5 paşi spre o locuinţă doar a ta!

14

Cu siguranţă toţi visăm să ne mutăm la casa noastră. Şi cum nu toţi avem această posibilitate, principalul sprijin financiar vine din partea unei Instituţii Bancare. Acest aspect m-a făcut să studiez cu atenţie ofertele ipotecare oferite de băncile din România.

Creditul ipotecar – un subiect care de mult timp mă pasionează. Posibil dacă ai ajuns aici, eşti în aceeaşi situaţie în care mă aflu şi eu. Cu alte cuvinte, ai nevoie de un credit ipotecar.

Dacă doreşti să faci acest pas şi să îţi achiziţionezi o locuinţă, atunci cu siguranţă trebuie să ţii cont de câteva detalii esenţiale.

8d7be9cd8926f072e32be91da55659ff

În ce zonă doreşti să locuieşti?

Zona în care doreşti să locuieşti este un criteriu esenţial în alegerea unei locuinţe. Ar fi absurd să ai un job la Bucureşti, iar tu să îţi cumperi o locuinţă la Timişoara. Comparaţia pare exagerată, dar ţin să menţionez faptul că de preferat este să locuieşti în oraşul în care lucrezi, sau cât mai aproape. Naveta este foarte obositoate şi costisitoare. În plus contribui şi tu la poluarea mediului, deplasându-te zilnic câţiva zeci de kilometri cu maşina. Aici nu fac referire la job-urile care implică o deplasare zilnică pe teren, ci doar la cele care implică desfăşurarea activităţii strict la sediul companiei. Mai mult decât atât, dacă locuinţa aleasă nu este departe de un alt membru al familiei, atunci alegerea nu poate fi decât perfectă.

Alegerea zonei nu este deloc uşoară. Pe lângă aşezarea geografică aceasta implică şi alte criterii cum ar fi calitatea imobilului, anul de construcţie, accesul facil la utilităţi, drumuri asfaltate, locuri de parcare, magazine, clinici medicale, şcoli etc.

Nu trebuie ignorat însă un alt aspect de care mulţi cumpărători nu prea ţin cont atunci când îşi aleg o locuinţă. Zona respectivă, este o zonă liniştită? Sau zilnic eşti nevoit să te confrunţi cu fel de fel de neplăceri provocate de persoane rău intenţionate?

Eu aş prefera o zonă rezidenţială cu blocuri noi in Bucuresti, unde să mă bucur de mult confort şi linişte! Aş prefera un ansamblu rezidenţial înconjurat de spaţii verzi şi curţi interioare, cu locuri de joacă pentru copii, minimarketuri, pază şi asistenţă tehnică permanentă.

slide-01

De ce resurse financiare dispui?

Când intenţionezi să faci o astfel de achiziţie, trebuie să analizezi bine situaţia financiară a ta şi a familiei. Ce surse de venit aveţi? Ce cheltuieli aveţi? Care este posibilitatea ca un membru al familiei să rămână fără loc de muncă? Puteţi face faţă unei astfel de răspunderi? Toate aceste detalii sunt foarte importante. Înainte de a face acest pas, poţi opta pentru o simulare online sau poţi cere o ofertă personalizată. Atenţie însă! Ia în calcul absolut toate cheltuileile!

Pe ce perioadă doreşti să iei un astfel de împrumut?

Perioada de creditare este foarte importantă. Aceasta urmează să fie stabilită în funcţie de caracteristicile şi nevoile tale. Un credit cu o valoare mai mică va fi mai uşor de achitat într-un termen cât mai scurt. În schimb un credit cu o valoare mare, va creşte termenul de achitare astfel încât rata lunară să nu pericliteze cheltuielile lunare şi calitatea vieţii debitorului.

În ce monedă să faci creditul?

Nu am înţeles niciodată avântul românilor de a îşi lua credite în valută, în condiţiile în care salariul este în lei. Pentru a evita diferenţele de curs valutar şi problemele cauzate de inflaţie, specialiştii ne recomandă să achiziţionam un astfel de credit în moneda în care îţi primeşti salariul. Astfel vor fi cu siguranţă evitate toate neplăcerile, iar creditul va fi mult mai uşor de achitat.

Ce tip de credit să alegi şi cum îl obţii?

În primul rând studiază cu atenţie oferta de pe piaţă. Citeşte cu atenţie contractul şi ce condiţii şi comisioane există. Există mai multe variante de finanţare cu modalităţi flexibile de plată.

Creditul Prima Casă – un proicet care vine în ajutorul celor care doresc să îşi cumpere pentru prima dată o locuinţă. Acest proiect este sprijinit de Guvern.

Creditul personalizat – special creat de Alpha Bank Romania SA pentru a finanţa persoanele fizice care intenţionează să îşi achiziţioneze un apartament în Complexul Doamna Ghica Plaza.

O altă opţiune ar fi plata în rate direct la dezvoltator. Perioada pe care poţi face ratele la dezvoltator poate ajunge pana la 36 de luni în Complexul Doamna Ghica Plaza. Apartamentele noi şi moderne din complexul rezidenţial pot fi achizitionate cu 15% avans si 0% dobanda. Astfel vor fi evitate creditele bancare şi dobânzile mari. Principalele avantaje ale ratelor direct la dezvoltator sunt:

 • dobânda mică sau chiar 0%
 • posiblitatea de a ajusta avansul
 • fără dovezi care atestă capacitatea de plată
 • acces rapid la finanţare
 • birocraţia redusă
 • asigurarea de viaţă sau imobiliară nu este obligatorie

Analizează cu atenţie ce tip de credit ţi se potriveşte, iar dacă te încadrezi cu succes, atunci poţi spune că în sfârşit ai o locuinţă doar a ta!

14 COMENTARII

 1. Pacat ca programul Prima Casa momentan este sistat. A ajutat multi tineri. Eu am reusit sa imi cumpar un apartament prin acest program..

 2. Dupa experienta anilor cand Ionut era mic si eu caram permanent plase ca un hamal, as spune ca primul criteriu ar fi ca locuinta sa fie amplasata aproape de mijloacele de transport in comun. :)))

 3. Dupa ani de zile de cand ne-am mutat in afara orasului, pot spune ca sunt avantaje si dezavantaje indiferent de alegere.
  Ceea ce conteaza enorm este modul de transport. Dincolo de orice altceva

 4. „Prima Casă 2016. Băncile pot relua creditarea prin programul Prima Casă având în vedere că Ministerul Finanțelor a trimis la Fondul de Garantare a Creditelor plafonul de 500 de milioane de de lei, aprobat luna trecută. Numai 17 bănci, la care se adaugă o cooperativă de credit, vor putea răspunde solicitărilor.

  Finanțatorii care au primit plafoane sunt: Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, BancPost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank. La o valoare medie a garanţiei de 27.000 de euro, banii vor ajunge pentru 4.000 de credite. ” Scria jurnalul.ro pe 2 iunie 2016

 5. Cred ca toti vrem o casa a noastra. În Romania singura cale de a o obtine este imprumutul bancar, din pacate. Peste ceva timp trebuie sa studiez si eu cu atentie ofertele bancilor, dar deocamdata mai analizez la rece.:-D

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.