Lavoarul provine din francezul lavoir. Ad literam este o mobilă de toaletă pe care se află ligheanul și alte obiecte necesare pentru spălat. O altă interpretare mai aproape de semnificația curentă a termenului ar fi: recipient montat într-o încăpere prevăzută cu sursă de apă și cu un canal de evacuare care servește la spălatul curent al oamenilor. Cunoscut și sub numele de chiuvetă care se traduce prin vas de porțelan, de faianță sau de metal smălțuit prevăzut cu o gură de scurgere, montat în perete sau sub un robinet de apă.

 

Ce bine ar fi dacă lucrurile ar fi atât de simple! Realitatea design-ului interior și a nevoilor omului curent a făcut ca definițiile date de dicționar să fie neacoperitoare. Acum, când vorbim despre lavoare, vorbim despre o alegere estetică, despre funcționalități și materiale variate. De la economia spațiului și până la marcarea traseelor din baie, lavoarul a devenit un accesoriu nelipsit din orice baie cu funcționalități multiple.

Pentru a înțelege evoluția lavoarelor și de ce este o atât de mare diferență între cum le definim și ce sunt, trebuie să pășim puțin pe urmele trecutului.

 

1. Lavoarele au în spate un istoric interesant

În Mizerabilii, Victor Hugo scria că: „istoria omenirii este reflectată de istoria canalizării. Canalizarea este conștiința orașului. Afectează toate celelalte aspecte ale vieții la oraș”. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult de atunci, și chiar și în zilele noastre canalizările reflectă gradul de dezvoltare al unei localități.

Pentru că ideea modernă de lavoar este strict legată de igienă, diferențierea dintre apa curentă și canalizare este un pas crucial care a început în 1854, printr-o epidemie de holeră în Soho, Londra. Nimeni nu știa de ce este cauzată boala, dar John Snow a documentat locația fiecărei victime (informații care pot fi regăsite în cartea The Ghost Map a lui Stephen Johnson). Mapând locațiile, John Snow și-a dat seama că focusul epidemiei este o pompă comunală. A stricat robinetul forțând oamenii să își procure apă din alte zone, iar epidemia a încetat. S-a dovedit ulterior că la doar câțiva pași de pompă era o hazna cu scurgeri.

La finalul secolului 17, europenii deja foloseau design-uri de lavoare și nu a trecut mult timp până când au preluat și americanii acest trend în secolul 18. De atunci, evoluția lavoarelor a fost din ce în ce mai rapidă până la formele și materialele pe care le întâlnim astăzi.

 

2. Materialele folosite in executie

Limita pentru materialele folosite este numai imaginația! De la ceramică, tablă, plastic, lemn, bronz, fier, piatră, granit. Cele mai des întâlnite sunt cele cu raport preț-calitate bun și care pot fi întreținute cu ușurință în timp.

Lavoarele ceramice au câștigat testul timpului. Sunt ușor de produs în orice formă potrivită pentru viziunea generală asupra băii, iar în funcție de design și de calitatea materialului prețul variază de la foarte convenabil până la variante de lux. Un lavoar din ceramică este și foarte ușor de întreținut datorită suprafețelor netede care se pot curăța foarte ușor.

Este un material maleabil, motiv pentru care lavoarele au forme și dimensiuni dintre cele mai variate: de la oval la pătrat, triunghiular, rotund sau dreptunghiular, este imposibil să nu găsești un model care să satisfacă cerințele celui mai pretențios designer de interior.

 

3. Tipologia de lavoare disponibila

O discuție despre lavoare nu se termină la material sau formă! Este foarte important să cunoști toate tipurile disponibile înainte de a alege varianta potrivită pentru baia ta. Există patru tipuri mari de lavoare: lavoare pe blat, lavoare suspendate, lavoare incastrate și lavoare freestanding.

Lavoare suspendate

Un lavoar suspendat va fi montat direct pe perete. Datorită unor bolțuri puternice nu are nevoie de susținere suplimentară. Există două subtipuri de lavoare: cele simple și cele cu piedestal.

Lavoare suspendate simple

Sunt tradițional considerate a fi masculine, din cauza conturului foarte vizibl. În realitate, se potrivesc oricărui ambient minimalist și, împreuna cu lavoarele pe blat sunt alegerea perfectă pentru băi în design scandinav.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale modelelor suspendate este că nu ocupă deloc spațiu pe podea. Astfel, baia pare mai aerisită și ordonată, accentul cade pe forme și spațiu, nu pe texturi sau culori. Se potrivesc de minune în băile mici dar cu personalitate bine definită!

Lavoare suspendate cu piedestal

Sunt alegerea perfectă pentru amenajarea clasică a băi sau pentru a masca țevile de scurgere până la podea. Ambientul în care se simt confortabil aceste lavoare este cel cozy sau shabby chic.

Lavoare incastrate

Lavoarul incastrat presupune o piesă de mobilier în interiorul căreia să fie ascuns. Întreaga instalație este ascunsă și lasă loc imaginației pentru amenajarea băii. Sunt ideale pentru cei care doresc o altă piesă centrală în baie, fără accent pe lavoar.

Creează un aspect curat și ordonat, se încadrează perfect atât în mobilier minimalist, cât și în aranjamente cu inspirație clasică. Unul dintre marile avantaje ale lavoarelor incastrate este că stropii de apă care ajung accidental pe mobilier pot fi puși la locul lor doar cu podul palmei. Este foarte ușor de întreținut și de curățat, motiv pentru care este o alegere potrivită în băile de familie.

Lavoare pe blat

Lavoarele pe blat sunt de departe cel mai des întâlnit tip de lavoare în amenajarea modernă a băilor. Ele stau pe un suport care poate fi un blat simplu din lemn sau pal melaminat, sau pe un dulap care are și rol de depozitare.

În funcție de imaginație și de gusturi, pot fi găsite multiple variante de montaj, mai ales că forma lavoarului nu va influența blatul. Totul ține de stilul ales pentru baie, iar cel mai mare avantaj este că dacă dorești să reamenajezi este suficient să schimbi blatul pentru a crea un ambient nou-nouț.

Instalarea este simplă și accesibilă din punct de vedere financiar, nu presupune modificări ale mobilierului sau reconfigurare sistem de scurgere. Se potrivește perfect în băi matrimoniale și în orice baie modernă.

Lavoar Freestanding

Unul dintre cele mai noi trenduri în amenajarea băilor este lavoarul freestanding. Acesta are o formă robustă și este atât piesă de mobilier, cât este și lavoar. Se potrivește în băile cu un aer inovativ care pot încadra central o astfel de piesă. Montajul se realizează foarte ușor, având posibilitatea de scurgere atât prin spate, cât și prin pardoseală.

Lavoarul perfect se alege după mai multe criterii printre care și nevoia de spații de depozitare! Dacă ai foarte multe cosmetice, optează pentru o variantă de lavoar cu mobilier pentru că altfel vei avea dificultăți în a așeza estetic toate cele necesare. Dacă ai un spațiu de depozitare independent de baie, sau ai loc de un dulap care să fie separat de lavoar, atunci optează pentru un lavoar freestanding, sau pentru un lavoar suspendat.

Trebuie să alegi lavoarul care ți se potrivește și stilul de baie care te va ajuta să te pregătești cu plăcere pentru fiecare zi!

De

3 comentarii la „3 motive sa alegi lavoare de calitate”

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.