produse organice

Din start trebuie de specificat că la ora actuală produsele organice nu sunt un simplu moft. Acestea sunt benefice pentru organism, iar de cele mai multe ori nu promit că fac minuni. Mai jos ne-am propus să reflectăm asupra subiectului produselor organice și te invităm să parcurgi alături de noi aceste idei teoretice și practice.

produse organice

De fapt, ce sunt produsele cosmeticele organice?

Multă lume nu cunoaște adevăratul sens al termenului „organic”. Și nu e nici o problemă cu asta, întrucât în consumul de masă acest tip de produse își face apariția treptat, de câțiva ani. Deci, organic nu înseamnă doar natural, ci mai mult decât atât. Dacă vorbim despre cosmeticele organice, atunci se cuvine să menționăm că acestea sunt produse 100% naturale (spre deosebire de cele „naturale” pe care le găseşti în comerţ şi care pot avea un singur ingredient natural şi mai multe ingrediente chimice), iar ingredientele din compoziţia lor au fost cultivate organic (fără îngrăşăminte, pesticide, tehnică foarte mecanizată etc.) şi extrase prin metode naturale. Adițional, cosmeticele organice sunt obligatoriu certificate de către una dintre organizaţiile autorizate din domeniu şi sunt etichetate corespunzător.

Ce avem de făcut la raft?

Criteriile care ne pot ajuta să deosebim produsele între ele, ar fi următoarele:

  • Dacă este vorba despre un produs 100% organic, atunci acesta trebuie să conţină ingrediente 100% produse organice. Aceasta este singura etichetă care garantează un produs complet organic, fiind însoţite de sigla organului de certificare. În afara acestei mențiuni oficiale, calitatea și originea produsului poate fi pusă la îndoială.
  • Organic sau certificat organic: înseamnă că cel puţin 95% din conţinut este obligatoriu organic. Aceste produse sunt însoţite de sigla organului de certificare.
  • Fabricat cu ingrediente organice: cel puţin 70% din conţinut este organic. În acest caz, există menţiunea „fabricat organic” pe faţa produsului şi sunt listate până la trei ingrediente specifice. Ambalajul acestor produse nu deține sigla organului de certificare.
  • Mai puţin de 70% organic: termenul „organic” se regăseşte doar pe lista de ingrediente, nu pe faţa produsului. Lipsește sigla organului de certificare.
  • Natural: poate conţine şi doar 1% ingrediente naturale, în rest, pot fi și chimicale. Aceste produse de asemenea nu sunt însoţite de sigla organului de certificare.

Care este elementul de atractivitate al produselor organice?

O multitudine de studii și analize au demonstrat că ingredientele organice aduc organismului un aport ridicat de vitamine, nutrienţi şi antioxidanţi ce întăresc sistemul imunitar şi-l ajută în lupta împotriva mai multor boli de ordin metabolic, hormonal, neurologic, precum şi împotriva mai multor tipuri de cancer.

În cazul cosmeticelor, s-a evidenţiat că organismul se identifică mai uşor cu ingredientele organice, fiind benefice pentru persoanele cu piele sensibilă. În plus, produsele cosmeticele organice nu conţin compuşi chimici de sinteză, care se știe, că în cantităţi mari, datorită utilizării frecvente şi pe perioade îndelungate devin toxici pentru organism.

Persistă riscul alergiilor în cazul produselor cosmetice organice?

Produsele organice nu conţin alergeni sintetici însă, dacă ştii că ai alergie la un anumit produs, plantă, extract etc, atunci există posibilitatea să ai reacții alergice și la produsele organice obținute din aceste culturi. De aceea, dacă ştii că eşti o persoană alergică la anumite plante, semințe sau fructe, citeşte foarte bine eticheta produsului.

Organic = termen de valabilitate mult mai redus?

E adevărat că produsele cosmetice organice exclud anumiţi conservanţi consideraţi nocivi (cum sunt parabenii), însă acest lucru nu le face să expire mai repede. Ele autorizează folosirea altor produse, cum ar fi alcool benzilic, acid benzoic, acid sorbic, benzoat de sodiu etc. În plus, la cosmeticele organice sunt des folosite uleiurile esenţiale, cunoscute pentru proprietăţile lor conservatoare, dar care asigură şi proprietăţi benefice produsului.

Urmare a celor expuse, trebuie să conștientizăm avantajele clare ale utilizării produselor organice și totodată să nu uităm că suntem vulnerabili, în egală măsură, în faţa ingredientelor chimice din compoziţia produselor alimentare şi cosmetice pe care le folosim, majoritatea dintre fiind deosebit de dăunătoare pentru organism!

4 comentarii la „Trendul produselor organice. Ne ajută în realitate consumul și utilizarea acestora?”
  1. Un articol foarte util, avand in vedere ca este un trend care prinde contur la noi in tara si din cate observ tot mai multa lume este interesata de produsele organice, atat de mancare cat si cosmetice. Si inteleg si de ce. Cu mancarea bio/organica sunt mai in tema, insa despre cosmetice recunosc ca nu am citit asa de mult si am aflat lucruri noi din articolul tau. Vazusem multe produse pe care scrie ca sunt din ingrediente naturale si in timp am invatat sa caut etichetuta aceea verde, care atesta faptul ca e intr-adevar un produs organic. Insa nu stiam ca pot fi etichetate ca organic chiar daca doar 95% dintre ingrediente sunt de origine organica. Oricum e un pas inainte si ma bucur ca lumea este interesata de produse naturale si de calitate.

  2. Bună Irina. Îmi plac produsele organice pentru că sunt „curate”, atât din punct de vedere al sursei din care provin cât și a metodelor de prelucrare. Chiar dacă în prezent consumul de produse organice este doar un trend, mai mult ca sigur că în viitor el se va transforma treptat într-un obicei. Am vizitat site-ul recomandat de tine și, din fericire, am găsit și produse pentru bărbați. Super !

  3. Intotdeauna voi alege produse organice chiar daca imi mai cumpar si din celelalte. Eu ma uit si dupa sigla care spune ca produsul respectiv nu a fost testat pe animale. Mi-e tare util linkul cu siteul cu produse organice.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.