Cea mai frecventă problemă întâlnită la mașini în perioada rece este legată de baterie. Frigul face ca bateria de pe mașină să cedeze când te aștepți mai puțin. Pe lângă aceasta, mulți au obiceiul să uite luminile aprinse, iar asta face ca  bateria să rămână și mai repede fără curent. Asta îi scurtează cam la jumătate durata de viață. În condiții bune de exploatare, durata de viață a unei baterii auto este de 10 ani.

Ce faceți atunci când rămâneți fără curent în bateria auto?

baterii auto

Ideal ar fi să aveți în permanență cabluri de pornire în portbagaj. Nu se știe niciodată când întâmpinați neplăceri și vă moare bateria în parcarea unui supermatket, în vizită la un prieten sau chiar la locul de muncă. Sau poate că de această neplăcere are parte un prieten. Și atunci va trebui să îl ajutați. Cablurile de pornire vor rezolva temporar problema bateriei.

Este important să aveți în casă și un redresor auto. 

Ce este un redresor? Redresorul este un dispozitiv care servește la transformarea curentului alternativ de la priză în curent continuu din bateria de acumulatori.

Redresoarele pot fi clasificate astfel:

  • După tipul tensiunii alternative redresate: monofazate (lent) sau trifazate (rapid)
  • După numărul de alternante redresate pot fi: monoalternantă (pentru tensiuni medii) sau bialternantă
  • După modul de variații a tensiunii redresate pot fi: necomandate sau comandate.

Pe piață există o gamă diversificată de redresori auto de pornire la prețuri mai mult decât accesibile. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv vei fi sigur că nu vei rămâne niciodată fără curent în baterie. Însă mare atenție! Nu confundați redresorul auto cu robotul de pornire. Redresorul auto va încărca bateria mai lent (cam în 4-5 ore), iar robotul de pornire va încărca bateria în câteva minute. Însă cel din urmă poate distruge bateria mult mai repede dacă este folosit în mod frecvent. Concret, dacă ați rămas fără curent în baterie înainte de a pleca la muncă, puteți folosi un robot de pornire pentru a putea redresa rapid bateria, însă nu este recomandat să faceți din asta un obicei.

În perioada de iarnă, pentru a evita ca bateria să rămână fără curent în ea, ideal este să luați bateria de pe mașină și să o duceți în casă pe perioada în care știți că nu mai mergeți cu mașina sau pe timpul nopții dacă observați că se lasă gerul.

E bine ca iarna să te prindă întotdeauna pregătit, indiferent dacă vorbim de redresoare auto, de invertoare de sudură, de generatoare de curent electric, de hidrofoare sau de alte aparate de uz casnic.

De

4 comentarii la „Frigul – moartea bateriilor auto”
  1. avem di tati – si redresor si cabluri din alea de pornire … ca uneori te mai prinde si in deplasare si nu pleci cu redresorul dupa tine. Sper ca iarna asta sa nu fie probleme asa mari ca tocmai am schimbat bateria.

  2. Imi aduc aminte de vremurile apuse cand batrana Dacie, pe timp de iarna, dadea rateuri mereu din cauza bateriei. Stii cum se zice, paza buna, trece primejdia rea , asa ca ar trebui ca masina sa fie echipata cu tot ce trebuie.

  3. Acum doi ani am avut probleme mari cu bateria de la Smart, pe toata perioada iernii. Singura solutie a fost sa cumparam un robot de pornire. Il recomand oricui are probleme cu masina. Din punctul meu de vedere, o asemenea investitie ne-a ajutat enorm pentru ca altfel nu stiu cum am fi reusit sa rezolvam multe probleme, dar mai ales sa ducem si sa aducem copiii de la scoala.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.