Dă-mi și mie 200 lei cu împrumut până la salariu! Vă sună cunoscut?

7

Câți dintre voi nu ați trecut prin asta? Fie ca voi ați fost cei care ați avut nevoie neapărat de o sumă de bani fie că o cunoștință cum vă vede offline sau online, cum vă cere bani împrumut, de parcă  buzunarele voastre dispun de o sursă inepuizabilă de bani ca cei de la Banca Mondială sau buzunarele vostre sunt porți deschise spre imprumuturi nebancare online.

Unele persoane chiar au dezvoltat un adevărat sport național din a împrumuta bani. Cred că oricine are în anturaj un astfel de personaj. Cere cu împrumut de la tine ca să plătească datoria lui X. Apoi cere cu împrumut de la Y să-ți plătească ție și tot așa… se descurcă! Iar dacă nu are cine să-l mai împrumute, să nu crezi că îți va da banii la timp… te va amâna sau va evita să îți mai răspundă la telefon. Iar dacă îi ceri banii tăi înapoi de la obraz îți aruncă o privire sfidătoare și tot pe tine te face să te simți vinovat, că deh! doar nu stai tu în banii ăia.

Și uite așa tot tu te simți prost că ești un prieten rău și insensibil care nu înțelegi nevoile aproapelui… După insistențe nenumărate îi primești cu țârâita, dacă ai noroc și așa, iar dacă îndrăznești să te superi se mai rupe o prietenie. Dacă treceți peste, cu următoarea ocazie când ți se va solicita bani împrumut și refuzi să îi dai cu siguranță se va șterge din nou totul cu buretele și din prietenul adevărat vei deveni iar cea mai insensibilă și afurisită persoană. Că da, trebuie să ai tupeu să refuzi! De parcă ești obligat să îi oferi tu imprumuturi nebancare!

Să îi dai o lecție și să îi ceri și tu bani cu împrumut pentru a îi returna atunci când îți aduni aminte? Clar nu ai nicio șansă, pentru că ți-o va tăia scurt că nu are și iar îți va arunca privirea aia de te va face să încremenești de rușine că ai îndrăznit să ceri. Și ca să facă pe samariteanul, îți va recomanda să soliciți credite online nebancare de la un IFN dacă ai nevoie de bani. Oricum, în general cei care au obiceiul să împrumute bani de la apropiați nu oferă niciodată sprijin financiar la rândul lor. Ei niciodată nu au bani… în schimb au bani de toate nimicurile și mofturile.

Este adevărat că fiecare face ce vrea cu banii lui. Dar DA! Cu banii lui nu cu ai tăi. Dacă tu ești responsabil, îți plătești la timp facturile și nu ai datorii nu ești obligat să ții pe alții în cârcă. Poate tu faci anumite sacrificii pentru a nu avea datorii, poate că și tu vrei să mergi într-o vacanță de lux și să-ți cumperi săptămânal țoale de firmă, dar știi care ți-e limita și te întinzi cât îți e plapuma. Iar dacă așa zisul tău prieten nu știe, de ce să rămâi tu cu o factură neplătită, pentru că el a poftit în ziua aia la nu știu ce tâmpenie… vrea să-și cumpere să fie chibzui și să strângă bani dacă nu-și permite atunci.  Sau să ia un credit nebancar, că acolo nu mai face nazuri cum face cu tine că deh… tu îi permiți!

Deja știi când te sună că nu o face pentru a te întreba de sănătate ci pentru a cere bani. Deja te simți ca un angajat al unui IFN unde ți se solicită un credit nebancar prin telefon, dar într-un mod amical:

„Hey, salut… Ce mai faci? Băi, să-ți spun ce am pățit… Uite știi tu că îți povesteam că mașina îmi face probleme de ceva timp la pornire. Ei bine de dimineață abia am reușit să o pornesc și să o duc în service. Dar știi nu am bani suficienți acum, că sâmbătă am fost în club. Nu ai 200 lei până la salariu?”

Adică nu ți-a păsat că mașina îți face probleme, ai mers pe ideea „lasă că merge și așa”, ai spart toți banii în club și acum nu ai bani suficienți să îți repari mașina și te aștepți să te împrumut eu. Ei bine! Mergi pe jos… că e sănătos! Sau dacă ești comod caută credite nebancare de la IFN-uri autorizate pentru a face rost de bani. La mine e închis. Informează-te de ce sa tii cont inainte sa aplici pentru un credit, fii serios și chibzuit! Multă baftă!

Sursa foto: pixabay.com

7 COMENTARII

  1. Se zice ca trebuie sa te intinzi atat cat iti este plapuma, dar plapuma este atat de mica, incat nu iti ajunge nici pentru strictul necesar, adica nu iti acopera nici gleznele. Nu am inteles niciodata de ce diferentele astea enorme intre venituri. Nu am pretentia, Doamne fereste, sa am eu cat are un judecator, dar cand ma uit ca eu nu am 5% pensie fata de el, mi se pare ceva nedrept. Am luat acest exemplu fiindca ma lovesc de el in fiecare luna. Si atunci, eu …. cum sa fac fata nevoilor zilnice??? „da-mi te rog si mie” daca e vorba de cativa lei sau daca e vorba de cateva sute( ca mai am si eu nevoie de un aparat electrocasnic, am iste analize care costa, etc) apelez la imprumuturi nebancare

  2. nu ma simt bine cu ideea de a ma imprumuta. Nici de la altii (o facui in facultate) si nici de la banci. Dobanzile sunt usturatoare…
    Eu sunt pe principiu: cheltui mai putin decat castig, si daca castig putin atunci voi cheltui adecvat.

    • Pe acelasi principiu merg si eu. Doar ca mai apar situatii critica, mai rare si neprevazute cand poate ca am nevoie de o suma de bani. Atunci prefer un credit decat sa-mi sacai prietenii si bineinteles ca platesc mereu la timp. Am avut si eu o perioada rate, dar niciodata nu am depasit termenul scadent.

  3. Oh, da! deocamdata nu am rate la banca…sincer ma sperie ideea asta, desi, daca vrei sa iti cumperi o locuinta nu prea poti cu banii jos. Daca ar fi sa ma imprumut, as imprumuta de la cineva foarte apropiat (sume mici).

  4. cine are neamuri de treaba, se imprumuta mai ieftin :D. Cine nu, ia de la banca sau de la institutii financiare nebancare, dar trebuie sa stie ca aici nu merge cu ”lasa ca ti-i dau luna viitoare”, ca se acumuleaza dobanzile si se lasa cu si mai greu.

  5. Am un credit bancar care parca nu mai vrea sa se termine. Fac tot posibilul sa-mi ajunga banii si sa nu fiu nevoita sa imprumut.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.