Acidul hialuronic și efectele surprinzătoare ale acestuia

2

Acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hyaluronan sau hialuronat, este un carbohidrat ce se găsește în mod natural în organismul uman. Cele mai mari cantități se găsesc în piele, țesut conjunctiv și ochi.

 

Acidul hialuronic are rolul de a transporta nutrienții către celule, de a le purifica de toxine, acționând astfel ca un lubrifiant. Reține cantități mari de apă, de 100 de ori volumul propriu, acesta fiind și principalul motiv pentru care este considerat un ingredient important pentru hidratarea tisulară.

Acidul hialuronic are o varietate de utilizări. Mulți oameni îl iau ca supliment, dar este, de asemenea, utilizat și în seruri, picături pentru ochi și injecții. Iată 5 beneficii care să te facă să alegi acid hialuronic de cea mai bună calitate.

  • Face pielea mai sănătoasă și mai fină

Acidul hialuronic poate ajuta pielea să arate și să se simtă mai fină. Aproximativ jumătate din acidul hialuronic din corpul nostru este prezent în piele, unde, alături de apă, ajută la reținerea umidității. Cu toate acestea, procesul natural de îmbătrânire, expunerea la radiațiile ultraviolete ale soarelui, fumul de tutun și chiar poluarea pot scădea cantitățile de acid hialuronic din piele.

Pielea hidratată reduce, de asemenea, aspectul ridurilor, ceea ce poate explica de ce multe studii arată că acest acid poate face pielea să pară mai fină.

Unii dermatologi chiar injectează filtre de acid hialuronic pentru a menține aspectul tineresc al pielii.

  • Poate ajuta la vindecarea rănilor

Acidul hialuronic joacă, de asemenea, un rol-cheie în vindecarea rănilor. Este natural prezent în piele, dar concentrațiile sale cresc atunci când există răni. Acidul hialuronic ajută rănile să se vindece mai rapid prin reglarea nivelelor de inflamație și semnalizarea corpului pentru a construi mai multe vase de sânge în zona afectată.

Aplicarea acesteia la rănile cutanate s-a dovedit că reduce mărimea rănilor și că reduce durerea mai rapid decât un placebo sau niciun tratament.

  • Reduce durerea articulară

Acidul hialuronic se găsește și în articulații, unde păstrează spațiul dintre oase bine lubrifiate. Atunci când articulațiile sunt lubrifiate, oasele sunt mai puțin susceptibile de a se lovi unul pe celălalt și de a provoca dureri inconfortabile.

Acidul hialuronic este foarte util pentru persoanele care suferă de osteoartrită, un tip de boală articulară degenerativă provocată de uzura și ruperea articulațiilor în timp. Acesta poate fi injectat direct în articulații pentru ameliorarea durerii.

  • Păstrează oasele puternice

Noi cercetări pe animale au început să investigheze efectele acidului hialuronic asupra sănătății oaselor. Două studii au constatat că acesta a avut efecte pozitive la șobolanii cu osteopenie, etapa inițială a pierderii osoase care precede osteoporoza.

Deși efectele sale asupra sănătății osoase la om nu au fost încă studiate, studiile pe animale și pe tuburi de test sunt promițătoare.

  • Poate preveni cistita

Aproximativ 3-6% dintre femei suferă de o afecțiune numită cistită. Această tulburare provoacă durere abdominală și sensibilitate, împreună cu o urgență puternică și frecventă de a urina.

In timp ce cauzele cistitei sunt necunoscute, s-a constatat că acidul hialuronic ajuta la ameliorarea durerii si frecventei urinare asociate cu aceasta afecțiune.

Nu este clar de ce acidul hialuronic ajută la ameliorarea acestor simptome, dar cercetătorii au o ipoteză cum că ajută la repararea leziunilor țesutului vezicii urinare, făcându-l mai puțin sensibil la durere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.