Din punct de vedere economic, unul din elementele definitorii ale sec. XXI este piața comerțului online, care este și un loc propice pentru dezvoltarea unei afaceri profitabile. Și exact ca și în cazul comerțului clasic, pentru derularea cu succes a unei afaceri care ia forma unui magazin online, trebuie să ținem cont de câteva reguli care să ne ajute să ținem direcția corectă a administrării unei astfel de afaceri.
1. Succesul în spațiul online înseamnă neapărat o arhitectură simplă și atractivă a paginii cu pricina.
Cu alte cuvinte, un magazin serios va dispune de o pagină cu o interfață simplă, cu un design actual, dar și intuitiv de utilizat. De aici va porni succesul sau insuccesul afacerii. Identitatea vizuală a magazinului online contează extrem de mult, de aceea, eforturile de „clădire” a acestui tip de business trebuie concentrate masiv în această direcție.
2. Reprezentativitate maximă.
Nu trebuie să faci economie de poze pe site, deoarece un produs bun trebuie prezentat în imagini cât mai reprezentative. Când vorbim de ședințe foto profesionale, nu ne mai referim doar la persoane, ele fiind absolut necesare și în cazul obiectelor, produselor, ustensilelor etc. ai grijă ca fiecare domeniu pe care îl conține pagina ta, să fie suficient de clar și calitativ prezentat.
3. Publică prețurile și metodele de livrare.
Indiferent de câte studii s-ar mai face pe subiectul comportamentului cumpărătorului, prețul a fost și va întotdeauna factorul decizional. Astfel că acesta trebuie marcat cât mai bine, iar reducerile să nu facă o excepție. Apelează la tehnici de vânzare cât mai prietenoase, oferind prețuri bune în cadrul promoțiilor, campaniilor, reducerilor de sezon etc. De asemenea, la fel de importante sunt și metodele de livrare, alături de comanda minimă cu livrare gratuită – în cazul în care este oferită. Toate aceste trebuie detaliate cât mai clar, astfel încât, din start, să fie înlăturate toate confuziile ce ar putea apărea.
4. Asigură un proces de cumpărare cât mai sigur și cât mai comod.
Un procent considerabil al cumpărărilor eşuate se datorează dificultăţii de a ajunge la produsul dorit. La acesta se adaugă acel procent de cumpărători, care renunță datorită procesului de cumpărare necorespunzător, ilogic. Cu toate salturile sale tehnologice, comerţul electronic este în faza de creştere, de învăţare, şi de multe ori chiar şi unii dintre cei mai experimentaţi dintre potenţialii noștri clienţi se mişcă nesiguri în anumite webshop-uri. De aceea o navigare simplă, clară, practică, pe tot cuprinsul paginii, trebuie asigurată. Pentru că dacă clienții tăi au ales să cumpere cu un click în loc de a trece zecile de produse alese pe sub ecranul cititoarelor de coduri de bare, ești obligat să le oferi un proces comod, simplu și securizat. O altă cale mai optimă de a-ți fideliza clienții nu există.
5. Suficiența și exactitatea informației.
Fie că vorbim de haine, electronice, utilaje sau produse alimentare, orice obiect sau produs trebuie prezentat cât mai complet, având tot timpul în vedere relevanța informației pentru cumpărător. Nici să umpli rubrici întregi cu informație prea complicată și obositoare nu e cazul, dar nici să eviți sau să omiți anumite detalii care pot conta foarte mult, nu e de dorit.
Totodată, nu poți neglija nici aspectele ce țin de logistică, de legăturile cu clienții, dar și multe alte detalii subtile care vor dicta ritmul și direcția de derulare a afacerii tale. Învață și aplică tehnici moderne de vânzare și munca îți va aduce succes!
[…] și în internet, în general. Viteza și calitatea profilului construit în spațiul www dă tonul succesului de mai departe al unei companii. Pe de altă parte există și companii care își croiesc primele elemente de identitate virtuală […]