Proprietar sau chiriaș

Ca tânăr care decide să își ia viața în propriile mâini, ai două opțiuni: fie devii proprietar și plătești următorii 20-30 de ani rate, fie dai bani lunar pe chirie. Ce să alegi? Întrebarea frământă majoritatea tinerilor care își doresc să se mute la casa lor.

Indiferent dacă vei începe să cauți anunțuri de inchirieri garsoniere ori dacă preferi anunțurile de vânzare sau locuințe disponibile prin programul Prima Casă, trebuie să te informezi temeinic. Trebuie să îți cântărești foarte bine opțiunile și să analizezi atent avantajele, dar și neajunsurile. În rândurile următoare găsești câteva repere în acest sens.

Când locuiești în chirie …

– Nu ai costuri suplimentare

Mă refer la taxe și impozite anuale aferente locuinței, cheltuieli cu întreținerea și reparațiile, asigurarea locuinței și/sau oricare alte costuri neprevăzute. Calitatea de chiriaș te absolvă de asemenea costuri, care sunt ale proprietarului.

– Te poți muta oricând

Poate că la un moment dat te vei plictisi de zona în care locuiești. Poate că îți vei schimba jobul și îți vei dori să locuiești cât mai aproape. Atunci când locuiești în chirie ai avantajul că te poți muta mult mai ușor, precum și că poți căuta ceva mai apropiat de zona care îți convine.

– Știi exact ce cheltuieli lunare ai

E vorba de chiria lunară și cheltuielile cu întreținerea. Sunt singurele tale griji din punct de vedere financiar.

Când ești proprietar …

– Ai o anumită siguranță

Știi că acea locuință este a ta. Nu mai stai cu grija că proprietarul te anunță pe neașteptate că trebuie să eliberezi spațiul din cine știe ce motiv. E casa ta, apartamentul tău, garsoniera ta și nimeni nu te poate scoate de acolo.

– Poți lăsa locuința copiilor

Poate că nu te gândești atât de departe încă, dar calitatea de proprietar îți oferă o oarecare liniște. În condițiile în care știi că urmașii tăi vor avea asigurat un acoperiș deasupra capului, dormi mult mai liniștit.

– Trebuie să fii pregătit emoțional, dar și financiar

A deveni proprietar implică anumite responsabilități. Trebuie să ții cont de faptul că pot apărea și cheltuieli neprevăzute, în afară de ratele plătite lunar sau întreținerea.

Dacă te confrunți cu această dilemă, trebuie să îți cântărești foarte bine opțiunile. Decizia pe care o vei lua va influența viitorul tău și al familiei tale. Pune în balanță toate avantajele și dezavantajele, documentează-te și alege ce e mai potrivit pentru tine.

Fie că te hotărăști să cumperi o locuință nouă sau să închiriezi una, îți ofer o recomandare: portalul compariimobiliare.ro. Aici vei găsi peste 200.000 de anunțuri imobiliare, cu apartamente, garsoniere, case, terenuri și diverse spații oferite spre închiriere sau vânzare. Anunțurile sunt pentru zone, județe și localități din întreaga țară, astfel că vei putea găsi cu ușurință garsoniere de vanzare in Cluj, apartamente de închiriat în București sau terenuri de vânzare ori închiriat în Iași.

Dilema e destul de problematică. Cum noi, românii, avem simțul proprietății foarte dezvoltat, preferăm să renunțăm cât de curând posibil la chirie. Pe de altă parte, cumpărarea unei proprietăți implică o cheltuială destul de consistentă, alături de rate eșalonate pe câteva zeci de ani. Tu ce ai alege?

5 comentarii la „Proprietar sau chiriaș – ce e mai rentabil?”
  1. Personal as prefera proprietar. De ce? Simplu. Cu bani pe care i-as da pe chirie as plati rata la casa. Macar batranetea sa fie asigurata. Cand suntem tineri mereu avem alte si alte cheltuieli, fie copii sau intretinerea casei.

    1. Si eu am facut aceeasi alegere. Dar mai sunt persoane care de exemplu aleg sa locuiasca o perioada intr-un anumit oras cum sunt studentii. Mai sunt si cei indecisi asupra orasului. 😀 Sau cei care nu sunt eligibili pentru un credit bancar o perioada si sunt nevoiti sa stea in chirie.

  2. Depinde de mai mulți factori! În principiu, o casă propietate personală în care locuiești este un pasiv și nu un activ așa cum cred cei mai mulți.

  3. In calitate de dependenta de sentimentul de siguranta si stabilitate, cred ca e clar ce as alege – varianta proprietar. Nu mi-ar placea deloc sa locuiesc cu chirie, sa nu pot sa fac modificari dupa bunul meu plac.

  4. Noi, românii, avem spiritul proprietății dezvoltat. Să stai cu chirie înseamnă și riscul să fii dat afară că s-a hotărât proprietarul să vândă că nu mai poate suporta ratele sau pleacă din țară (vorbesc din experiență). Prefer să îmi cumpăr o casă, dar dacă până acum aș fi vrut în București, parcă de ceva timp mi-aș dori și undeva la țară, unde să am mult teren la dispoziție…. așa că mai aștept să mă decid, timp în care strâng și bani de un avans mai mare la bancă. 😀

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.