Când auzim de microfoane spion ne gândim în primul rând la acele dispozitive folosite de securitate care ne monitorizează în permanenţă. Ştim cu toţii că telefoanele ne pot fi ascultate, iar câteodată ne dăm şi seama atunci când o convorbire este interceptată. De multe ori ne deranjează, dar trebuie să conştientizăm că multe dezastre au fost evitate datorită acestei strategii pe care noi o considerăm imorală. Este adevărat că nu este prea plăcut să ştim că suntem ascultaţi şi că anumite conversaţii private pot ajunge la persoane străine, dar până la urmă dacă nu avem nimic de ascuns, nu avem de ce ne feri. Micile bârfe nu reprezintă interes pentru cei care ne ascultă telefoanele, decât pentru amuzament.

Chiar îmi aduc aminte în copilărie cum împreună cu prietenii spionam bunicii. Ne amuzau barfele de la “radio-şanţ” şi ştiam absolut ce se întâmplă în tot satul. Ce făceam cu acele informaţii? Nimic! Doar ne amuzam!

Ce sunt microfoanele spion?

Microfoanele spion sunt dispozitive mici, performante şi uşor de ascuns în aproape orice obiect electronic sau lucru din casă. Rolul lor este de a monitoriza şi/sau înregistra anumite conversaţii şi de a afla anumite informaţii secrete.

Ce a dus la apariţia acestor microfoane?

Primul microfon a fost inventat de Emile Berliner în anul  1876 şi a fost folosit pe post de transmiţător telefonic! Ulterior Berliner şi-a brevetat invenţia şi a început să aducă îmbunătăţiri dispozitivului. După anul 1920,  însă au început să apară şi alte tipuri de microfoane printre care şi cele spion.

Cum spuneam, primele microfoane spion au fost realizate pentru securitatea naţională. Rolul lor era de a spiona activitatea inamicilor şi de a aduna dovezi concrete împotriva adversarului.

Microfoane spion pentru publicul larg

Microfoanele spion au apărut pe piaţă în primul rând din nevoia oamenilor de a îşi apăra propriile interese.

Dacă în trecut de un astfel de dispozitiv puteau beneficia doar forţele de securitate, în ziua de azi un microfon spion poate fi cumpărat de oricine, din magazine de specialitate cum este acesta de aici!

Neîncrederea în semeni ne-a dus în acel prag în care să simţim nevoia ca atunci când noi nu suntem prezenţi în un anumit loc să ne monitorizăm audio sau video încăperea. Dacă o cameră video este uşor de depistat, un microfon poate fi mai uşor de ascuns.

Acest obicei este întâlnit în special în rândul persoanelor care îşi pierd încrederea în partenerul de viaţă, în cazul persoanelor care angajează o bonă sau în cazul patronilor care doresc să îşi monitorizeze mai atent afacerea.

Atenţie însă! În cazul în care nu aduci la cunoştinţa angajatului faptul că acea încăpere este monitorizată audio-video, rişti amenzi uriaşe în cazul în care eşti prins. Micile dispozitive de înregistrare mai pot fi folosite şi pentru a înregistra anumite şedinţe la care nu ai participat, iar discuţia doreşti să o asculţi ulterior, bineînţeles, cu acordul tuturor.

Dar oare de ce se numeşte microfon spion dacă nu ai voie să spionezi cu el?

Tot ce facem, facem pe propria răspundere. Dacă nu sunt de acord cu spionatul angajaţilor la locul de muncă, nu acelaşi lucru pot spune şi în cazul bonelor. Chiar dacă aş apela la serviciile unei agenţii, îmi e greu să stau cu gândul că mi-am lăsat copilul în grija unei persoane practic străine. Bun, o înştiinţez că am microfoane în casă, dar dacă vrea să facă ceva, le-ar putea dezactiva temporar. Nu mai bine nu îi spun şi folosesc un microfon spion?

Alte persoane cumpără aceste microfoane spion pentru a îşi spiona persoana iubită. Neîncrederea, gelozia, dorinţa de a avea o dovadă clară înainte de a face pasul cel mare, împing anumite persoane la aceste gesturi. Într-un fel le înţeleg deoarece e mai bine să ştii de la început ce persoană ai lângă tine decât să constaţi mai târziu că ai făcut o alegere greşită. Însă joaca de-a spionajul cam încalcă dreptul la intimitate.

În ziua de azi, cele mai multe microfoane spion sunt folosite în industria Media. Aşa apar acele ştiri “hot” care aduc  un raiting uriaş, însă pe riscul celui care decide să publice o ştire în care informaţiile sunt practic furate.

Dispozitive în care poţi ascunde un microfon-spion

microfon-pentru-perete-5

În ziua de azi, un microfon spion poate fi ascuns în aproape orice. Într-un obiect din casă, în telefon, în maşină… în orice se poate astfel încât să nu trezească suspiciuni. Pe piaţă găseşti mai multe tipuri de microfoane spion, special adaptate nevoilor tale. Imaginaţia omului se pare că este foarte bogată. Poţi ascunde microfoanele spion în orice: telefon, telecomandă, scrumieră, mouse, camera web, laptop, dispozitiv wireless, maşină sau chiar în pereţi sau tâmplărie!

De exemplu, dacă doreşti să îţi spionezi vecinii, poţi opta pentru un microfon pentru perete. Acesta va permite ascultarea sunetelor prin pereţii de beton, cărămidă, lemn sau sticlă. Este foarte simplu de utilizat. Se introduc căştile, se porneşte microfonul şi se aşează pe peretele cu pricina.  Principiul de funcţionare este foarte simplu. Atunci când are loc o conversaţie, vocea produce nişte vibraţii care se lovesc de perete sau de podea. Microfonul captează aceste vibraţii, le transformă în sunet şi le amplifică.

Atenţie însă la felul în care foloseşti acest dispozitiv şi ce faci cu informaţiile obţinute. Dacă îţi spionezi vecina pentru a şti ce îi place şi cum să o abordezi pentru a îi da o întâlnire e amuzant, dacă informaţia o foloseşti în scopuri ilegale şi imorale, atunci poţi răspune în faţa legii pentru faptele tale.

De

4 comentarii la „Microfonul spion – un subiect controversat!”
  1. Nu as spiona, ce nu stii nu te afecteaza, asa ca de ce sa nu traiesti fericit pana la adanci batraneti. Fiecare avem un mic secret intim, nu e vorba neaparat de inselat si nu cred ca ne-ar placea niciunuia sa se simpta monitorizat.

  2. Uneori cred ca este util! Nu vorbesc aici de sot sotie ci asa cum spui, in cazuri exceptionale. Bone, educatoare, profesori, functionari publici. Sa fie lista completa!

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.