În fiecare sezon sunt organizate diverse târguri şi expoziţii. Chiar dacă punctul culminant este atins  în perioada de vară, trebuie să ţii cont de faptul că dacă intenţionezi să participi, trebuie să te pregăteşti din timp pentru asta.

Târgurile şi expoziţiile sunt organizate cu scopul de a îţi promova afacerea şi de a te face cunoscut atât printre colegii de breaslă  cât şi printre consumatori. Un astfel de eveniment este o strategie de marketing care are ca ţintă principală atragerea potenţialilor clienţi. O astfel de strategie este benefică pentru ambele părţi. Cel care oferă îşi prezintă întreaga gamă de produse şi servicii, iar cumpărătorul după ce analizează fiecare stand în parte decide către cine să îşi îndrepte atenţia.

 

Ce trebuie să ştii înainte de a participa la târguri şi expoziţii


Dacă doreşti să participi la un astfel de eveniment trebuie să te interesezi din timp de absolut toate detaliile. Află care este intervalul în care se va desfăşura târgul, între ce ore vor fi standurile deschise, în ce loc se va desfăşura. Gândeşte-te unde doreşti să închiriezi un stand şi analizează cât de uşor vei ajunge la el pentru a îţi expune produsele, dar şi pentru ca vizitatorii să te găsească uşor. Vizitează locul, analizează dacă sunt locuri de parcare suficiente. Ia în calcul cât timp îţi va lua să îţi expui produsele pentru a şti la ce oră să fii prezent la eveniment. Nu cred ca ţi-ai dori să îţi faci apariţia când deja târgul e plin de vizitatori dispuşi să cumpere. Imaginea ta va fi afectată!

Discută din timp cu organizatorii, plăteşte din timp taxa de participare, obţine toate autorizaţiile necesare şi alege din timp standul potrivit!

Ai grijă să planifici cu atenţie fiecare detaliu şi să elaborezi o strategie de marketing care să fie un impact pentru vizitatori.  Caută doar să îţi pui la punct toate detaliile din timp. Despre intenţia de a participa la eveniment nu îţi face reclamă prea devreme, dar nici prea târziu.  Anunţul îl poţi face cu aproximativ două săptămâni înainte de eveniment. Nu uita să îţi înştiinţezi şi clienţii fideli. Împarte fluturaşi, trimite e-mail-uri sau dă un anunţ în presă cu 3-4 zile înainte de eveniment. Oamenii s-ar putea să vină acolo special pentru tine!

 

Avantajele participării la târguri şi expoziţii


Dacă te-ai întrebat care sunt aceste avantaje, voi prezenta pe scurt o parte din cele mai importante.

  • În primul rând ai posibilitatea de a interacţiona în mod direct cu potenţialii clienţi. În acest fel îţi va fi mai uşor să le prezinţi absolut tot ceea ce le oferi, dar şi să le asculţi sugestiile sau nemulţumirile. Contactul direct cu clienţii este benefic pentru ambele părţi. Asta se datorează şi faptului că analizând cu atenţie care sunt cerinţele pieţei vei şti ce îmbunătăţiri să aduci produselor sau serviciilor oferite.
  • Este o modalitate mult mai ieftină de a îţi face reclamă. După cum bine ştii, reclama este sufletul comerţului, aşa că o afacere pentru a fi prosperă are nevoie de o strategie de marketing bine pusă la punct. Participând la un astfel de eveniment, vei face cu siguranţă un pas în domeniul în care activezi.
  • Un alt avantaj îl reprezintă atragerea unor noi contracte. Dacă până acum ai fost apreciat doar de clienţii fideli, acum ai şansa de a încheia mult mai uşor contracte noi.
  • Prin intermediul târgurilor şi expoziţiilor ai posibilitatea să îţi cunoşti competitorii. În acest fel, poţi analiza concurenţa şi de ce nu? Poţi lega chiar prietenii. Nu ştii niciodată când ai nevoie de o mână de ajutor. Dacă de exemplu eşti apicultor şi suferi anumite pierderi privind familiile de albine, ajutor contra cost vei primi tot de la colegii de breaslă. Dacă prinzi un contract avantajos, dar din cauza pierderilor suferite ai mai puţină miere, poţi cumpăra vrac de la alţi colegi, bineînţeles după ce aceasta a fost testată pentru a nu ajunge în situaţia de a vinde altceva.  Astfel nu îţi vei pierde respectul câştigat pe piaţă şi nici clienţii.
  • Posibilitatea de a atrage noi investitori sau alte fonduri pentru investiţii.
  • Posibilitatea de a afla informaţii noi şi de a realiza un schimb de experienţă.

 

Cum atragi potenţialii clienţi


Atragerea de noi clienţi este cel mai important scop al participării la târguri şi expoziţii. Pentru asta, trebuie să fii atent la fiecare detaliu. Astfel vizitatorii vor şti că eşti un profesionist şi merită să îşi îndrepte atenţia către tine. Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi nu există o reţetă a scuccesului, însă caută să ţii cont de următoarele aspecte:

  • În primul rând să ai o reputaţie bună pe piaţă, altfel vei fi ocolit din start! Oferă produse şi servicii de calitate, fii cinstit şi prezintă calităţile reale ale produselor vândute fără să le ridici în slăvi. Rişti să pici în ridicol.
  • Încearcă să fii cât mai relaxat, degajat. Dacă eşti agitat şi nesigur pe tine, nu vei face decât să îi faci pe vizitatori să se îndepărteze de standul tău. Nu uita că starea de nervozitate se transmite. Zâmbeşte şi fii cât mai prietenos cu potenţialii clienţi.
  • Asigură-te din timp că ai un stoc suficient. E frustrant să ai standul plin doar pe jumătate sau să rămâi fără produse la puţin timp după ce evenimentul a început. Ţinând cont de faptul că un târg durează de obicei mai multe zile, încearcă să oferi suficiente produse pentru toată perioada.
  • Oferă produse cât mai variate, sau pachete promoţionale ambalate frumos. Astfel de oferte atrag cumpărătorii, mai ales că majoritatea nu cumpără doar pentru ei ci şi pentru cei dragi lor.
  • Aranjează standul într-un mod atrăgător. Produsele ai grijă să le expui în aşa fel încât vizitatorii să le poată vizualiza şi identifica uşor. Nu uita să îţi comanzi din timp şi un banner pentru a atrage atenţia asupra produselor comercializate.
  • Dacă tot am ajuns la materialele promoţionale, nu uita că la un astfel de eveniment este absolut obligatoriu să dispui de fluturaşi, cărţi de vizită sau diferite obiecte personalizate precum cele de aici! Îţi poţi încuraja vizitatorii să ia câteva, eventual să le împartă la prieteni. Ai grijă ca fly-erele şi cărţile de vizită să fie suficiente. Nu te zgârci, împarte-le atât cumpărătorilor cât şi vizitatorilor!
  • Pentru o doză în plus de profesionalism, recomand să comanzi şi tricouri personalizate cu logoul brandului tău sau chiar şi o sapca personalizata! Astfel clienţilor le va fi mai uşor să te identifice şi să nu te confunde cu reprezentantul altei firme.
  • Ai grijă să ambalezi fiecare produs oferit. Pentru a fi cu adevărat un profesionist, cel mai indicat este să le personalizezi şi pe acestea. Un ambalaj potrivit va lăsa clienţilor senzaţia că acorzi o mare importanţă şi grijă produselor vândute dar şi că îţi respecţi clienţii.
  • Evaluează-ţi cu atenţie produsele oferite şi oferă preţuri corecte. Ai grijă ca fiecare produs să fie etichetat, iar cele aflate la promoţie să fie aşezate separat de celelalte. Nu uita să eliberezi bon fiscal după fiecare produs vândut. Cu siguranţă nu îţi doreşti să ai probleme cu fiscul sau clienţii să te considere neserios. Fii pregătit şi pentru situaţia în care vânzările nu merg cum te aşteptai sau cineva doreşte să cumpere en-gross. În aceste situaţii trebuie să ştii din timp ce preţ să oferi. Nu da preţul pe loc pentru că rişti să ieşi în pierdere dacă îţi vei subevalua oferta!
  • Ai grijă să ai şi bani mărunţi. Ce te faci dacă vinzi un borcan de miere cu 25 lei, dar clientul are doar o bancnotă de 100?

Ia în calcul însă faptul că un astfel de eveniment poate fi atât un succes cât şi un eşec. Depinde de tine cât de bine te pregăteşti pentru a înclina balanţa în favoarea ta.

Tu cum te pregătesti pentru târguri şi expoziţii?

 

De

5 comentarii la „Participi la târguri şi expoziţii? Află cum să te pregăteşti!”
  1. Un articol bun pentru cei care doresc sa incerce si aceasta varianta de promovare. Pentru cei care doresc sa participe la expozitii exista si optiunea de a isi produce un stand propriu la costuri avantajoase.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.