Multe persoane care locuiesc in special în zone rurale nu dispun de o reţea publică de alimentare cu apă, iar pentru avea acces la acest element vital al vieţii sunt nevoiţi să foreze puţuri. Însă pentru a aduce mai uşor apa la suprafaţă exact acolo unde au nevoie de ea este nevoie de instalarea unei pompe submersibile sau a unui hidrofor.
Ambele utilaje sunt folosite pentru a aduce apa la suprafaţă însă între ele există o diferenţă destul de considerabilă.
Diferenţa constă în faptul că pompa submersibilă se instalează pe fundul puţului şi are capacitatea de a împinge apa la suprafaţă, iar hidroforul se instalează la suprafaţă şi are capacitatea de a aspira apa de la o anumită adâncime. În general hidrofoarele sunt utilizate pentru a aspira apa de la mică adâncime.
Avantaje şi dezavantaje?
Spre deosebire de un hidrofor, pompa submersibilă este mult mai uşor de instalat deoarece aceasta se autoamorsează şi nu ai nevoie de ajutorul unui specialist pentru a o instala. O poţi face chiar tu, după ce ai citit instrucţiunile din manualul de utilizare.
Un alt avantaj este legat de consumul de energie. Pompa submersibilă are o presiune mai mare decât are un hidrofor, dar cu acelaşi consum de energie electrică, sau chiar mai mic. Asta înseamnă că în acelaşi interval de timp cu ajutorul unei pompe poţi scoate mai multă apă cu acelaşi consum energetic. În plus este şi mult mai silenţioasă.
Datorită faptului că o pompă submersibilă este net superioară unui hidrofor, preţul acestuia din urmă este şi mai mic. Din acest motiv foarte mulţi consumatori casnici preferă hidroforul în detrimentul unei pompe submersibile. Însă mulţi nu ştiu că în timp, o pompă submersibilă se dovedeşte a fi mult mai eficientă deoarece componentele acesteia sunt protejate anticoroziune, implicit durata de viaţă creşte. Asta în ciuda faptului că este instalată în apă. Pe lângă aceasta, în cazul în care la suprafaţa apei există impurităţi, acestea pot trece chiar şi prin filtru şi înfunda pompa de presostat.
O altă problemă este utilizarea hidroforului pe timpul iernii când riscul de îngheţ este foarte mare, iar atunci alimentarea cu apă trebuie întreruptă.
La ce poate fi folosită o pompă submersibilă
- la pomparea apei din foraje;
- la irigat grădina;
- la presurizare în instalaţii agricole şi industriale;
- la umplerea rezervoarelor pentru stocare a apei;
- pompe de căldură – alimentarea panourilor solare.