polita auto rca

polita auto rca

Orice persoana care achizitioneaza un automobil cauta, in primul rand, un rca ieftin care sa ii asigure o prezenta legala in trafic si care sa il scuteasca de cheltuieli in eventualitatea unui accident in care este vinovat. Putini sunt cei care analizeaza in detaliu ce inseamna o astfel de asigurare auto, care sunt drepturile oricarui asigurat si care sunt obligatiile. Tocmai de aceea, in momentul evenimentelor neplacute apar tot felul de probleme atât în cazul mașinilor noi cât și în cazul mașinilor auto rulate.

Pentru a-i ajuta pe soferi, cei de la www.romasig.ro au incercat sa raspunda la o serie de nelamuriri legate de aceasta asigurare RCA auto.

Care sunt limitele de despagubire RCA?

Din anul 2012, limitele de despagubire pentru pagube materiale sunt de 1000.000 de euro si pentru vatamari corporale si deces sunt de 5.000.000 de euro. Este bine de stiut, insa, ca despagubirea se acorda si in situatii in care evenimentul este unul foarte grav, cum ar fi conducerea fara permis de conducere sau fara consimtamantul asiguratului, sau nerespectarea obligatiilor legale privind starea tehnica a automobilului. De asemenea, se acorda despagubiri si in alte cazuri, atata vreme cat accidentul nu a fost produs intentionat de catre asigurat. Orice cheltuiala pentru despagubire trebuie sa fie justificata prin documente.

Cand nu se acorda despagubiri?

Daca accidentul este produs intre doua masini care au acelasi proprietar, sunt sanse foarte mari sa nu se acorde despagubiri. De asemenea, nu se acorda despagubiri daca sunt transportate produse periculoase.

Exista si unele cazuri in care despagubirile se acorda, insa asiguratorul recupereaza paguba de la soferul vinovat, cum ar fi cazul unui accident produs cu intentie, cazul unui accident produs in timpul unei infractiuni sau produs fara consimtamantul asiguratului.

Ce se intampla daca se pierde polita RCA?

Pierderea politei RCA nu reprezinta o tragedie. Aceasta poate sa fie recuperata prin eliberarea unui duplicat. Pentru asta trebuie sa se tipareasca intr-un ziar de circulatie nationala numarul si seria politei, sa se contacteze asiguratorul si sa se depuna o cerere prin care se cere eliberarea duplicatului. Pentru a fi aprobata cererea este necesara prezentarea documentelor cum ar fi copia dupa anuntul din ziar, chitanta pentru dovada platii pentru anunt, certificatul de inmatriculare al automobilului si actul de identitate.

Exista posibilitatea de restituire a primei RCA?

Da! In cazul radierii masinii sau in cazul vanzarii acesteia, asiguratorul trebuie sa restituie prima de asigurare atata vreme cat ii este prezentat certificatul de radiere, polita de asigurare in original, dovada platii pentru aceasta polita si o cerere de restituire.

Restituirea se face doar in cazul in care nu a fost platita nicio dauna pentru automobilul asigurat. De asemenea, in cazul in care automobilul este in leasing si este instrainat, polita de asigurare se transfera pe numele noului proprietar.

Asigurarea RCA este un document extrem de important si orice sofer ar trebui sa cunoasca toate detaliile despre el, in asa fel incat sa poata lua decizia inteleapta in cazul unui eveniment.

2 comentarii la „Polita auto RCA si detaliile care pot ajuta foarte mult soferii”
  1. Uf, mai avem RCA pentru 2 luni si trebuie sa il reinoim. Bine ca au mai ieftinit-o de anul asta, dar tot e o cheltuiala. Deh, cine vrea masina, trebuie sa investeasca in ea, ca altfel nu se poate.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.