența fixată; dacă scadență fixată în contract este data de 1 a fiecărei luni, înseamnă că ai dobândă zero până la acea dată, chiar dacă ai scos banii pe 1 luna anterioară, sau pe 31;
– nu toate cardurile de credit sunt bancare; BRD este banca, BRD Finance este IFN-ul lor, la fel cu BT Direct, Unicredit Consumer Finance etc; alegeți întotdeauna o banca, acestea sunt mult mai strict reglementate și controlate;
– nu toate cardurile de credit sunt… carduri de credit; feriți-vă de variantele de „card cu linie de credit”, sau „oferdraft prin card” – sunt altceva, și întotdeauna mult mai scump.