Permisul de conducere – o responsabilitate socială!

3
Sursa foto: Google
Sursa foto: Google

Au trecut 10 ani de când am permis de conducere. 10 ani fără accidente, fără amenzi şi fără prea mult condus. Nu sunt o regină a şoselelor şi nici nu-mi place să conduc maşina. Sunt mai liniştită din fire şi de multe ori când văd câtă indisciplină există în trafic mă inhib. De ce? Consider că pe şosele este un haos total. Şi sincer, infrastructura e doar o scuză. Pentru că indicaţiile rutiere ar trebui respectate peste tot.

Când am dat de permis îmi plăcea enorm să fac chestionare auto! Reuşeam de fiecare dată să dau răspunsuri drpciv corecte la toate întrebările. Aşteptam cu entuziasm orele de condus, iar când am terminat şcoala şi am dat examen am fost dezamăgită că am picat prima dată oraşul din cauza neatenţiei mele. Nu am oprit la un stop situat exact de unde porneau maşinile de examen. Ştiam de el, dar atunci pur şi simplu uitasem din cauza emoţiei. Mă asigurasem, dar nu am oprit. Astfel, poliţistul mi-a sugerat să trag imediat pe dreapta şi mi-a urat succes data viitoare. A avut dreptate omul! Apoi am avut grijă să nu mai greşesc! După ce l-am luat mi-am promis că voi fi mereu atentă la volan şi nu voi încălca regulamentul rutier niciodată!

Îmi aduc aminte primul meu drum ceva mai lung. În ziua aia 3 accidente am evitat. Toate din vina altor participanţi la trafic. Am avut reflexe bune, iar Dumnezeu a avut grijă de noi. Să dau vina pe infrastructură? Nu voi da!

Primul incident a fost la intrare în Ploiesţi pe DN1 – sensul de la Metro pentru cunoscători. Veneam dinspre Braşov, m-am încadrat pe banda corespunzătoare pentru a face stânga, m-am asigurat – dinspre Bucureşti era liber. Când să virez mă trezesc cu un ameţit care intenţiona să iasă pe DN folosind banda mea. Adică era pe contrasens. Nici nu ştiu cum a apărut acolo, nici nu ştiu cum am tras de volan şi cum m-am urcat pe scuar ca să nu ne izbim frontal sau să mă trezesc că mă izbeşte vreo maşină care ar fi putut veni dinspre Bucureşti. Intrarea se face pe o singură bandă. Nici nu aveam pretenţia la 2 – 5 – 10. Nu era nevoie! E suficient una. Este indicator rutier, iar acela e valabil peste toţi! Am tras o sperietură groaznică! Din păcate în ultimii ani, în acea zonă au avut loc accidente destul de urâte, tot din cauza neatenţiei şi nerespectării indicatoarelor rutiere! Ce bine mi-ar fi prins atunci o cameră auto!

Abia îmi revin din şoc, când în oraş mă trezesc cât pe ce să îmi sară un pieton în faţa maşinii. Nu vâna Pokemoni (nu exista aşa ceva pe atunci), dar era absorbit de muzica din căşti. Norocul meu că mergeam uşor, deoarece abia pornisem de la semafor şi nu îmi place să plec în forţă ca alţi şoferi… Tipul nu era pe trecere de pietoni. Pun frână, dă şi el înapoi – îşi cere scuze în timp ce eu îi transmit călduros o ploaie de înjurături!

Şi ca să fie totul “perfect”, închei aventura cu un alt incident. Sunt pe drum cu prioritate. Drumul era liber. Din sens opus o maşină de taxi. Din senin, brusc şi fără semnal, face stânga tăindu-mi calea. Din fericire şi pe acela l-am evitat milimetric!

Din ziua aia nu mi-a mai trebuit condus! Am spus clar că nu e pentru mine. Conduc doar noaptea când e liber drumul, deoarece în timpul zilei e prea mare haosul pentru felul meu liniştit de a fi.

Aş vrea să trag un semnal de alarmă tuturor şoferilor inconştienţi! Viteza şi neatenţia la volan distrug şi curmă vieţi! Conform statisticilor, anul trecut România ocupa locul doi în UE după numărul de morţi în accidente.

Pentru ca accidentele să se reducă semnificativ ar trebui înăsprite pedepsele cu amenzi uriaşe. Până la plata acestora ridicarea şi talonului pe lângă permis, ca să nu mai evite plata. Pentru cei cu alcoolemia de peste 0,75, permisul suspendat gradual de la 2 la 5 ani, iar la a doua abatere pe viaţă! Pe viaţă ar trebui suspendat şi permisul celor care se fac vinovaţi de accidente rutiere grave.

Pe lângă toate acestea, consider că ar trebui obligatoriu dată o lege prin care şoferii sunt obligaţi să nu plece la drum fără o cameră de bord. La fel ca la ruşi! Cu siguranţă numărul accidentelor se vor micşora, deoarece şoferii nu vor mai fi tentaţi să  încalce regulile de circulaţie şi nici nu vor căuta să se şicaneze provocând accidente.

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

  1. Eu am permisul de 5 ani. Nici mie nu prea imi place sa conduc, dar de nevoie o fac. Si conduc in Bucuresti. Stii cate claxoane primesc pe zi? :)) Ba ca opresc cand semaforul e galben, ba ca nu plec la verde in secunda 2, ba ca las pietonii sa treaca.. e un calvar. Am invatat sa injur de cand conduc in B. trebuie sa fim noi atenti si la ce fac ceilalti, asta este ideea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.