Fără îndoială că jgheaburile au un rol bine stabilit – acelea de a ține la distanță apa de ploaie, zăpada și gheața topită de pe acoperișul unei clădiri, pentru a păstra atât spațiul din jurul clădirii uscat, cât și fațadele curate.
De aceea, sistemele pluviale montate trebuie să fie definite de atribute ale calității precum – rezistența la coroziune în condiții de umiditate permanentă, intemperii și radiații UV.
De asemenea, materialul trebuie să fie ușor de prelucrat și să mențină un aspect estetic timp îndelungat.
RoofArt este singura companie din țară care produce toate elementele necesare unui sistem pluvial complet și eficient, oferind soluții durabile și în materie de acoperișuri. Dorind să ofere materiale de calitate superioară utilizatorilor, RoofArt a conceput sistemul pluvial Scandic, care combină aspectul estetic cu funcționalitatea, trăsături cultivate în decursul a 17 ani de experiență. Materia primă provine de la compania SSAB de origine finlandeză care produce și creează grade speciale de oțel aliniate la standarde care răspund celor mai mari exigențe.
De altfel, una dintre metodologiile revoluționare de montare a elementelor sistemului pluvial, pe care RoofArt le oferă este metoda click. Astfel, cârligele, brățările jgheab și cele burlan sunt fixate prin simpla apăsare, iar ulterior, acestea nu pot fi demontate accidental.
Prețul unui montaj variază de la caz la caz, în funcție de anumiți factori – sistemul pluvial fiind personalizat în raport cu caracteristicile clădirii. De altfel, specialiștii în domeniu recomandă cumpărarea tuturor elementelor de la același producător, pentru o potrivire ideală a a montării și în acest mod sistemul pluvial să întrunească toate calitățile necesare pentru a rezista în timp și pentru a nu crea probleme.
Instrucțiuni de montare. Cum se execută lucrarea propriu zisă
Înaintea montării cârligelor, este necesar să se traseze o pantă de scurgere de cca. 2 mm (la fiecare 1 m liniar) spre locul de amplasare al burlanului. Astfel că distanța la care se montează cârligele nu va depăși 0,8 m, iar cârligele de la capete vor avea 0,1 m până la marginea acoperișului.
Recomandări
Jgheabul ar trebui să fie montat astfel încât partea exterioară a acestuia să fie cu 30-40 mm mai jos decât prelungirea imaginară a șarpantei. În acest fel, fluxul de apă de pe acoperiș nu va trece peste jgheab.
Utilizarea polizorului unghiular la aceste lucrări este interzisă, întrucât folosirea acestuia duce la deteriorarea straturilor de protecție zincată și poliesterică și în mod implicit la pierderea garanției produsului utilizat.
Înainte de a monta sistemul pluvial, cârligele vor fi îndoite sub unghiul de înclinație al acoperișului cu un dispozitiv special, corespunzător pantei necesare de scurgere. Pe locul marcat încă de la început, cu ajutorul unui bomfaier, iar mai apoi cu foarfeca pentru tablă se va decupa o fantă de scurgere în jgheab care nu va fi mai mare decât diametrul burlanului.
Cu ajutorul brățării jgheab se vor fixa ulterior două jgheaburi așezate pe cârligele care urmează a fi îmbinate. Pentru a permite contractarea respectiv dilatarea acestora la oscilațiile de temperatură (determinate de îngheț sau dezgheț), este necesar ca distanța dintre capetele jgheaburilor să fie de 2-3 mm.
La colțurile interioare sau exterioare ale clădirii se vor monta anumite piese speciale (colțarul interior/exterior 90 grade cu brățări incluse) făcând posibilă etanșarea.
Instalarea burlanelor
Instalarea burlanelor se va face în funcție de tipul de fațadă. Astfel că, se vor monta brățări burlan pe perete una sub alta fără a depăși distanța maximă de 2 metri. Așadar se pot monta:
În două urechi laterale;
Central cu diblu;
Vertical cu pop-nituri ( pe zidărie, zidărie cu termosistem și perete metalic).
Codul burlan la 60 grade se va monta sus în teu utilizând o piesă denumită racord jgheab și jos în burlan, iar îmbinarea acestora se va face prin intermediul unui prelungitor burlan. Apoi, se va măsura distanța dintre coturi, la care se va adăuga 100 mm pentru ambele capete ale prelungitorului burlan.
Capacul universal se va fixa la capătul jgheabului prin apăsare manuală sau cu un ciocan elastic, fără folosirea siliconului, deoarece, în timp, acesta poate distruge garnitura.
Cel mai mare „dusman” al jgheaburilor o reprezinta lipsa parazapezilor de pe acoperis. Din experienta mea de inginer proiectant va spun ca la acoperisurile la care nu sunt montate parazapezi sau opritoare de zapada, in 99% din cazuri, dupa prima iarna jgheaburile incep sa cedeze. Zapada se topeste la primele raze de soare si cade ca o avalansa, in cantitati mari, direct peste jgheaburi, iar acestea cedeaza de obicei in zona imbinarilor.