Dincolo de faptul ca orice parinte ar trebui sa constientizeze la ce riscuri isi expune copilul mai mic de trei ani transportandu-l pe bancheta din spate a unui autovehicul, fara a lua masurile de sigurata, legislatia europeana (inclusiv cea romaneasca) impune sanctiuni considerabile pentru soferii care nu utilizeaza scaune auto copii in timpul calatoriilor in care sunt insotiti de micuti.

Potrivit expertilor de la kidostore.ro, scaunul auto pentru copii salveaza vieti, motiv pentru care in orice calatorie si-ar insoti parintii, copiii cu o inaltime mai mica de 135 cm trebuie sa fie asezati intr-un scaun special, omologat, pe locurile din spate ale automobilului.

De voie sau de nevoie, cu foarte putine exceptii, cei care transporta copii mici cu autovehiculul se conformeaza normelor legislative in vigoare si investesc in scaune auto pentru copii, insa alegerea unui astfel de dispozitiv necesita o intreaga discutie.

In primul rand, greutatea si inaltimea copilului conditioneaza alegerea

General valabil este ca scaunele in care se transporta bebelusi trebuie sa se fixeze cu spatele la directia de mers a masinii. RoSPA, de exemplu, recomanda utilizarea unui scaun care sa se fixeze cu spatele la directia de mers a masinii pana cand copilul se va putea mentine singur in picioare 30 de minute sau mai mult si va avea o greutate de cel putin 9 kg. Un astfel de scaun poate fi utilizat pana la varsta de 12-15 luni.

Dupa aceasta perioada, scaunul auto poate fi schimbat cu unul care poate sa se fixeze cu fata la directia de mers a masinii care poate fi utilizat pana la varsta de patru ani. Un alt model de scaun este cel inaltator. Acesta poate fi potrivit pentru copiii de 5-12 ani.

In al doilea rand, un scaun care sa se instaleze cu centura sau un scaun cu sistem ISOfix?

Raspunsul potrivit necesita o analiza atenta a celor doua tipuri de scaune, ambele avand avantaje si dezavantaje care pot sa conditioneze achizitia.

Instalarea scaunului cu sistemul ISOfix

Introdus inca din anul 1997 de catre nume mari in industria auto – Britax (producator britanic de produse pentru ingrijirea copiilor, inclusiv scaune auto) si Volkswagen -, ISOfix este un sistem standardizat de fixare al scaunelor auto in automobil. Practic, prin acest sistem se elimina utilizarea centurii. Din punct de vedere tehnic, se concretizeaza in doua inele din metal care se ancoreaza de caroseria masinii, de acestea prinzandu-se scaunul auto.

Modelele de scaune auto cu ISOfix au avantaje superioare pentru utilizatori si pot fi considerate superioare celor care se instaleaza cu centura.

Cele mai importante avantaje includ:

  • prezenta indicatorilor vizuali/auditivi care confirma instalarea corecta a scaunului auto;
  • riscul pentru o instalare improprie este aproape inexistent;
  • procesul de instalare este rapid si simplu de realizat;
  • pozitiile sezut si de somn se pot comuta, fara a fi necesar ca scaunul sa fie reinstalat.

Dezavantajele sistemului se materializeaza intr-un pret mai mare si in faptul ca nu toate automobilele dispun (cele mai vechi de 2006, in mod cert nu) de inelele ISOfix pentru instalare.

Scaune auto pentru copii care se instaleaza cu centura

Atat timp cat instalarea se face corect, scaunele cu centura sunt modele sigure pentru transportul copiilor. Mai mult de atat, numeroase modele de automobile nu dispun de sistem ISOfix, motiv pentru care, nu se pot achizitiona decat astfel de scaune auto. In mare majoritate, aceste modele sunt insotite de diagrame care faciliteaza instalarea – indicand cum trebuie sa se treaca cureaua masinii prin cleme, de exemplu.

Avantajele pe care le ofera aceste scaune auto le includ si pe urmatoarele:

  • sunt compatibile cu majoritatea modelelor de masini care ruleaza pe carosabil;
  • sunt flexibile in ceea ce priveste locul in care sunt instalate, putand fi asezate chiar si pe locul de mijloc de pe bancheta din spate;
  • asigura o mai mare durata a utilizarii scaunului auto pentru copii cu spatele la sensul de mers.

Dezavantaje nu sunt majore, dar exista: 

  • numarul de operatiuni si complexitatea acestora la momentul instalarii pot genera riscul de a fi manipulat gresit;
  • comutarea intre pozitia de sezut si pozitia de somn se realizeaza dificil la unele modele, necesitand dezinstalarea partiala a scaunului.

In concluzie, decizia de a achizitiona un anumit model de scaun auto le apartine parintilor. Atat timp cat vor fi instalate si utilizate corect, siguranta oferita copilului va fi aceeasi.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.