centrala pe lemne

Fiecare anotimp are farmecul său. Dacă vara fugim de soare la umbra muntelui, în valurile mării sau la adăpost în propria locuință, iarna căutăm căldura sub toate formele ei. Chiar dacă nu ne dăm seama și cel mai mult iubim perioada aceea din an când temperaturile din termometru se învârt în jurul la 25 grade Celsius, ne putem numi norocoși că putem experimenta bucuria a avea 4 anotimpuri.

Cum îți încălzești locuința eficient?

În primul rând reducând consumul de energie termică și izolând eficient locuința. Dacă vei face asta te vei bucura de căldura dorită la costuri cât mai mici. De ce să ardem banii inutil? La fel de importantă este și metoda de încălzire a locuinței.

Pentru cei care locuiesc în marile orașe, în special la bloc, lucrurile sunt relativ simple. Însă doresc să dedic acest articol persoanelor care locuiesc la casă în special în zonele rurale sau montane.

Sobă, șemineu sau centrală termică?

Șemineul poate fi folosit pentru a încălzi doar o cameră și are mai mult rol estetic decât practic. Metoda clasică de încălzire în cele mai multe locuințe a rămas totuși soba. Însă treptat, din dorința de a moderniza casele de la țară mulți gospodari au ales să își încălzească locuința cu ajutorul unei centrale termice pe lemne. Spre deosebire de clasicele sobe, o centrală îți oferă mai multe avantaje:

  • o centrală termică oferă căldură uniformă în întraga locuință. Astfel confortul termic este mult mai ridicat, iar riscul de îmbolnăvire redus.
  • o centrală termică oferă posibilitatea de a seta temperatura dorită. Soba nu face asta, indiferent de combustibilul folosit.
  • o centrală termică oferă mai mult spațiu în fiecare cameră. Sobele clasice ocupă mult spațiu, iar dacă ai o căsuță mică, acest aspect se poate transforma într-un mare inconvenient. Este adevărat că ai nevoie de o mică încăpere și pentru centrală pe lemne, însă aceasta poate fi anexată locuinței, iar în camere vei monta doar calorifere care ocupă puțin spațiu. În plus, nu va mai trebui să vii cu praf și mizerie în fiecare cameră în care ai o sobă și nici să te temi că focul din una din sobe poate provoca neplăceri.
  • o centrală termică este mai ușor de întreținut. Să nu crezi că dacă ai sobă ai scăpat de obligații. Chiar dacă centralele au nevoie de o revizie o dată la doi ani și soba trebuie  verificată și coșul de fum desfundat. Dacă pentru centrale termice sunt multe firme autorizate, sobari și coșari sunt din ce în ce mai puțini.

Centrală pe gaz, centrală electrică sau centrală pe lemne?

Pentru cei care locuiesc la bloc, lucrurile sunt mai mult decât clare. Cei care locuiesc la casă au însă de ales ce este mai eficient pentru gospodăria lor. Centralele electrice sunt comode și eficiente, însă atunci când vei plăti curentul te va înțepa inima. De ce să riști? Majoritatea aleg să folosească centrale termice pe gaz. Însă dacă locuiești într-o zonă care nu este racordată la rețeaua de gaze, atunci pentru a îți încălzi locuința cea mai ieftină și eficientă metodă este încălzirea cu ajutorul unei centrale termice pe lemne. De fapt, indiferent de tipul de centrală, combustibilul solid rămâne în continuare cel mai ieftin. Însă cei care au de ales preferă gazul din comoditate sau pentru că nu s-au documentat suficient înainte de a cumpăra centrala.

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi o centrală termică pe lemne

centrala pe lemne

Există multe mituri despre centralele pe lemne, însă din experință vă spun că sunt la fel de eficientă ca oricare altă centrală. Doar că periodic au nevoie de încărcare cu combustibil. Însă costul privind combustibilul este mult mai mic decât în cazul unei centrale electrice sau a uneia pe gaz. Dacă ești nehotărât nu știi ce să alegi, acest ghid îți va fi de folos:

  • în primul rând optează pentru modele aparținând unor branduri consacrate și cumpără doar de la distribuitori autorizați care oferă produse de calitate și  cu garanție. O centrală trebuie să  ofere siguranță, de aceea alege una omologată și care deține marcajul CE!
  • pentru a alege o centrală care face față  locuinței, trebuie să știi exact ce suprafață vei dori ca aceasta să acopere. Așa că acesta este un factor chiar esențial în ceea ce privește alegerea unei centrale termice.
  • ia în calcul zona în care locuiești și costul lunar cu încălzirea
  • este important de știut că centralele pe lemne omologate TUV fac parte din centralele din noua generație și sunt costruite din materiale de cea mai bună calitate care contribuie la prelungirea timpul de ardere. De exemplu, o centrală pe lemne Liepsnele cu o singură încărcătură din deșeuri de lemn, turbă, sau brichete de rumeguș arde timp de 30 de ore, iar una alimentată cu cărbune va avea un  timp de ardere de aproximativ 3 – 5 zile. Deci nu trebuie să te trezești noaptea ca să faci cald în casă cum faci în cazul sobelor clasice. Asta se datorează principiului de ardere inovator din cazan – pricipiu de ardere tip lumânare (candelă).

Poți comanda și online?

În ziua de azi poți cumpăra orice online. Chiar și o centrală pe lemne.  Dacă alegi o centrală de la brandul internațional Liepsnele, atunci faci cea mai bună alegere. Poți alege una din aceste modele de centrale pe lemne! Toate modelele comercializate de acest brand oferă un randament excelent și o autonomie ridicata. În plus, dacă te-ai hotărât la un anumit model de centrală, ai posibilitatea de a plăti online sau în rate. Livrarea se va face prin curierat în cele mai bune condiții, iar echipamentul va veni la pachet cu documentația necesară de instalare astfel încât instalatorului să îi fie mult mai ușor să o monteze.

Atenție! Indiferent de echipament, montajul trebuie realizat de către o persoană autorizată!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.