Ochelarii de soare nu au fost utilizați dintotdeauna pentru a proteja ochii de razele UV emise de soare sau pentru a defini un anumit stil. Primele lentile colorate au fost utilizate încă din anii 1300 de către judecătorii chinezi cu scopul de a își feri de inculpați expresia ochilor în instanță. Ce e drept, unii folosesc și în prezent ochelarii de soare tot pentru a-și feri privirea de ochii curioșilor, însă în zilele noastre ochelarii de soare prezintă un plus de avantaje față de scopul inițial.
Patru secole mai târziu ochelarii cu lentilă fumurie au început să fie utilizați și în scop terapeutic. Cercetătorul optician englez James Ayscough a descoperit că lentilele colorate în nuanțe de verde și albastru pot corecta anumite probleme de vedere. Nimeni nu se gândea pe atunci la protecția globului ocular împotriva razelor UV. Cu atât mai puțin la utilizarea lor ca accesorii de înfrumusețare.
Începând cu anii 1900, ochelarii de soare au început să fie din ce în ce mai utilizați. Primii ochelari de soare moderni au fost vânduți pe scară largă de către Sam Foster, în anul 1929. Ulterior aceștia au început să devină din ce în ce mai populari pe plajele din U.S.A., dar și în rândul piloților de avioane.
Treptat, cercetătorii au descoperit faptul că ochelarii de soare pot fi folosiți și pentru a proteja ochii de reflexiile puternice ale soarelui. Astfel, în anul 1936 au fost creați primii ochelari de soare polarizați. Compania fondatoare, Ray Ban a început să folosească filtrul Edwin H. Land Polaroid, dând astfel lovitura pe piața ochelarilor de soare. Compania Ray Ban continuă să fie și în zilele noastre principala companie producătoare de ochelari de soare polarizați. Treptat au reușit să îmbine utilul cu plăcutul, comercializând ochelari de soare polarizați și cu protecție împotriva razelor UV, dar folosind diferite tipuri de rame și culori mereu la modă. Dacă ești în căutare de ochelari de soare care aparțin acestuli brand, aici găsești o gamă largă de astfel de accesorii.
Ochelarii de soare și epoca modernă!
Chiar dacă majoritatea poartă ochelari de soare doar pentru că oferă un aspect interesant outfit-ului, nu trebuie omis faptul că aceştia au un rol mult mai important. Ochelarii de soare sunt accesorii absolut indispensabile, indiferent de anotimp, deoarece razele soarelui pot afecta globul ocular chiar şi în sezonul rece. Mulţi asociază aceste accesorii cu vara, însă medicii oftalmologi recomandă să vă protejaţi ochii de razele nocive indiferent de sezon cu ajutorul ochelarilor polarizaţi cu filtre UV. Trebuie ţinut cont de faptul că iarna radiaţiile pot fi mult mai intense, mai ales dacă a şi nins. Zăpada reflecta lumina, iar rezele soarelui au un efect mult mai intens. Pe lângă faptul că dăunează retinei, crează şi un disconfort optic. Pentru a evita asta, ochelarii de soare sunt absolut necesari şi iarna.
Ochelarii de soare polarizaţi sunt special creaţi pentru a proteja ochii şi pentru a oferi confort în timpul purtării. Foliile polarizate de pe lentile au rolul de a elimina toate reflexiile deranjante de pe suprafaţa lentilelor, eliminând astfel efectul de orbire. Filtrele polarizate şi UV oferă protecţie totală pentru ochi, indiferent de anotimp împotriva razelor puternice ale soarelui.
Pe lângă protecţie solară, ochelarii de soare sunt utili şi pentru a proteja ochii de firele minuscule de praf. Atunci când bate vântul, praful crează un disconfort şi irită ochii. Ochelarii de soare crează o barieră, împiedicând praful să intre în ochi.
Eu chiar port ochelari de soare mai des iarna decat vara. cand e zapada aia proaspata si bate soarele in ea, nu mai vad nimic si stau tot timpul incruntata si apoi se lasa cu dureri de cap. Prin urmare, nu sunt deloc un moft si ar trebui chiar sa ii purtam mai des decat o facem pentru ca soarele de acum ne prajeste ochisorii, e prea puternic.