L-ai căutat și l-ai găsit. Poate nu e cel mai frumos, dar este situat într-o zonă bună. Dacă ți-ai cumpărat un apartament într-un bloc vechi, pregătește-te de renovat. Mai ales dacă apartamentul a fost o perioadă nelocuit sau în el au locuit oameni care nu puneau prea mare preț pe design interior sau chiar și confort. Așa că dacă l-ai găsit, atunci aranjează-l fix așa cum îți dorești. Dacă te întrebi totuși cam ce îmbunătățiri îi poți aduce, o să punctez principalele categorii. Am participat la majoritatea lucrărilor, însă unde a fost cazul, am apelat la profesioniști.
Pereții
Nu te poți muta într-o locuință nouă fără a zugrăvi. Dacă va trebui să îndrepți pereții atunci ai de muncă. Nu recomand să folosești plăci de rigips, pentru că se pot ciobi foarte ușor. După ce ai curățat totul până la tencuială, poți folosi un strat subțire de tinciuri, abia apoi poți folosi gletul. E mult mai rentabil din punct de vedere economic, dar și calitativ. Abia după ce pereții sunt perfect drepți, iar gletul s-a uscat poți da cu lavabil sau poți prinde tapetul.
Parchetul
Blocurile vechi au parchet din acela vechi din lemn masiv, însă pus la normă. Iar dacă nu a fost bine întreținut, atunci ești nevoit să îl schimbi. Am auzit multe persoane făcând greșeala să pună parchetul nou peste cel vechi. Ei bine, mare greșeală. În primul rând vei înălța camera, iar aerul nu va mai circula la fel ca înainte. Dar nu aceasta este principala problemă. Cu timpul, parchetul se va lăsa, va scârțâi sau va mucegăi. În plus, nu ai de unde ști ce e dedesupt. Npi când am scos parchetul am găsit sub mucegai, praf deoarece stratul de zgură pe care a fost montat de meseriații de pe vremuri s-a erodat. Am scos parchetul și acele dale din piatră, am turnat șapă nivelantă, apoi am venit cu izolație șie parchet.
Ferestrele!
Sunt multe locuințe care au geam termopan, însă îl au degeaba. Dacă dorești să izolezi termic și fonic apartamentul, atungi alege un geam termopan de minim 5 camere. Tâmplăria ideal ar fi să fie din lemn și nu din PVC, iar în cazul în care ai o fereastră triplă, optează pentru două deschideri. Își va fi mai ușor mai ales când va trebui să le cureți.
Ușile
Când ne-am mutat, primele lucruri pe care mi s-a pus pata, au fost ușile. Le-am înlocuit cât am putut de repede. Ce e drept, a fost o adevărată aventură pentru că inițial am apelat la un meseriaș care ne-a lăsat cu treaba pe jumătate făcută. Să nu-mi amintesc că și de jumătatea la care a contribuit și-a cam bătut joc. Insă nu e panică… există meseriași mult mai buni. Acum știm chiar și noi cum se monteaza usa de interior! Asta datorită altui om care s-a dovedit a fi un adevărat meseiaș.
Gresie și faianță
Eu sincer cele din urmă le prefer doar în baie. În bucătărie parchet pe jos, iar faianță doar între corpurile de mobilă. Mulți aleg să pună doar în dreptul aragazului și chiuvetei. Faianța poate că arată bine, însă ține rece. Bineînțeles că pentru bucătărie există și alte alternative. V-am dat aici câteva idei practice!
Toate aceste modificări sunt costisitoare. Mai ales dacă primează calitatea. Însă vă garantez că pe termen lung este mult mai rentabil. Iar în ceea ce privește aspectul… tot ce e frumos costă! Să aveți spor!