5 sfaturi eficiente pentru a reduce consumul de energie electrică din locuinţa ta!

21

Odată cu evoluţia tehnologiei, nevoile de consum au început să crească din ce în ce mai mult, iar acest obicei se reflectă considerabil în factura de electricitate. În primul rând preţul energiei exprimate în kWh se încăpăţânează să crească de la an la an, iar în al doilea rând nevoile de consum creşte din cauza aparaturii electronice şi electrocasnice special create pentru a ne îmbunătăţi şi uşura activităţile zilnice. Pentru a reduce cheltuielile lunare de energie electrică vă recomand să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

Sursă foto: philips.ro
Sursă foto: philips.ro

 1. Schimbă toate becurile din casă cu unele economice

Becurile au fost primele pe care le-am înlocuit chiar de acum 10 ani. Am renunţat treptat la becurile incandescente care consumau enorm de mult trecând la becuri fluorescente şi cu halogen. Rezultatele nu au întârziat să apară încă de la prima factură.

Ulterior am preferat să trec la următorul nivel, pentru a consuma şi mai puţină energie electrică, dar şi pentru a avea parte de confort maxim în ceea ce priveşte iluminatul locuinţei. Am înlocuit toate becurile din casă cu becuri led ca acestea de aici! Ele vin la pachet cu o serie de avantaje cum ar fi:

 • un consum cu până 75% mai mic faţă de becurile tradiţionale, dar o eficienţă mult mai mare. De exemplu, un bec vechi cu o putere de 100 W şi cu un consum tot de 100 KW/h, va oferi o putere de iluminare de 100 W dar va avea un consum de energie de doar 14 KW-h. Diferenţa este enormă şi se reflectă considerabil în costurile de pe facture de electricitate.
 • becurile led au o durată nominală de viaţă de peste 15.000 de ore. Astfel costul de achiziţie se va amortiza în timp.
 • redă lumină albă, caldă, asemănătoare luminii incandescente (2700K) – lumina nu devine deranjantă şi obositoare pentru ochi
 • becurile led se potrivesc excelent atât cu lămpile clasice dintr-un material opac, dar şi cu cele transparente – moderne. În plus ai posibilitatea de a alege soclu potrivit în funcţie de instalaţia voastră electrică.
 • pot fi disponibile în diverse culori, iar intensitatea luminii poate fi potrivită în funcţie de nevoile de moment.
 • sunt ideale pentru iluminatul inteligent al locuinţei pe bază de senzori sau pentru a ilumina doar anumite regiuni din încăpere.
 • rezistenţă mai mare la şocuri sau lovituri.

De când am început să utilizez becuri led Philips în întreaga locuinţă, factura de electricitate nu a depăşit niciodată pragul de 70 lei, în condiţiile în care lunar, factura noastră depăşea suma de 100 lei. O sumă de aproximativ 30 de lei lunar, pentru mine înseamnă ceva.

Indiferent dacă optezi pentru becuri cu halogen, fluorescente sau  LED, becurile economice ca cele de pe acest site, cu siguranţă  te vor ajuta să faci lunar ceva economii. De ce să iroseşti banii inutil?

2. Foloseşte doar  aparatură electrocasnică din clasa energetică A

Indiferent dacă vorbim de frigider, maşină de spălat rufe, maşină de spălat vase, aspirator, fier de călcat, televizor, aparat de gătit, aparat de aer condiţionat, centrală termică, sau de alt aparat pentru uz casnic, pentru a avea un consum redus de energie electrică, acestea trebuie să facă parte neapărat din clasa A (clasa verde)! La aparatura care face parte din acesată categorie, au mai fost adăugate 3 clase: A+, A++, A+++.

Achiziţionând doar produse cu un consum redus de energie, nu numai că factura de electricitate va avea o sumă totală de plată mult mai mică, dar şi planeta vă va mulţumi.

3. Opreşte televizorul sau calculatorul atunci când nu sunt folosite

Când pleci de acasă, scoate din priză toate aparatele electronice pe care nu le foloseşti. Opreşte monitorul calculatorului, scoate laptopul din priză sau încărcătorul de telefon. Unele aparate consumă chiar şi în stand-by. În plus, economisind energie, o să prelungeşti negreşit viaţa aparatului, deoarece majoritatea au un anumit număr de ore de funcţionare.

Televizorul ţine-l pornit doar atunci când urmăreşti un anumit tip de program, iar becurile nu le ţine aprinse în toată casa ci doar în camera în care ai nevoie de o sursă de lumină.

Nu am înţeles niciodată de ce unii oameni ţin să consume inutil energie electrică…

4. Foloseşte aerul condiţionat doar atunci când ai nevoie

În perioada de vară, aerul condiţionat a devenit cu adevărat o necesitate, mai ales dacă stai la bloc la un etaj superior. Pentru a economisi curent, utilizează acest aparat responsabil. Aeriseşte camera dimineaţa, pe răcoare. Utilizează un termostat pentru setarea optimă a temperaturii din încăpere. Programează aparatul să funcţioneze câteva ore, eventual când nu eşti acasă. Închide neapărat toate uşile şi ferestrele când aparatul este în funcţiune. Apelează anual la specialişti pentru verificarea aparatului de aer condiţionat pentru curăţare filtre, încărcare cu freon, verificare compresor, sistem de ventilaţie, presiune agent de răcire sau conexiune electrice, igienizare instalaţie. Respectând aceşti paşi, aparatul de climatizare va avea un consum redus de energie, iar tu o să reduci considerabil riscul de îmbolnăvire.

Un alt sfat ar fi ca în sezonul rece să eviţi să îţi încălzeşti locuinţa utilizând încălzitoare electrice, deoarece factura de electricitate va fi încărcată inutil. Mult mai rentabilă este încălzirea cu gaz metan sau lemn (după caz).

5. Izolează-ţi locuinţa

O locinţă bine izolată nu va permite factorilor externi să influenţeze prea mult temperatura din locuinţă. Vara interiorul locuinţei nu se va încălzi prea mult, iar în perioada de iarnă, pereţii bine izolaţi nu vor permite căldurii să iasă afară. Astfel şi consumul cu energie electrică se va reduce considerabil.

Dacă vei ţine cont de toate aceste sfaturi, cu siguranţă factura de electricitate nu va mai fi o problemă. Noi am schimbat treptat toate aparatele din casă cu un consum ridicat de energie, de aceea pe factură costurile s-au văzut tot treptat. În momentul de faţă, mă declar mulţumită de suma lunară achitată, deoarece utilizez doar consumatori energetici de ultimă generaţie care utilizează puţin curent! Pe viitor, dacă situaţia financiară îmi va permite şi mă voi muta la casă, o să fac tot posibilul pentru a achiziţiona şi panouri solare, pentru a îmi produce singură energia necesară locuinţei.

Fiecare om joacă un rol important în ceea ce priveşte încălzirea globală, iar consumul iresponsabil de electricitate este un factor care influenţează în mod negativ planeta noastră! Haideţi să fim mai responsabili! Fii tu printre primii care fac acest  pas important pentru binele tuturor!

21 COMENTARII

 1. sa stii ca eu sunt foarte cuminte. Am casa plina de becuri economice si aerul conditionat il folosesc doar cateva zile pe an dar ceea ce nu imi intra in cap este aia cu opritul laptopului cand nu stau la el. La mine functioneaza de dimineata pana noaptea.

 2. La pct. 3 – „au un anumit număr de ore de funcţionare” – ştiu şi eu ce să zic?
  Unii ar contrazice acest lucru, se zice că undeva în SUA este un bec care funcţionează în continuu de peste 115 ani. 🙂
  (unitatea de pompieri Livermore-Pleasanton California)

  • Ei bine, eu vreau ca stra-nepotii mei sa foloseasca acelasi bec si sa ii prelungesc viata la 150 de ani! 🙂 Glumesc!
   In rest, doresc sa prelungesc viata altor aparate cum ar fi televizorul, monitorul, laptopul 😀

 3. Eu abia m-am mutat in casa noua si am preluat-o cu becuri normale de la dezvoltator. Am de gand sa schimb toate becurile cu modele economice, iar de aer inca nu imi fac probleme pentru ca nu am :))

 4. Cand erau mai mici, veneau copiii acasa si incepeau sa stiga becurile peste tot spunand ca trebuie sa facem economie….nu iti spun cum e sa mergi pe intuneric pentru ca ei alergau inaintea mea ca sa le stinga….te las sa iti imaginezi care e legatura dintre intuneric, piese mici si multe de Lego si doi copii care rad pe rupte 😀

  • Si la mine e plin mereu de jucarii imprastiate. Eu pe o parte strang, feciorul meu pe alta le imprastie. Noaptea, daca ar intra un hot in casa si-ar rupe gatul calcand pe jucarii. Ne-ar da in judecata ca nu i-am oferit „conditii optime de munca” :))

 5. In ultimul timp factura mea la curent a tot crescut si ce sa spun … Am luat si eu unele masuri. Mi-am shimbat majoritatea becurilor din casa cu unele economice si nu stiu ce sa zic. Probabil ca in timp se vor vedea schimbari in factura.
  Am facut marea greseala sa imi iau un cuptor pe curent si ala mananca curent la greu.

 6. EU nu prea reusesc sa fac economie…PC e deschis non-stop, home-cinema, TV si altele -la fel! Masina de spalat merge si de 3 ori pe zi, apa consum cat pentru 10 curti, cum zice bunica…As vrea sa ma traga cineva de maneca, cateodata, macar pentru chestia cu ,,natura”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.