8 idei practice pentru amenajarea unei grădini ca în poveşti

7

Mulţi dintre voi aţi fost mereu fascinaţi de felul în care sunt amenajate anumite grădini în filme sau în paginile de revistă. Probabil aţi analizat cu atenţie fiecare detaliu şi v-aţi gândit dacă puteţi pune practică în practică ideea. Ei bine, nimic nu este imposibil. Vă trebuie doar puţină imaginaţie şi multă determinare. Asta pe lângă partea financiară care diferă în funcţie de pretenţiile pe care le aveţi.

Dacă vrei să transformaţi grădina din una obişnuită în una ca în poveşti vă pun la dispoziţie 8 idei foarte practice! Merita să încercaţi!

1. Pregătirea terenului cu un mini excavator!

Pregătirea terenului este esenţială în amenajarea unei grădini. Pentru acest pas, cea mai rapidă şi eficientă metodă este utilizarea unui mini buldoexcavator!

În funcţie de preferinţe, poţi îndrepta terenul pentru a amenaja un gazon sau poţi modifica relieful din grădină după bunul plac. În cazul în care nu ştii, sunt multe persoane care în momentul de faţă preferă să-şi structureze grădina pe nivele sau să creeze efectul de deal sau pantă. Dacă terenul este deja în pantă, este mult mai uşor să îl aduceţi la forma dorită, dar dacă nu, atunci poţi folosi un utilaj capabil să facă acest lucru. Pentru asta însă este nevoie de un spaţiu foarte mare, apoi mai mult ca sigur rezultatele vor fi peste măsura aşteptărilor. O idee absolut spectaculoasă ar fi realizarea unor trepte din pământ unde se pot planta diferite flori şi plante ornamentale.

2. Înconjoară perimetrul cu un gard viu

Gardul viu nu numai că va înfrumuseţa curtea, dar va crea şi o barieră împotriva zgomotelor din exterior şi a prafului din atmosferă, mai ales dacă aveţi curtea situată într-o zonă intens circulată. Mai mult decât atât, oferă intimitate asemeni unui zid. Cel mai utilizat arbust ornamental este thuja datorită faptului că rămâne verde tot anul. Tot ce trebuie să faceţi este să îi acordaţi puţin mai multă atenţie în perioada de secetă şi să îl tăiaţi la dimensiunea dorită.

3. Alei din pavele sau piatră ornamentală

Nu toate zilele sunt cu soare, iar în perioada în care plouă mai mult ca sigur îţi doreşti să te deplasezi fără a îţi uda picioarele sau a îţi murdări pantofii de noroi. Dacă doreşti un efect cât mai vintage, dar plăcut vizual poţi folosi dale din piatră naturală.

4. Plantează cât mai mulţi pomi 

Nu vei avea doar umbră, ci te vei bucura şi de roade. În plus îi poţi planta astfel încât să arate bine şi din punct de vedere estetic. Poţi planta pe lângă pomii fructiferi şi alţi copaci umbroşi sau ornamentali. Eu de exemplu, aş planta o salcie care se potriveşte de minune cu punctul următor.

5. Amenajarea unui pârâu în curte

Mereu am fost fascinată de pensiunile unde sunt amenajate păstrăvării. Sau de curţile care sunt tranzitate de câte un mic pârâu. Susurul apei este foarte liniştitor. Dacă nu există unul creat în mod natural dar ai norocul ca terenul să se afle deasupra unei pânze freatice, atunci amenajarea unui mic pârâu poate fi realizată foarte uşor. Bineînţeles că pentru a săpa ai nevoie tot de un buldoexcavator! Pentru ca apa să nu se infiltreze în pământ, utilizaţi piatră, iar peste micul pârâu puteţi amenaja un pod din lemn. Apa o puteţi colecta într-un bazin, iar mai apoi să o folosiţi la udat, asta dacă nu locuiţi în apropierea unui râu. Dacă doriţi puteţi amenaja şi o mini fântână arteziană.

6. Reciclează şi ornează

Foloseşte-te de anumite artificii pentru a îţi înfrumuseţa grădina. O idee ar fi utilizarea unui trunchi de copac în care să aduceţi pământ de flori şi să plantaţi panseluţe. Sau de ce nu, o roabă veche sau un car vechi din lemn recondiţionat în care să plantaţi florile preferate. La fel de bine, se pot utiliza şi cauciucurile nefolosite de la vehicul. Însă mare atenţie la felul în care sunt vopsite şi aranjate. Nu vrem să transformăm ceva frumos într-un kitsch. O idee ar fi să „construiţi” cu ajutorul cauciucurilor o mini fântână pe care să o decoraţi cu flori. Bineînţeles că pentru corpul acesteia veţi folosi doar cauciucurile aşezate una peste alta, iar pentru acoperiş o să folosi un schelet din lemn.

7. Arcadă din fier forjat sau lemn

O arcadă din fier forjat sau lemn decorată cu trandafiri agăţători, iederă sau alte plante ornamentale va crea mereu un efect de romantism. Aceasta o puteţi poziţiona la capătul aleei în faţa casei sau poate fi „poarta” către grădină.

8. Amenajarea unui foişor

Dacă doreşti să îţi bei cafeaua bucurându-te de priveliştea din grădină sau doreşti să îţi primeşti prietenii într-un spaţiu prietenos, atunci amenajează-ţi un foişor în care să te relaxezi ori de câte ori simţi nevoia. Dacă lucrezi de acasă, poţi transforma foişorul în „birou” deoarece este un spaţiu potrivit pentru a îţi stimula imaginaţia şi a fi mai eficient în munca depusă.

Mă opresc aici cu recomandările, însă doresc să vă transmit să îndrăzniţi să fiţi creativi. Până la urmă amenajarea grădinii trebie făcută după bunul vostru plac. Este un spaţiu în care voi vă petreceţi timpul şi din acest motiv trebuie să fie amenajat aşa cum vă place.


Surse foto: pixababy.com

7 COMENTARII

  1. ador arcadele in gradina. Eu mi-as face una din fier si as imbraca-o in trandafiri rosii. E un vis mai vechi de-al meu, daca tot vorbim de gradini de vis. De idei nu duc lipsa, dar de spatiu da. In ghiveci sigur nu pot sa imi fac arcada :))

  2. In visele mele, cele irealizabile, la care imi place mie sa visez de obicei inainte de a adormi seara, pentru a-mi distrage atentia de la restul problemelor reale, se afla si o casuta mica si cocheta cu un mic coltisor de rai adica o gradina cu flori, si cativa pomisori sa tina umbra.

  3. Mai întâi am nevoie de o grădină cu suficienți metri pătrați ca sa investesc în ea.
    Apoi sigur as apela la o firma de amenajări 🙂
    Iar la sfârșit m-as bucura pe deplin de priveliște și gradina.
    În afară de prima recomandare, toate sunt pe lista mea. Un mini buldoexcavator de as avea, ar fi jucărie pentru bărbații din familie. 😉

  4. Noi visam sa aranjam gradina intr-un mod mai practic, dar inca nu am decis daca facem pasul ori nu pentru ca ne batea gandul sa vindem casa si sa rezolvam niste aspecte urgente care ne deranjeaza de cativa ani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.