Sursă foto: pixabay.com

În ultimii ani panourile solare au devenit foarte populare, mai ales că sunt mulţi cei care vor să nu mai depindă de furnizorul de electricitate şi să folosească un sistem independent de producţie de energie electrică pentru propria locuinţă într-un mod sigur, ieftin şi ecologic.

Fără îndoială aceast sistem este energia viitorului, energie de care ne putem bucura indiferent dacă suntem sau nu racordaţi la reţeaua publică de electricitate. Vestea cea mai bună pentru ecosistem ese legat de faptul că panourile solare sunt ecologice. Iar acest aspect ar trebui să ne bucure, mai ales că în ultimii ani, consumul de energie al consumatorilor casnici a crescut considerabil.

În ceea ce priveşte bugetul şi aici există un avantaj major. Achiziţia unui panou solar presupune un cost iniţial, dar care este rapid amortizat, în funcţie de kit-ul cumpărat şi montat. După acest pas, te vei bucura gratuit de energie electrică, energie pe care panourile tale o va primi direct de la soare, o va transforma cu ajutorul unui invertor şi o va distribui în întreaga locuinţă. Surplusul va fi înmagazinat în nişte acumulatori şi va fi distribuit atunci când panourile nu vor mai prelua energie de la soare. Pentru o bună funcţionare, este necesară şi o rezistenţă electrică eficientă care să suplimenteze încalzirea atunci când panoul nu face fata. În acelaşi timp, specialiştii recomandă şi utilizarea unui UPS!

Sursă foto: pixabay.com

Înainte de a achiziţiona un kit de panouri solare trebuie să ţii cont de câteva criterii esenţiale!

Ce panou solar să alegi?

Pe piaţă există mai multe tipuri de panouri solare. Cele mai populare printre consumatori sunt panourile solare fotovoltaice, odeale pentru energiea electrică.  În funcţie de materialele din care sunt construite sau destinaţia acestora, mai puteţi opta pentru panouri solare presurizate, nepresurizate, înclinate sau plane.

Dacă optaţi pentru panouri solare fotovoltaice, atunci trebuie să ştiţi că acestea sunt foarte prietenoase cu mediul înconjurător, extrem de fiabile, dar dependente de razele soarelui. Energia solară este însă o sursă inepuizabilă de energie, iar prin intermediul acestor panouri, costurile lunare cu electricitatea vor tinde către 0. Singurul dezavantaj este legat de faptul că acestea pentru a funcţiona au nevoie de soare, iar cum soarele nu străluceşte în fiecare zi, în perioada în care este înnorat producerea de energie electrică va fi sistată. Însă nu trebuie să vă faceţi griji. Surplusul de energie din zilele însorite este stocat în nişte baterii şi va fi folosit atunci când este nevoie.

Suprafaţa locuinţei care trebuie alimentată cu energie electrică

Când alegeţi un kit de panouri solare fotovoltaice, trebuie să ţineţi neapărat cont de suprafaţa locuinţei, dar şi de numărul de persoane. Cu cât locuinţa este mai mare cu atât aveţi nevoie de un kit mai complex, cu un anumit număr de panouri, cu o putere mai mare, cu acumulatori pentru stocare de o capacitate mai mare şi cu alte accesorii potrivite modelului ales.

Dacă doriţi ca pe lângă energie electrică să aveţi şi apă caldă, va trebui să achiziţionaţi şi un boiler rezistent din inox. Pentru o familie de 4 persoane este necesar un boiler cu o capacitate aproximativă de 200 de litri.

Locul în care urmează a fi montate

Înainte de a cumpăra un astfel de kit trebuie să analizaţi dacă structura locuinţei permite ca acestea să fie montate pe acoperiş, sau dacă vor trebui montate separat. Acest aspect pentru unele persoane poate reprezenta o problemă, mai ales dacă nu există suficient spaţiu disponibil. Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie ţinut cont de greutatea panoului, boilerului, suportului, acumulatorilor. Pentru a evita orice fel de problemă, este necesar să apelaţi la un specialist.

Din punctul meu de vedere panourile solare sunt necesare în primul rând persoanelor care au o locuinţă într-o zonă în care nu este posibilă racordarea la o reţea publică. În acelaşi timp este un sistem foarte util oricărei gospodării care vrea independenţă energetică şi un sistem ecologic şi sigur de producţie care să îi ofere o serie de avantaje pe termen lungfără costuri şi fără alte neplăceri.

De

2 comentarii la „De ce trebuie să ţinem cont atunci când dorim să cumpărăm panouri solare”
  1. am vrut si noi, intr-o vreme, cand ziceau astia ca subventioneaza treburile astea, sa ne punem panouri solare, dar n-a fost unchiul meu de acord si n-am putut, ca noi stam toti in aceeasi curte si depindem unul de altul. Are un nene pe strada din spate si mare economie face cu ele.

  2. De obicei firmele au un evaluator care vine, masoara orientarea acoperisului catre soare, verifica rezistenta acoperisului, va estimeaza uzura acoperisului (da, e un risc) se uita prin facturi si va face un plan.

    Panourile solare au devenit f. populare datorita scaderii pretului (acum 10 ani erau de 3-4-5 ori mai scumpe). In rest, se poate si fara acumulatori (costa cel mai mult) si excesul produs e varsat in reteaua electrica. problema e ca Electrica din Romania evita sa puna contoare bi sens si sa plateasca diferenta, asa ca…deocamdata o duc ei bine.

    Inca o remarca: panourile solare au ajuns la nivelul cand produc si pe ceata, de fapt sunt panouri… foto-voltaice si incep sa produca cum se lumineaza. E de calculat un randament si timp de recuperare investitie, dar stiu persoane care platesc sub jumatatea facturii de electricitate de dinainte, si au zis ca isi scot investitia in 5-8 ani, pt ca intre timp isi programeaza consumatorii sa porneasca ziua (masina de spalat, boilerul de apa, masina de paine)

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.