Organizarea petrecerii de botez – tot ce trebuie să știi

2

Creștinarea micului membru al familiei este un moment încărcat de emoție și bucurie.  Botezul însă este mai mult decât atât. Este una dintre cele 7 Taine necesare oricărui creștin ortodox pentru mântuire. Prin Sfânta Taină a botezului, pruncul se curățește de păcatul strămoșesc și devine un membru al Bisericii.

Tradițiile și obiceiurile legate de botez diferă de la o regiune la alta. Însă ceremonia religioasă este efectuară după reguli stricte.

Alegerea nașilor

Este bine ca nașii care te-au cununat să îți boteze și copilul, așa că este foarte important ca aceștia să fie primii întrebați dacă au onoarea de a îndeplini această sarcină. De ce trebuie să te gândești în primul rând la ei? Pentru că sunt părinții voștri spirituali, iar tradiția spune că măcar primul copil să fie botezt de aceștia. Desconsiderarea acestei tradiții nu este doar o lipsă de respect din partea finilor, dar conform dogmelor aduce ghinion.

Alegerea zilei

Botezul copilului se face  la 40  de zile de la naștere. Însă în cazuri speciale, copilul poate fi botezat și mai devreme. Sau dacă părinții aleg să amâne acest eveniment, botezul poate să aibă loc și mai târziu. Preoții recomandă ca slujba de creștinare să aibă loc duminica. Dar dacă știi că petrecerea se va lungi atunci va fi mai greu să alegi această zi pentru că mulți dintre initați vor fi nevoiți să meargă a doua zi la muncă. Așa că țineți cont și de acest aspect atunci când stabiliți ziua. Dacă este vorba însă de o petrecere mai mică, în familie, la care vor fi prezenți și mulți copii, atunci duminica între 17:00-21:00 este timp suficient de petrecere.

Hăinuțele bebelușului

Copilul va merge la ceremonia religioasă cu hăinuțe alese de părinți. Însă după ce acesta va fi creștinat va trebui înfășat și îmbrăcat de către nași cu un trusou botez complet. Dacă aveți idee de o tematică de petrecere atunci îl puteți îmbrăca și în funcție de asta. Bineînțeles că va trebui să păstrați tema și în ceea ce privește decorațiunile de la restaurant, tort și muzică.

Alegerea localului

Dacă dorești un local anume atunci alegerea este destul de dificilă, mai ales că unele saloane se închiriază chiar și cu mai bine de un an înainte. Deci ar trebui să închiriezi localul iar mai apoi să calculezi când să rămâi însărcinată și să naști. În plus nașterea copilului este imprevizibilă. Este adevărat că tehnologia ajută la o aproximare cât mai exactă, ba chiar și la o naștere programată, dar socoteala de acasă nu se potrivește de fiecare dată cu cea din târg. Așa că nu pune prea mult accent pe alegerea localului pentru că nu este chiar atât de importantă.

Ursitoare, animatori pentru copii, muzică, candy bar

Este adevărat că ursitoarele nu intră în tandem cu principiile creștine, însă este un moment menit mai mult să îi amuze pe invitați. Pentru a fi o petrecere cu adevărat specială ideal este să invitați și animatori pentru copii sau să amplasați un candy bar în local. Asta cu atât mai mult cu cât sunt mulți copii invitați. 🙂 Nu uitați de muzică. Puteți opta fie pentru o formație live, fie pentru un DJ, iar alegerea playlist-ului trebuie făcută cu atenție.

Mărturiile pentru botez – suveniruri pentru invitați

Puteți opta la clasicele cruciulițe sau îți puteți surprinde pe invitații cu mărturii personalizate pe care să le păstreze veșnic ca amintire. Bineînțeles că acestea trebuie să includă și cruciulița drept simbol al creștinismului.

Băița de a doua zi

Tradiția spune că a doua zi nașii trebuie să fie invitați pentru ca nașa să îi facă băiță micuțului creștin. Pentru această ceremonie trebuie să pregătiți o cădiță cu apă, petale de flori, apă sfințită, uleiuri esențiale, lapte, miere, o monedă de argint, un inel și alte produse de îmbăiere care diferă de la o regiune la alta. După îmbăiere, pruncul va fi uns cu mir peste tot astfel încât să fie ferit de probleme. Este foarte important ca în timp ce nașa îmbăiază pruncul, lumânarea de la botez să stea aprinsă. Apa de la îmbăiere trebuie mai apoi aruncată la rădăcina unui copac.

După băiță și masaj cu ulei sfințit, va urma un somnic lung, așa că puteți petrece alături de nași și alți invitați dacă este cazul. 🙂

 

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.