Tu când ai fost cu câinele tău ultima dată la veterinar?

2

La fel cum noi oamenii avem grijă de sănătatea noastră și mergem regulat la medic pentru analizele anuale sau pentru alte controale de specialitate, și animalele de companie au nevoie de grija noastră și de vizite regulate la veterinar. Nu putem neglija acest aspect, pentru că în joc este viața unui prieten până la urmă. Spre deosebire de noi, animăluțul nostru nu poate să ne spună atunci când se simte rău, iar atunci când dă semne, de multe ori e prea târziu.

Ce putem face?

Să mergem regulat la veterinar pentru vaccinare, deparazitare internă și externă și toaletarea blăniței. Astfel vom avea mereu un prieten sănătos și fericit! Iar nu numai cățelul va fi sănătos, ci și tu. Unul din cele mai mari riscuri mai ales în rândul câinilor este rabia (sau turbarea).

Vaccin antirabic!

 

Rabia este o boală infecțioasă și transmisibilă, provocată de virusul rabic. Acesta se găsește în saliva animalului infectat și îi provoacă acestuia o stare de neliniște, frică față de apă, confuzie, stare de agitație, spasme, paralizie. În cele mai multe cazuri, animalele infectate cu acest virus ajung ori să fie eutanasiate ori să moară.

Virusul se transmite de la un animal la altul prin mușcături sau zgârieturi. Din păcate, un animal infectat devine destul de agresiv, iar de cele mai multe ori își atacă chiar și stăpânul, mai ales dacă el consideră că tu reprezinți o amenințare pentru el. Practic, cățelul tău devine nebun, paranoic… și vede o amenințare în orice și în oricine. Partea și mai proastă este că virusul prin mușcătură se transmite de la câine la om, iar tratamentele sunt destul de dureroase, costisitoare și de lungă durată. Iar un om mușcat, trebuie de urgență să se prezinte la medic pentru a fi tratat, altfel riscul de deces este destul de ridicat.

Din acest motiv un câine infectat cu rabie de cele mai multe ori este eutanasiat. Pentru că șansele de recuperare ale unui câine turbat sunt aproape nule. Dacă se aplică imediat un tratament după ce câinele a fost mușcat de un alt câine cu rabie, există șanse de recuperare. Dacă virusul s-a instalat deja în organism, atunci nu se mai poate face nimic. Esențial este ca vaccinul antirabic să fie administrat preventiv anual, iar în cazul în care câinele a intrat în contact un un alt câine infectat, tratamentul să fie administrat imediat, până la apariția primelor simptome. Altfel riscul este imens atât pentru prietenul necuvântător cât și pentru membrii familiei.

Dar de ce să riscăm? Cel mai simplu este să mergem regulat la medicul veterinar și să îi facem un vaccin antirabic.

Deparazitare internă și externă!

La fel de importante sunt și tratamentele antideparazitare atât intern cât și extern. Mai ales că paraziții externi poți fi luați chiar și de la o simplă plimbare prin parc. Iar aici din nou vorbim de un pericol atât pentru sănătatea animalului cât și pentru a noastră, mai ales dacă acesta ia vreo căpușă, care ulterior ne poate mușca pe noi. Cu toții știm că există căpușe purtătoare de o bacterie care provoaca boala Lyme. Boala este extrem de periculoasă pentru om deoarece poate duce la paralizie și chiar deces dacă nu este tratată la timp și corespunzător. În același timp, dacă ați fost mușcat de căpușă, trebuie să mergeți la medic dacă aceasta a intrat adânc în tegument ca extracția să fie făcută cu atenție, iar capul căpușei să nu se rupă și să rămână în acolo. Cu puricii problema este temporară, dar totuși foarte deranjantă.

Nici paraziții interni nu sunt de neglijat. Sunt paraziți care se transmit la om, așa că este important să luați în calcul și acest aspect și să luați măsuri pentru a preveni o eventuașă infecție  Așa că un tratament adecvat și o îngijire corespunzătoare va elimina aceste neplăceri. Până la urmă un animăluț sănătos, înseamnă un om sănătos și o familie fericită.

Toaletarea blăniței

Ca orice animal și câinele își schimbă blana, mai ales primăvara și toamna. Primăvara însă, începe a năpârli excesiv, iar aceast fenomen este destul de neplăcut atât pentru noi cât și pentru ei deoarece îi mănâncă pielea și lasă mult păr. Din acest motiv toaletarea blăniței este foarte importantă. Dacă nu o putem face noi acasă, atunci trebuie să apelăm la serviciile unor specialiști cum sunt cei de aici. Până la urmă vrem să avem un cățel frumos, nu o caricatură tunsă după cum ne-am priceput noi. În plus, medicul va ști exact cum să îl tundă astfel încât câinele să nu simtă niciun disconfort.

Mai mult decât atât, la un cabinet veterinar, pe lângă tuns, spălat și periat blăniță, puteți solicita și tăierea unghiilor, curățarea urechilor sau vidarea glandelor perianale.

Toate acestea sunt esențiale pentru un cățel frumos și sănătos, dar și pentru un stăpân fericit. Urmează sfatul medicului și fă-i toate tratamentele conform schemei oferită de medicul veterinar.

2 COMENTARII

  1. Nu am caine, dar daca as avea l-as considera ca fiind un membru al familiei si bineinteles l-as duce la veterinar de cate ori ar fi nevoie.

  2. chiar acum o luna am ajuns. Se simtea Piki rau si i-am facut si testul pentru depistarea Babesiozei. Din fericire a fost negativ (noi avem o zgarda buna), dar am zis sa fim siguri ca nu e nimic grav. Deparazitarea interna o facem periodic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.