Airsoft – joc de strategie militară, un mod inedit de a îţi petrece timpul liber!

7

airsoft6-scena-din-timpul-jocului-4

Ce bine ar fi dacă în lume s-ar instaura pacea. Dacă toate conflictele între naţii nu ar fi sângeroase, distrugătoare şi udate cu lacrimi. Dacă instinctul de luptă s-ar transforma dintr-un act violent într-un joc amical, unde „a câştiga” sau „a pierde” e doar un titlu. Poate sunt eu o persoană prea idealistă şi pacifistă. Ştiu că acest lucru nu este posibil, dar mi-aş dori ca adevăratele războaie să înceteze. Am rămas marcată de amintirile relatate de bunicul meu de când a fost prizonier în al II-lea Război Mondial şi ştiu că a fost cumplit pentru populaţie să treacă printr-un război al cărui bilanţ a înregistrat multe pierderi de vieţi omeneşti.

Poate că rasa umană are scris în genă instinctul de luptă, dar omenirea a trecut prin multe trepte ale evoluţiei, de aceea consider că ar fi trebuit să învăţăm ceva din greşelile trecutului.

Dacă ne place „lupta” atunci să luptăm după nişte anumite reguli, iar la final învinsul să bată palma cu cel care a câştigat şi să rămână în continuare prieteni. După acest principiu a fost creat airsoft, un joc de strategie militară. Un fel de transpunere în realitate a jocurilor „Counter-Strike”, „Delta Force”, „Battlefield”.

Ce este airsoft?


Airsoft este un joc de strategie foarte distractiv şi interesant care stimulează o acţiune militară. Acesta se desfăşoară într-un cadru bine organizat, utilizând replici ale armelor adevărate capabile să tragă cu bile de plastic de mici dimensiuni.

Pentru ca jocul să se desfăşoare, „la luptă” trebuie să participe minim doi jucători echipaţi corespunzător. Dacă sunt mai mulţi jucători, se vor forma echipe.

Jocul se va desfăşura într-un spaţiu privat şi ferit de accesul publicului, pentru că expunerea şi exploatarea acestor replici în spaţii publice este interzisă. În plus pot să apară şi accidentări şi nimeni nu-şi doreşte asta.

Jocul se bazează pe buna credinţă a jucătorilor, deoarece bila nu lasă urme la impact. Astfel nimeni nu ştie dacă ţinta trebuie să iasă din joc sau poate continua.

Jocul a apărut prima dată în Japonia prin anul 1970, apoi 10 ani mai târziu în Marea Britanie. Ulterior s-a extins în toată lumea.

Joacă  respectând normele de siguranţă!


Ca orice joc are şi un anumit regulament de respectare a normelor de siguranţă, astfel încât nimeni să nu fie rănit. În primul rând trebuie să precizez că jucătorul pentru a putea deţine un echipament airsoft şi pentru a „intra în luptă” trebuie să fie major.

Replicile sunt foarte bine realizate şi sunt capabile să tragă cu bile din plastic de 6 sau 8 mm. Din acest motiv jucătorii trebuie să poarte neapărat un echipament de protecţie, mai ales ochelari speciali sau o mască specială ca să nu se rănească accidental în zona ochilor. Viteza bilei la tragere nu trebuie să depăşească însă 200 m/s.

Replicile nu se exploatează sau afişează în spaţiu public. În caz contrar riscaţi sancţiuni conform prevederilor legale. Obligatoriu nu îndreptaţi replica către un animal sau o persoană nici măcar în glumă. Replicile se folosesc doar în spaţiile amenajate în cadrul competiţiilor organizate.

Replicile nu trebuiesc să fie dezasamblate sau modificate deoarece se pierde garanţia şi cel mai grav, vă puteţi accidenta destul de grav.

Pe timpul nefoloserii, replica trebuie asigurată. În primul rând nu trebuie ţinută la îndemâna copiilor. Apoi se va asigura prin fixarea siguranţei în poziţia corespunzătoare, îndepărtarea încărcătorului cu bile şi deconectarea bateriei. Trebuie verificat ca în ţeavă să nu rămână nicio bilă. Neapărat nu îndepărtaţi ţeava spre ochi. Există riscul ca replica să se descarce accidental.

Unde se desfăşoară astfel de competiţii organizate şi de unde poţi achiziţiona echipamentele


Jocul se organizează doar în spaţii private special amenajate, conform legislaţiei în vigoare.

În România există mai multe cluburi în care se practică acest sport. La fel şi webshop-uri. Cel mai celebru este airsoft6 din Constanţa, magazinul specialiştilor în airsoft, de unde se poate cumpăra atât online cât şi offline. Pasionaţii de airsoft cu siguranţă îl ştiu foarte bine! De pe acest site se poate comanda tot ce e nevoie pentru acest joc: arme airsoft, echipament tactic, accesorii airsoft, componente şi consumabile arme airsoft.  Şi asta nu e tot. Airsoft6 oferă servicii de reparaţie, upgrade şi personalizare pentru replicile de airsoft, iar echipa lor tehnică este cea mai bună din ţară. În plus reprezentanţii magazinului oferă sfaturi în tot ce ţine de acest joc.

Acţiunea acestui joc se petrece de obicei în locuri special amenajate, sau în foste fabrici/uzine/unităţi militare ce au devenit ruine şi unde publicul nu are acces.

 

Tipuri de replici


  • Arma Automată Electrică este cel mai răspândit model printre pasionaţii de airsoft. Acţionarea sa este de natură electrică, transformând energia electrică în energie cinetică. Acest sistem face ca bilele să aibă o viteză constantă, astfel precizia este şi ea foarte bună.
  • Replici pe baza de gaz – acestea utilizează puterea unui gaz aflat sub presiune, înmagazinât, care dozându-l eficient rezultă puterea ce poate propulsa bila. Principalul gaz folosit este Propanul după ce este trecut prin anumite procese suplimentare de purificare şi adăugare de agenţi de ungere.
  • Replici pe bază de arc – simple prin construcţie şi foarte apreciate de pasionaţii de airsoft, aceste replici seamănă foarte mult cu cele reale. În momentul armării, bila este încărcată pe ţeavă şi arcul comprimat. Odată apăsat tragaciul arcul este decomprimat şi presiunea creată propulseaza bila.

Proiectilele folosite în replicile de airsoft sunt din materiale plastice cu greutăţi între 0.12g şi 0.48g cu dimensiunea de 6 şi 8 mm.

Tipuri şi clase de joc


Cele mai populare jocuri sunt cele formate din două sau mai multe echipe care luptă după un anumit regulament bine stabilit. Pierde echipa care rămâne fără membrii. Alt joc este „capturarea steagului”, amplasarea sau dezamorsarea unei bombe fictive, strategie ce presupune munca în echipă.

Când se formează echipele, jucătorii sunt împărţiţi în infanterişti, ţintaşi, mitraliori sau lunetişti. Cine a făcut armata probabil îşi aminteşte de aceste „funcţii”!

În încheiere vreau să menţionez că Airsoft6 are şi un canal de YouTube unde fac prezentări ale replicilor şi unde se oferă sfaturi atât pentru începători cât şi pentru avansaţi:

 


DISTRIBUIȚI

7 COMENTARII

  1. Aveam acum cativa ani un joc de stategie instalat, doamne, cand ma apucam seara sa joc, ziceam: ,,numai putin” si cand imi ridicam privirea pe geam, era deja lumina, se facea dimineata. Nu mai vreau jocuri ca ma ,,molipsesc”

    • Aici nu trebuie sa instalezi nimic. Doar sa te distrezi cu prietenii. Parca tu esti din Constanta, poti sa le faci o vzita pe Bulevardul Mamaia, numarul 20!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.