Orzul verde (Hordeum Vulgare) este o cereală integrală cu efecte remarcabile asupra organismului. Are un conţinut bogat în fibre, proteine, enzime, vitamine şi minerale. Printre acestea amintim: calciu, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, cupru, fier, zinc, litiu, germanium, potasiu, vitamine din grupul B, vitamina E, vitamina C, acid folic, acid nicotinic.
Este o sursă remarcabilă de carbohidraţi, iar consumat fiert are un gust forte bun.
Orzul verde este cunoscut mai ales pentru efectele pe care sucul le are asupra organismului. Sucul de orz verde a fost descoperit de doctorul japonez Yoshihide Hagiwara, iar rezultatele acestuia asupra organismului uman s-au dovedit a fi remarcabile.
Consumat zilnic sub formă de suc, acesta are următoarele efecte asupra organismului:
- oferă mai multă energie organismului
- stimulează capacitatea intelectuală
- are efect antiinflamator
- ajută la ameliorarea durerilor de stomac,
- combate stomatita, gastrita, ulcerul gastric, colita, pancreatita
- combate afecţiunile hepatice precum: hepatita, ciroza, colecistita
- ajută la reglarea tensiunii arteriale şi are efect împotriva cardiopatiei ischemice, aterosclerozei cerebrale, infarctului miocardic
- are efect benefic asupra aparatului respirator ajutând la ameliorarea problemelor legate de astm bronşic, bronşite, gripe, viroze pulmonare, rinită alergică, TBC
- ajută la eliminarea kilogramelor în plus şi problemelor legate de diabet, anemie, anorexie
- ajută la reglarea hormonală
- ajută la menţinerea tinereţii pielii, eliminarea problemelor cauzate de acnee, efelide, dermatite, eczeme
- indicat pentru probleme legate de impotenţă sexuală sau sterilitate
- ajută la prevenirea cancerului
- indicat pentru probleme precum: insomnia, nevralgii, schizofrenie, epilepsie, reumatism, artrite, ulcer varicos, hemoroizi, fisuri parianale, hemoragii, osteoporoză, fracturi etc
Orzul verde poate fi consumat ca boabe orz decorticate, iarbă de orz (frunze), pulbere de orz.
Pulberea de orz verde se obţine prin deshidratarea frunzelor tinere de orz verde. La cultivarea orzului destinat consumului de suc verde nu se folosesc pesticide. Pulberea de orz verde este uşor de asimilat de organism şi nu are efecte adverse asupra organismului. Acesta conţine aproape toţi nutrienţii de care are nevoie organismul pentru o sănătate optimă.
Comparativ cu alte plante orzul verde conţine:
- de peste 250 ori mai multă vitamina A decât în lăptucă
- de peste 25 ori mai mult potasiu decât în banane;
- de peste 11 ori mai mult calciu decât în lapte;
- de peste 11 ori mai mult fier decât în ţelină;
- de peste 7 ori mai multă vitamina C decât în portocale;
- de peste 10 ori mai multă vitamina B1 decât în spanac;
- de peste 23 ori mai multă biotină decât în lapte
Mod de preparare şi indicaţii:
1 linguriţă pudră de orz verde (aproximativ 2g) se adaugă la 150-200 ml apă sau suc de fructe. Nu se dizolvă în băuturi fierbinţi. Se consumă cu jumătate de oră înainte de masă. Se bea uşor, cu înghiţituri rare.
Sucul este recomandat să fie consumat de către persoanele sănătoase de două ori pe zi, de preferat dimineaţa şi seara. Persoanele care suferă de una din afecţiunile menţionate anterior, va consuma câte o porţie de trei ori pe zi (dimineaţa, prânz şi seara).
Sursă de inspiraţie: “Îndreptar profilactic şi terapeutic de medicină naturistă”, Dr. Doru Laza, Editura Păzitorul Adevărului, 2000
Sură foto: http://www.fruit-powered.com/is-it-worth-supplementing-with-barley-grass-juice-powder/
Orzul decorticat eu il consum dimineata la mic dejun cu lapte. Orz verde nu am incercat
as incerca si eu reteta ta,cred ca sistemul meu imunitar ar surade la vremea de fara!:)