Majoritatea dintre noi avem rădăcini la țară, iar cum viața își urmează cursul, vine ziua când cei dragi vor pleca dintre noi. Nu sunt muritori, însă meleagurile copilăriei sunt nemuritoare. Locurile acelea încărcate de amintiri nu sunt de lepădat. Mulți tineri, apăsați de greutățile și lipsurile din țară, au plecat unde au văzut cu ochii… în lumea largă, lăsând în urmă multă jale și un dor neprețuit. La întoarcere au găsit fie două mâini zbârcite de atât de multă munca ce cu greu șterg lacrimile de dor fie o moștenire a întregului neam – casa bătrâneasca, un locaș sfânt pentru cei care cândva locuiau acolo, însă pustiu în prezent. Chemarea gliei este mai puternică decât forța gravitațională.
Privești casa în care ți-ai petrecut o parte din copilărie și-ți amintești cum era cândva… mirosul plăcintelor, clopotul vacii din grajdi, strigătul copiilor de pe stradă, cântecul bunicului din magazie, coasa tatălui de pe câmp, glasul mamei din prag și urările de bun venit ale bunicii. Este doar un miraj. Ești singur în fața unei case dărăpănate. E aceeași oare? Da. Adresa nu este greșită. E aceeași, dar plânge de neputință, de singurătate. Acoperișul și acela spart apasă greoi pe umerii încă puternici. Ferestrele au rămas fără sticlă iar ușile abia se mai țin în balamale. O casă frumoasă, plină de amintiri… dar care are nevoie de tine pentru a o readuce la viață.
Inima îți sângerează. Ai plecat departe de casă pentru ca cei rămași în urmă să aibă o bătrânețe mai frumoasă. Să nu le lipsească nimic. Însă le-ai lipsit tu, restul nu a contat. Prins în mrejele banului, te-ai trezit prea târziu că ai ajuns ca pentru un viitor mai bun să-ți sacrifici trecutul. Dar oare asta înseamnă evoluție?
Ce ai de făcut? Dacă te-ai decis să rămâi, atunci transformă casa bătrânească într-un cămin fie el și pentru week-end sau vacanță. Va trebui evaluată structura de rezistență a clădirii, apoi întocmit un plan de reparații. Dacă dorești să păstrezi cât mai mult din aspectul de odinioară al clădirii, atunci pune-i la dispoziție arhitectului toate informațiile de care are nevoie pentru ca visul tău să devină realitate. Fiecare detaliu contează. Astfel, orice fotografie sau informație va contribui decisiv la materializarea proiectului.
Ține cont însă că locuința nu va trebui doar să-ți răscolească amintiri ci să-ți aducă și tot confortul de care ai nevoie. Pentru a îmbina rusticul cu modernul, ideal ar fi ca tâmplăria de la uși și fereste să fie chiar din lemn, nu din PVC care imită lemnul. Chiar dacă geamul este termopan.
În privința acoperișului, țigla metalică va oferi locuinței siguranță și un aspect plăcut pe termen lung. Nu renunța la sobe dacă îți plac, însă neapărat restaurează-le. În privința toaletei, știm cu toții că majoritatea caselor bătrânești nu au fost construite cu toaletă în interior. Va trebui să o iei de la 0, de la încăpere, instalație, fosă septică, vas de toaletă, cadă ori cabină de duș, lavoar până la oglinzi de baie.
Astfel, fie amenajezi toaleta în una din încăperi, fie anexezi o încăpere locuinței care să fie transformată în toaletă. Dacă ai trăit o perioadă la țară știi cât de incomod este să ieși noaptea sau când vremea este urâtă afară atunci când te cheamă natura. Și nici să te bucuri de o baie relaxantă nu o poți face într-un lighean. Așa că baia este absolut necesară chiar și într-o casă rustică!
Păstrează zestrea cusută de bunica în continuare. Nu o înstrăina ci întreține fiecare țesătură împletită cu migală de străbunii tăi. În ele sălășluieste truda acestora. În momentul de față există mulți speculanți care au realizat că pot face profit prin intermediul promovării produselor tradiționale și vin din poartă în poartă, recomandându-se a fi etnologi dornici de salvarea iilor tradiționale. Vestea bună este că obiectele respective chiar sunt salvate, însă nu de fiecare dată pentru promovarea tradițiilor ci pentru propriile interese. Nu vinde munca străbunilor pe bani puțini. În primul rând iile nu ar trebui înstrăinate. Este moștenirea străbunilor care ne aduc aminte de origini. Dar dacă tot o faci, măcar cere prețul corect!
Iar dacă vrei să nu mai ajungi în situația disperată de a pleca din țară pentru bani, ia atitudine, fă alegerile corecte și nu mai lăsa pe nimeni să își bată joc de tine și viitorul tău. Schimbarea începe de la tine!