Problema fertilității la femei a început să ia amploare în ultimii ani în România. Conform statisticilor, 30% dintre femeile cu o vârstă de peste 35 de ani din țara noastră se confruntă cu această problemă. Și mai îngrijorător este că acestea ajung să realizeze mult prea târziu că se confruntă cu o afecțiune care cauzează infertilitatea. Asta pentru că nu consultă regulat un medic, iar din punct de vedere social se concentrează până la această vârstă mai mult pe carieră din dorința ca atunci când își vor întemeia o familie, copilul să nu ducă lipsă de nimic.

Infertilitatea – Factori de risc

Factorii care pot declanşa problemele legate de fertilitate, pot fi de natură hormonală, medicală, genetică sau sunt cauzate de modul de viaţă al femeilor. Principalii factori de risc sunt:

  • vârsta înaintată
  • boli cu transmitere sexuală cum ar fi infecția cu bacteria Chlamydia trachomatis, infecție care netratată poate duce la blocarea trompelor. Bacteria provoacă inflamația colului uterin, iar în multe cazuri poate să nu prezinte simptome ceea ce îngreunează depistarea ei.
  • stresul cronic
  • poluarea sau expunerea la anumite substanțe chimice
  • consumul excesiv de alcool și/sau tutun
  • consumul de droguri
  • un regim alimentar haotic, obezitatea
  • sedentarismul sau din contră antrenamentele fizice intense
  • dereglări hormonale, insuficiența ovariană prematură
  • afecțiuni medicale cum ar fi intervențiile chirurgicala în uter, apariția de fibroame uterine
  • afecțiuni genetice
  • utilizarea pe termen lung a contraceptivelor

Infertilitatea – cele mai frecvente afecțiuni

Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic este o afecţiune care afectează ovulaţia, producând dezechilibre hormonale. Aceasta se manifestă prin obezitate, hirsutism (creşterea excesivă a părului în locuri nedorite), apariţia chisturilor. Această afecțiune nu poate fi tratată dar poate fi ținută sub control. Este una dintre principalele cauze ale sterilităţii feminine. Acest sindrom se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal. Printre cauzele acestei dereglări hormonale ar fi excesul de insulină care duce la creșterea de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Citiți aici mai multe informații despre insulină, importanța acestui hormon proteic sintetizat și unde duce lipsa stimulării producției de insulină din organism.

Endometrioza

Endometrioza este o afecţiune uterină dureroasă cu o frecvență crescută la femeile tinere și una dintre principalele cauze de infertilitate. Conform statisticilor între 20-40% dintre femeile cu probleme de fertilitate suferă de endometrioză. Aceasta se manifestă prin creșterea în afara uterului a endometrului, țesutul care captușește uterul pe interior și care sângerează la fiecare menstruație. Endometrioza afectează ovarele, trompele uterine, vaginul si membrana care acoperă pelvisul. Principalele simptome sunt durerile din timpul menstrelor, durere la contact sexual, crampe abdominale, urinare frecventă în timpul menstruației, dureri de spate.

Endometrioza nu se poate vindeca, dar tratamentul poate înlătura problema infertilităţii. Tratamentul poate fi hormonal (cum ar fi tratamentul cu progesteron si analogi de hormoni care elibereaza gonadotropina, sau cu medicamente pe baza de danazol), laparoscopic sau chirurgical.

Infetilitatea nu e de condamnat! Nu e o rușine, nu e o vină! 

Totuși infertilitatea nu trebuie condamnată sub nicio formă din următoarele considerente. Majoritatea femeilor predispuse la infertilitate prezintă probleme în a rămâne însărcinate chiar și până la vârsta de 35 de ani, doar că pe măsură ce înaintează în vârstă, șansele de a deveni mame devin și mai mici.

De cele mai multe ori prea ușor judecăm. Vedem zilnic la TV familii numeroase care trăiesc la nivelul subzistenței cerșind efectiv pentru a își crește copiii. Partea tristă este că majoritatea copiilor care trăiesc în mizerie și foamete nu au parte nici de educație și ies cu greu din acel mediu, îngroșând pe viitor rândurile analfabeților și infractorilor. Atunci strigă toți: De ce acești oameni fac copii dacă nu sunt capabili să le ofere un viitor bun? În alte cazuri, femei denaturate recurg la metode și mai crude după ce dau viață. Ucid! Și atunci? Oare nu e imoral să judecăm de ce o femeie nu face un copil până la 35 de ani? Oare nu este o ipocrizie socială să îi spui unei femei de peste 35 de ani că trebuia să facă un copil până la acea vârstă? Ba da!

Pe de altă parte, dacă femeia suferă de o afecțiune genetică și se teme să facă un copil, iar este pusă la zid de aceeași societate, punând efectiv sare pe rană. Am scris despre acest subiect aici!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.