Cuptor electric vs cuptor pe gaz. Avantaje și dezavantaje

2

Dacă te-ai mutat în casă nouă sau locuința ta traversează un proces de renovare și modernizare mai mult ca sigur bucătăria este prima luată în colimator. Asta pentru că mâncarea de acasă este cea mai gustoasă atât timp cât este preparată cu dragoste, din ingrediente de calitate și cu ajutorul  unor instrumente de gătit potrivite nevoilor tale.

O decizie aparent ușoară însă care pune în dificultate orice gospodină este dotarea corespunzătoare a bucătăriei. Alegerea mobilei și a aparatelor electrocasnice trebuie adaptată în primul rând spațiului, apoi trebuie îmbinat utilul cu plăcutul. Cea mai mare problemă o reprezintă însă alegerea cuptorului incorporabil potrivit.

cuptor electric cuptor pe gaz

 

Ce să fie? Cuptor pe gaz sau cuptor electric? Tradițional vs modern!

Dacă te confrunți cu această dilemă, atunci va trebui să te documentezi bine înainte de a face o alegere și să analizezi cu atenție avantajele și dezavantajele fiecărui tip de produs.

Cuptor pe gaz

Cuptoarele clasice pe gaz rămân în topul preferințelor persoanelor adepte ale bucătăriei tradiționale.

Avantaje cuptor pe gaz:
  • costul privind consumul este mult mai mic decât în cazul unui cuptor electric
  • în cazul unei pene de curent, ai siguranța că măcar mâncarea va fi gata la timp fără ca preparatul să fie distrus.
  • persoanele friguroase și care iubesc să gătească, vor găsi în bucătărie cel mai potrivit refugiu pentru zile friguroase.
  • se încălzește repede, iar dacă dorești să menții mâncarea caldă câteva ore până când vor sosi oaspeții, poți să o lași cu încredere în interiorul cuptorului, după ce acesta a fost oprit. Cuptorul va menține mâncarea caldă o perioadă de timp, fără ca preparatul să se ardă sau să se usuce.
  • păstrează mai bine umezeala în interior și nu permite uscarea preparatului
Dezavantaje cuptor pe gaz:
  • Cel mai major dezavantaj este reprezentat de avizare și manoperă montaj. Spre deosebire de aragazul clasic racordat într-un singur punct de ardere la instalația de gaze, este nevoie de un racord separat. Pentru avizarea acestui punct va trebui să achiți o taxă suplimentară la furnizorul de gaze naturale. Pe lângă asta, la fiecare doi ani vei plăti revizia separat pentru fiecare punct de ardere existent în locuință. În cazul în care locuiești la bloc și nu dispui de separație de gaze, fiind racordat la conducta comună a blocului, atunci trebuie să ții cont de faptul că va trebui să soliciți un proiect de instalație. Acesta va fi atestat de compania furnizoare de gaze naturale și vine la pachet cu alte costuri suplimentare.
  • Nu oferă o temperatură absolut uniformă în timpul utilizării, implicit este greu de gestionat cu exactitate temperatura din interior. Din acest motiv, mâncarea preparată la un astfel de cuptor prezintă riscul de a fi arsă sau insuficient preparată. Asta presupune o atenție sporită în timpul de gătire.
  • Este absolut necesară existența unei găuri de aerisire, astfel încât să fie permisă  evacuarea gazelor arse.

Cuptor electric

Cuptoarele electrice sunt preferate în special de persoanele adepte ale unei bucătării moderne și occidentale.

Avantaje cuptor electric
  • cuptoarele electrice cum sunt cele de aici au capacitatea de a coace rapid și uniform orice preparat
  • timpul alocat gătitlului este considerabil redus
  • control exact al temperaturii
  • montaj facil și rapid fără alte avize sau aprobări
  • ideale pentru zonele care nu sunt racordate la rețeaua de gaze naturale
  • în funcție de model, acestea au diferite funcții menite să ușureze munca și să scurteze timpul petrecut în bucătărie.
Dezavantaje cuptor electric
  • Principalul dezavantaj este oferit de costul privind consumul. Un cuptor electric spre deosebire de cel pe gaz va ridica destul de mult cheltuielile din gospodărie. În cazul în care aparatul face parte din o categorie energetică inferioară, costul privind consumul este mai mare decât costul consumului cuptoarelor electrice de nouă generație din clasa energetică A++. Asta încarcă în mod considerabil factura de electricitate.

Analizând avantajele și dezavantajele, decizia îți aparține. Tu știi mai bine ce tip de cuptor este mai potrivit pentru nevoile tale.

2 COMENTARII

  1. Atunci când alegem un cuptor electric sau pe gaz, este important să ținem cont de unele caracteristici, cum ar fi dimensiunile pe care va trebui să le știm dacă dorim să le amplasam pe/în mobilierul din bucătărie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.