Unde poți purta o ie și de unde cumperi una autentică

28

Încetul cu încetul, lumea modernă începe să revină la tradiții și să aprecieze din ce în ce mai mult munca meșterilor populari, care cu migală și multă pricepere își confecționau în gospodărie aproape toate cele necesare. Spre exemplu lâna era toarsă în furcă și răsucită în fuior pentru a obține firele de lucru și după preferințe boite cu diverse culori. Apoi începeau să prindă viață frumoasele covoare țesute la război.

Cămășile erau confecționate din cânepă, in sau borangic, iar mai apoi erau cusute manual și brodate cu diverse motive tradiționale pe care oamenii le purtau cu mare cinste la zi de sărbătoare. Era mult de muncă, dar satisfacția era pe măsură. Din acest motiv aceste articole prețioase erau păstrate la loc de cinste în camera „de curat” cum spuneau străbunii sau în lada de zestre.

Sursă foto: arhivă personală, război de țesut sat Homorâciu, comuna Izvoarele, județul Prahova

Tradiții din străbuni!

Pe vremea bunicilor și străbunicilor, fetele își pregăteau încă de mici lada de zestre, ajutate de femeile din gospodărie. După posibilitățile familiei, dar și după buget. Astfel femeile țeseau toată iarna cuverturi, covoare și preșuri la război, confecționau ii, ștergare și prosoape sau coseau lenjeria de pe pat.

Cele mai spectaculoase erau de departe iile. Asta pentru că iile puteau fi admirate de aproape oricine din sat la horă, biserică, nuntă, sărbători sau clacă, în timp ce covoarele tronau pe perete sau în lada de zestre.

În ziua de azi, puține femei mai știu să coasă o ie, însă din fericire din ce în ce mai multe își doresc una. Se pare că frumoasele bluze tradiționale românești au reușit să depășească granițele și să devină o sursă de inspirație chiar și pentru marile case de modă.

Ziua Universală a iei – simbol al tradiției românești

Nu de mirare ziua de 24 iunie a fost declarată Ziua Universală a Iei. Astfel bluza tradițională a a costumului popular național românesc a devenit un simbol cultural internațional recunoscut în orice colț al lumii. Această piesă ancenstrală a poporului nostru a fost purtată cu mândrie chiar și de vedetele de la Hollywood!

Și ce bucurie în suflet când ia este admirată de oricine, mai ales atunci când este purtată de tinerii care își doresc să promoveze cultura și dansul popular în lume!

Sursă foto: arhivă personală, Ansamblul Perinița, Macedonia
Sursă foto: arhivă personală, Ansamblul Perinița, Macedonia
Sursă foto: arhivă personală, Ansamblul Perinița, Republica Moldova

Pentru recunoașterea iei ca simbol național al tezaurului și culturii românești s-au dus câteva lupte, însă din 2015 ia și-a câștigat dreptul pe care l-a avut din străbuni. Etnologii au trebuit să dovedească faptul că această bluză cusută cu măiestrie aparține poporului român. Inițiativa a venit încă din 2013, atunci când s-a decis ca Ziua de Sânziene să fie declarată ziua iei, datorită faptului că și aceste făpturi mitologice ar fi purtat cămăși în stil ie.  Chiar dacă au trecut 2 ani, din fericire ia a fost recunoscută în cele din urmă la nivel mondial ca simbol tradițional românesc, iar ziua de 24 iunie a fost declarată Ziua Internațională a Iei.

Tu unde ai purta o ie?

Unde aș purta eu ia? Răspunsul e simplu: ORIUNDE! Însă nu doresc să ofer un răspuns general, așa că o să caut să ofer un răspuns personalizat! Așadar, aș purta cu mândrie o ie romaneasca: la job, la diverse activități culturale și festivaluri de profil, atunci când plec din țară în excursii sau delegații, de ziua ei. De fapt e incorect să spun că „aș purta”, pentru că la loc de cinste am 3 frumoase ii, din care două sunt autentice, iar una păstrează doar modelul, dar nu este cusută manual ci la mașină. Mi-am propus ca să-mi achiziționez câte o ie din fiecare zonă geografică a țării și poate cu timpul să-mi achiziționez și un costum popular întreg: ie, fustă, fotă,maramă și opincuțe!

Sursă foto: arhivă personală

Și mai am o dorință… mi-aș dori să îmi cos singură modelul de pe ie, dar până atunci voi exersa cosând goblenuri. Ar fi o provocare pentru mine,  însă una plăcută deoarece aș avea în suflet mulțumirea că am contribuit și eu cu ceva la păstrarea tezaurului cultural românesc și că voi lăsa ca moștenire o piesă vestimentară valoroasă pentru urmașii mei.

Sunt de părere că orice român ar trebui să aibă în garderobă o ie. Este un simbol al rădăcinilor strămoșești și e păcat să îl ignorăm. Iar cei care au moștenit de la bunici o ie, se pot numi norocoși, deoarece au în casă o adevărată comoară ancenstrală!

În plus, o ie autentică, nu numai că este frumoasă, dar  este foarte comodă și plăcută pentru corp deoarece permite aerului să circule, iar transferul termic se face foarte ușor. Din acest motiv, pe timp de caniculă, căldura nu este simțită la fel cum este simțită atunci când porți un tricou obișnuit.

Atenție la autenticitatea iei!

Există multe magazine online, dar și magazine fizice care vând bluze folosindu-se de numele de ie. Unele din ele sunt efectiv printate, nici măcar la mașină nu sunt cusute. Iar altele sunt cusute atât de grosolan la mașini prost setate petru a reda simbolurile tradiționale…. ghiciți unde? În China! Pare șocant, dar acesta este adevărul. Asta îmi aduce aminte de chinezul mândru de patria lui când vedea cum steagul S.U.A. se fâlfâie în vânt. Iar când a fost intrebat de ce e așa de fericit și mândru de țara lui când vede steagul Americii, acesta răspunde ferm: O fi steagul Americii, dar e made in China! Așa și cu iile vândute prin marile lanțuri de supermarket-uri sau prin diverse magazine care vând orice e la modă.

O ie autentică este ușor de recunoscut după felul în care este cusută. Nu ai nevoie de atestat în arte sau etnografie ca să faci diferența între o ie autentică și una contrafăcută.

De unde cumperi o ie autentică!

Pe Anilu.ro găsește zeci de modele de ii tradiționale românești autentice, cusute manual și cu multă migală. Sunt modele de ii cu motive din toate regiunile țării. Unele modele sunt ceva mai simple, altele încărcate, unele cu mânecă lungă, altele cu mânecă scurtă. Prețul variază în funcție de complexitatea fiecărui model. Motivele tradiționale brodate sunt culese de pe ii care datează de zeci de ani, iar fiecare model spune o poveste. Pe lângă iile tradiționale, Anilu.ro oferă spre vânzare și rochițe brodate manual, pardesie din lână 100% cu broderie tradiţională, ii bărbătești, ii pentru copii şi costumaşe de botez, dar și  bluze stil ie pictate manual. Toate modelele sunt absolut încântătoare, iar iile pentru copii sunt pur și simplu adorabile.

Ce ii vă recomand de pe Anilu.ro

Dacă o să vă spun TOATE, ar fi iar un răspuns general. Am făcut o mică selecție și o să vă arăt care sunt preferatele mele.

Sursă foto: www.anilu.ro
Sursă foto: www.anilu.ro

 

DISTRIBUIȚI

28 COMENTARII

  1. Am purtat si anul trecut si anul acesta o ie la munca! Am cumparat in urma cu doi ani, de la un targ cu produse traditionale, o ie si de atunci o port de cate ori am ocazia. Intradevar ma simt asa festiva, speciala, atunci cand imbrac ia! Poate sunt singura, dar cred ca lingvistic lipseste un i din ia romaneasca. Iia!

    • Sunt si modele mai simple care pot fi purtate fara a te face sa te simti ca in zi de sarbatoare. Dar mie toate imi plac. Cele incarcate sunt absolut spectaculoase si parca nu m-as indura de ele sa le port la orice ocazie de teama sa nu le agat sau murdaresc accidental.

  2. poti purta ie oriunde si in combinatie ccu orice. O poti asorta si la o fusta office, dar si la o pereche de blugi. Conteaza mult calitatea materialului si a cusaturilor. Mie imi plac iile enorm, in special cele cu motive oltenesti (nici eu nu stiu de ce).

    • calitatea materialului este foarte importanta. Si cusaturile sunt importante. Eu mi-as dori sa imi cos singura o ie, dar pana atunci ma apuc de goblenuri. Si vorbesc foarte serios! Deja am unul de care urmeaza sa ma apuc 😀

  3. Nu stiam de acest site, insa am descoperit cateva modele cu adevarat deosebite. Iile acestea nici nu se compara cu ce gasim prin diverse locuri turistice, se observa foarte usor ca sunt autentice. Mie imi place foarte mult a ta, cea rosie, din poza in care esti cu cel mic. Multumim pentru recomandare 🙂

  4. Eu port ii cand afara e foarte cald si imi doresc o bluza racoroasa, dar si draguta in acelasi timp.
    Mi-am luat anul trecut 3 ii de la Corund, de langa Sovata. Mie imi par autentice, sper asa sa si fie!

    • Cat a fost canicula, doar in ie m-am imbracat. Si chiar m-am simtit foarte bine.
      Daca sunt autentice? Uite-te pe spate la felul in care e cusuta. Vezi ca alea batute la masina au si urme de material sau hartie… habar nu am ce e, dar e pus ca intaritura sau pentru a nu strange prea tare cusatura pe fata.

  5. Eu am o ie autentica, cred ca are 100 de ani, e superba dar nu ma mai incape 🙁 O pastrez, poate voi avea vreo nepotica vreodata. Si intradevar pe Anilu am vazut niste ii superbe, pacat ca nu ma prea incadrez la masura. Esti adorabila in ie, te-am mai admirat si cu alta ocazie.

    • Se vede diferenta clar pe dos. Dar si pe fata se cunoaste, pentru ca o ie cusuta manual nu va avea toate cruciulitele perfecte. Acum ghici, care din cele 3 ii pe care le port e cusuta la masina? 😀

  6. Cu rusine recunosc ca eu nu am nici o ie autentica, doar vreo 2 facaturi pe care le port oriunde, oricand am chef. Poate pe viitor voi lua si eu o ie adevarata. Au modele frumoase pe site.

  7. Spre rusinea mea, nu am nici o ie. Stiu ca merg purtate in foarte multe combinatii doar ca pana acum nu mi-am cumparat una. Sunt foarte frumoase iile tale si am admirat si iile de pe anilu

  8. Irina, am vazut ca tu esti una dintre persoanele care poarta ia cu mandrie si ma bucur pentru ca ti se potriveste. Trebuie sa recunosc ca am avut si eu doua ii autentice de la bunica mea dar la vremea respectiva nu am stiut sa le apreciez si le-am dat mai departe. Acum as da orice sa le iau inapoi dar nu mai pot.

  9. Ma gandeam sa ma apuc sa-mi cos si eu o ie, am inceput bine, mi-am luat materialul de la o batrana care inca mai tese asa ceva si de doua luni nu ma pot hotara asupra modelului floral. Vreau ceva autentic oltenesc, dar cu maxim trei culori si modelele gasite au prea multe culori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.