apa

Putem spune că am fost binecuvântaţi să ne naştem pe un tărâm, care din punct de vedere geografic ne oferă absolut tot ce avem nevoie. Dacă nu am ştiut să ne apărăm bogăţia, atunci intrăm într-un alt subiect. Trist este că nu reuşim nici să păstrăm intact ceea ce ne-a mai rămas şi ne batem joc de tot ce ne înconjoară. Martore la aceste dezastre ecologice stau defrişările masive de păduri, tonele de gunoaie aruncate la întâmplare, construcţiile haotice, industria care nu respectă normele de poluare. Şi ne mai mirăm de ce anual ne confruntăm cu inundaţii, alunecări de teren sau chiar şi perioade lungi de secetă.

Apa – elixirul vieţii!

La naştere suntem 75% apă. Pe măsură ce ajungem la maturitate, proporţiile se schimbă. Corpul unui adult de sex masculin conţine 60% apă, iar corpul unei femei 55% apă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă devenim însă ceva mai uscaţi, corpul uman conţinând 50% apă.

Din acest motiv hidratarea este esenţială pentru un corp sănătos. Auzim des la televizor de importanţa consumului de apă/lichide (şi aici nu fac referire la produsele care conţin alcool). Nu sunt simple reclame care să ne determine să cumpărăm mai multă apă. Apa este absolut eseţială pentru un organism sănătos.

Aportul zilnic de apă este de 40 ml/kilogram corp/zi. Astfel, dacă ai 50 kilograme, ar trebui să consumi minim 2 litri de lichide pe zi, iar dacă ai 75 kilograme, 3 litri de lichide. Chiar dacă nu realizăm asta, organismul oricum ne cere. Important este să ne hidratăm corespunzător pentru a avea parte de o viaţă cât mai sănătoasă. Specialiştii relatează, că în caz de calamitate, omul poate supravieţui 3 zile fără apă. Însă sunt şi cazuri în care, un corp bine hidratat poate prelungi durata de viaţă la 8-10 zile.

Campioni la irosit apa, codaşi la spălat.

În România există apă din belşug. Iar dacă avem e musai să o şi irosim. În medie, un român consumă zilnic 260 litri de apă, aproape dublu faţă de cetăţenii Uniunii Europene. Fie că nu închidem bine robinetul, fie că lăsăm apa să curgă atunci când ne spălăm pe dinţi, fie că folosim multă apă atunci când spălăm vasele sau când facem duş, fie că sunt pierderi pe reţeaua publică din cauza ţevilor vechi, cert este că există multă apă irosită. Dacă ne gândim la cei pentru care litrul de apă este mai preţios decât gramul de aur, atunci situaţia nu este tocmai una fericită.

apa, spalat, dus

Ca un paradox, în ciuda consumului mare de apă, se pare că la igienă suntem codaşii Europei! Iar asta se simte în mijloacele de transport, la cozile de la supermarket, în sălile de aşteptare sau pur şi simplu pe stradă, unde întâlnim fără voie oameni certaţi cu apa şi bunul simţ. În spaţiile închise din păcate nici aparatele de aer condiţionat nu fac faţă nesimţirii, însă aşteptarea devine ceva mai suportabilă. O confirmare a lipsei de igienă la români vine şi din partea cercetătorilor de piaţă care au ajuns la concluzia că ocupăm cu ruşine ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de săpun, pastă de dinţi şi hârtie igienică.

Trist este că la nivel naţional, mai mult de jumătate din populaţie se spală la lighean şi au toaleta în fundul curţii. Bine că sunt bani de alcool, dar de săpat o fosă septică şi amenajat o toaletă nu. Nici nu vorbim aici de sume astronomice. Doar voinţă. Un om gospodar cu siguranţă îşi va permite un hidrofor pentru a aduce apa în casă şi un boiler electric pentru apă caldă, chiar dacă în localitate nu există canalizare sau reţea de apă potabilă! Dar astea sunt cheltuieli inutile pentru unii. Doar cârciumarii din ce să trăiască?

 

5 comentarii la „Cât de bun prieten este românul cu apa”
  1. deci daca am si boiler si aer conditionat inseamna ca sunt om gospodar? Cam sunt. Pentru mine confortul in locuinta este mai important decat bijuteriile si cosmeticele. Eu cam tot ce am investesc in casa si sunt foarte buna prietena cu apa si sapunul.

  2. Din pacate e adevarat ce spui, multi romani put. Imi aduc aminte ca atunci cand am venit la facultate in Timisoara ne-am mutat in chirie 3 prieteni, eram 2 fete si un baiat. Colega si-a gasit un iubit si s-a mutat si ala cu noi, problema cu el era ca nu se spala….decat din 2 in 2 saptamani. Efectiv nu puteam sa stam langa el. Si lucrurile s-au terminat prost, eu si colegul am plecat de acolo pt ca nu mai suportam.

  3. Din pacate la tara asa este, se spala la lighean, aruncand doua cani de apa pe ei si gata. Li se pare prea de ajuns. Pe dinti se spala o data pe saptamana, si aceia care fac asa probabil ca sunt cei mai curati. Si daca le zici de baie – camera de baie, vreau sa zic – intreaba la ce s-o foloseasca, ligheanul nu e bun?…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.