Minunea din stupină – polenul crud. La ce este bun și cum îl utilizăm?

1

polenul crud

Albinele sunt ființe perfecte și au un sistem perfect de organizare și administrare a propriei familii. În afară de aceasta, rolul albinei în biosfera planetei este extrem de importantă, fapt constatat încă din vremuri străvechi. Cu atât mai valoroase pentru umanitate sunt albinele melifere, specie cercetată pe parcursul a zeci de ani în zeci de instituții științifice din întreaga lume.

Albina meliferă, întâlnită în toată lumea sub caracteristicile a zeci de rase, aduce un aport deosebit în economia globală, apicultura fiind domeniul care se ocupă de cercetarea, creșterea și exploatarea raselor de albine. Importanța economică a albinei melifere constă atât în rolul ei de cel mai important polenizator al culturilor agricole, cât și în munca de colectare și depozitare a nectarului, polenului și altor substanțe din natura înconjurătoare. Și dacă despre beneficiile mierii cunosc și majoritatea oamenilor care nu au nicio tangență cu domeniul apicol, atunci despre polen, păstură, căpăceală, propolis, lăptișor și alte produse-minune din stup se cunosc mai puține lucruri.

Polenul de albine este colectat de către acestea de pe staminele florilor și constituie hrana proteică pentru tinerele albine. Dată fiind hărnicia acestor mici ființe, ele pot fi văzute adunând firișoarele galbene de polen chiar și de pe florile arborilor meliferi din orașe, de pe buchetele de flori proaspete din florării sau de pe floricelele arbuștilor de sezon. Polenul este considerat unul dintre cele mai complete și hrănitoare alimente, întrucât conține aproape toți nutrienții necesari oamenilor. Este bogat în proteine, aminoacizi liberi, vitamine, inclusiv complexul B, dar și acid folic.

Polenul crud conţine toţi micronutrienţii necesari pentru sănătatea noastră, care de multe ori lipsesc din alimentele moderne rafinate şi ultraprocesate. Acest produs apicol are în compoziţia sa toate mineralele prezente în organismul nostru, dar şi majoritatea vitaminelor şi principalele enzime şi proenzime, alături de multe alte elemente active, vitale pentru sănătatea noastră.

Polenul crud reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, majoritatea sub formă de aminoacizi, care se absorb direct în tubul digestiv, fără a necesita un efort din partea organismului. Astfel, el reprezintă o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru vegetarieni sau pentru cei ce ţin post. Compoziţia complexă a polenului crud face din acesta un aliment natural complet, foarte benefic pentru organismul nostru. De aceea foarte frecvent îl folosesc și sportivii profesioniști, în corespundere cu un regim alimentar aprobat.

Beneficii asupra organismului uman

La nivel mondial, cercetarea științifică a polenului, ca și a celorlalte produse apicole nu a luat sfârșit, identificându-se noi caracteristici bio-chimice care îi sporesc importanța ca produs utilizat în alimentație. Cu toate acestea, la ora actuală se cunosc o mulțime de beneficii datorate consumului de polen, dintre care vom enumera: ameliorarea digestiei, îmbunătățirea funcționării sistemului imun și stimularea detoxifierii organismului, ameliorarea circulației sangvine sistemice, creșterea capacității de efort și îmbunătățirea performanței sportivilor, reducerea nivelului de colesterol, îmbunătățirea potenței și creșterea libidoului și multe altele.

Principala condiție pentru un necunoscător este să se asigure, înainte de a începe consumul de polen, că nu este alergic la acest produs. Orice reacție survenită ca urmare a consumului de polen trebuie să ne determine la stoparea imediată a administrării lui și la un consult medical neamânat.

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.