Din punct de vedere profesional cred că fiecare individ îşi doreşte să aibă parte de un job care să îl satisfacă atât material cât şi spiritual. Cu alte cuvinte… să activeze într-un domeniu bine plătit şi care să îi facă plăcere. Este visul oricărei persoane să facă ce îi place, dar de cele mai multe ori soarta decide în locul nostru.
Eu din fericire sunt norocoasă pentru că lucrez într-un domeniu care îmi place şi interacţionez de obicei cu mulţi oameni de la care am ce învăţa şi care merită din plin tot respectul meu!
Ce este un team building şi ce scop are
Noţiunea de team building a intrat la noi în ţară o dată cu marile companii multinaţionale. Termenul „team building” se traduce prin construcţie în echipă. Orice companie, pentru a se dezvolta are nevoie ca angajaţii să lucreze cât mai bine în echipă.
Pentru ca această echipă să dea un bun randament, membrii ar trebui să se cunoască foarte bine, fiecare să ştie ce are de făcut şi să existe un sprijin reciproc din punct de vedere profesioal atunci când apar anumite probleme. Liderul echipei trebuie să identifice care sunt punctele slabe ale achipei şi să încerce să le întărească, iar de punctele puternice să profite la maxim. Doar aşa echipa va reuşi să realizeze cu succes toate activităţile de pe ordinea de zi, iar compania să se bucure de succes.
Pentru ca această analiză a liderului să fie eficientă, ocazional compania organizează câte un team building – o întâlnire într-un alt mediu decât cel obişnuit. Această întâlnire poate dura câteva zile, iar spaţiul în care se desfăşoară este de obicei un loc în care oamenii obişnuiesc să meargă în vacanţă să se relaxeze. Astfel liderul va şti cât de eficient este fiecare membru atunci când este relaxat.
Scopul unui team building este de a asigura pregătirea profesională și perfecționarea angajaţilor în ceea ce priveşte activitatea prestată. Angajaţii au ocazia să se cunoască şi să interacţioneze mai bine, să participe la diferite cursuri de pregătire şi şedinţe şi să se relaxeze alături de colegi într-un spaţiu foarte prietenos!
Aceste întâlniri pot avea loc atât în ţară cât şi în străinătate, iar toate cheltuielile legate de transport, cazare şi masă sunt suportate de către angajator. Mai mult decât atât, fiind vorba de o deplasare, angajaţii au parte şi de o diurnă zilnică, în conformitate cu normele legale şi prevederile din contractul colectiv sau individual de muncă!
Cele mai apreciate întâlniri team building sunt cele outdoor, organizate într-un spaţiu deschis, natural. Membrii echipei au ocazia de a se distra împreună bucurându-se de activităţi precum canotajul, activităţi de explorare şi supravieţuire, paintball, airsoft, offroad, rafting, căţărare sau simple plimbări prin natură. Ideea de a îmbina munca cu distracţia şi utilul cu plăcutul se pare că a dat roade dintotdeauna. La final, fiecare membru va fi examinat şi se vor trage nişte concluzii despre cât de puternică este echipa şi ce îmbunătăţiri ar trebui aduse.
Avantajele unui team building outdoor
Atunci când compania îşi testează şi distrează angajaţii în acelaşi timp, doreşte să aibă în primul rând o serie de avantaje de pe urma acestei întâlniri. Principalele obiective ţintă sunt:
- sudarea echipei,
- motivarea angajaţilor,
- creşterea încrederii de sine a fiecărui membru,
- îmbunătăţirea şi întărirea relaţiilor profesionale între angajaţi,
- atingerea obiectivelor ţintă,
- învăţare într-un mediu prietenos,
- relaxare,
- realizarea unei strategii pentru viitor,
- identificarea problemelor echipei,
- distribuirea rolurilor în echipă,
- explorarea în afara zonei de confort,
- descoperirea limitelor fiecărui membru.
Analizând cele scrise mai sus concluzionăm că o astfel de întrunire aduce o serie de beneficii asupra echipei şi implicit asupra companiei.
Sursa foto: verticaladventure.ro
Cele mai frumoase idei se nasc î astfel de întâlniri. Când nimeni nu se simte sub presiune și când atmosfera este lejera 🙂
Superb articol !
Interesant articol!
Sunt perfect de acord. Fiecare firma ar trebui sa faca un team building anual!
am avut si noi team buildinguri in firma in care am fost angajata. ceva conferinte, sa zic asa, anumite exercitii, dar mai ales timp de calitate petrecut impreuna!
Din pacate la noi in Romania putini oameni se simt impliniti din toate punctele de vedere la locul lor de munca. Poate chiar din lipsa strategiei de team building. 🙂
Am participat si eu o data la un teambuilding in vechea companie unde am lucrat. Intr-adevar, a iesi foarte frumos, am uitat pret de cateva zile ca suntem sefi si subalterni, asadar am devenit cu totii prieteni, am participat la jocuri caraghioase si am dansat impreuna. O astfel de actiune chiar uneste colectivul unei companii!
Frumos articol, cred ca toate firmele ar trebuii sa faca team building-uri
Din pacate nu am fost niciodata intr-un teambuilding, dar mi-as dori sa merg. Imi place sa vad ca fac tot felul de activitati creative, nu doar banalele petreceri.
Mi-am dorit mereu sa particip la un team building, dar momentan nu am unde pentru ca inca nu lucrez. Sper ca la viitorul loc de munca sa se organizeze astfel de activitati.
Ar trebuie sa citeasca articolul tau toae firmele din Romania si poate se vor gandi sa faca asa ceva.
Si la scoala se fac astfel de activitati.
Pana si studentii sunt incantati cand li se propune asa ceva si invata mult mai usor.
Am citit chiar de curand un articol foarte comic legat de team building-urile de la locul de munca si diverse situatii prin care povestitorul trecuse.
M-am amuzat, insa pentru cei mai multi, team-building-ul e defapt destula munca si foarte putina distractie
munca in echipa este benefica mereu, ca in sporturi :), nu?
Nu am participat niciodata la un team building dar mi se pare o idee foarte faina de ati motiva angajatii si ai destresa.
Am participat si eu la cateva astfel de team building-uri si recunosc ca m-am simtit foarte bine alaturi de colegi, pacat ca ele se fac destul de rar.
Am auzit de multe ori termenul asta dar chiar nu stiam care e faza cu el, multumim pentru articol.
Nu am participat pana acum la team building-uri dar mi-ar place.
Imi plac mult intalnirile de acest gen si competitiile avute nu se compara cu nimic
In clasa a opta un nene mi-a spus ca pot lucra si intr-o echipa si individual. Acum stiu sigur ca nu as păutea lucra cu o echipa, doar daca as fi eu liderul 😛
Sunt super utile si interesante astfel de team bildinguri. Am partivipat si eu… Si chiar ar fi frumos sa se organizeze peste tot, nu doar in firme mari