Ochelarii de soare au devenit treptat cele mai purtate accesorii atât de femei cât şi de bărbaţi. Iniţial aceştia erau purtaţi pentru a înfrumuseţa chipul şi pentru a da o notă de mister persoanei care îi poartă.

În ziua de azi, ochelarii de soare nu reprezintă doar un simplu accesoriu în pas cu tendinţele modei ci un obiect indispensabil, mai ales în perioada verii, când razele puternice ale soarelui pot afecta grav retina.

În cazulul unei expuneri prelungite la soare, suntem nevoiţi să purtăm obligatoriu o pereche de ochelari de soare adecvaţi care să ne protejeze de razele ultraviolete şi care să diminueze intensitatea de lumină care ne crează disconfort.

Atenţie însă de unde îţi cumperi ochelarii. Cu siguranţă pe piaţă există o gamă variată de modele la modă şi foarte chic, însă dacă nu ţii cont de anumite aspecte, ochelarii îţi pot face mai mult rău decât bine. Pentru a fi siguri de calitatea lentilei, dar şi de faptul că modelul ales e în pas cu moda, recomand să cumpăraţi ochelari de soare din magazine specializate, precum acesta de aici!

ochelari de soare

Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să ţii cont de anumite criterii!

 

1. Optează pentru ochelari cu protecţie împotriva razelor UV şi UVB

Cele mai potrivite tipuri de ochelari sunt cele cu rame şi lentile cât mai late. Pentru protecţie împotriva razelor ultraviolete, pe etichetă trebuie să scrie UV 400 sau pentru protecţie totală 100% UV. Stratul de protecţie solara este urmat mai apoi de stratul care determină nuanţa lentilei.

 

2. Alege culoarea potrivită

Nunaţa lentilei joacă un rol foarte important în alegerea ochelarilor de soare. În afara factorului estetic, trebuie ţinut cont şi de importanţa culorilor asupra ochilor tăi, deoarece culoarea lentilei joacă un rol important în ceea ce priveşte percepţia culorilor.

  • Nuanţele de gri sau negru pot fi utilizate oricând, reduc lumina puternică şi nu distorsionează culorile. Din acest motiv sunt indicate la condus.
  • Nuanţele de maro – sunt ideale pentru filtrarea radiaţiilor albastre, reduc lumina puternică, dar distorsionează uşor culorile.
  • Nuanţele de galben, auriu şi portocaliu oferă o vizibilitate ageră, îmbunătăţesc contrastul în zilele înnorate, filtrează considerabil radiaţiile UV, dar distorsionează mult culorile.
  • Nuanţele de verde oferă un contrast bun, reduc lumina puternică dar filtrează la o intensitate mai redusă razele UV şi distorsionează uşor culorile.
  • Nuanţele pale, rozalii sau mov oferă un contrast excelent între verde şi albastru, sunt ideale pentru drumeţii.

Trebuie ţinut cont însă şi de culoarea ramei, care trebuie să se potrivească cu nuanţa lentilei, cu tenul şi culoarea părului, iar mai apoi cu restul ţinutei.

 

3. Atenţie la tipul şi calitatea lentilei

Există  mai multe tipuri de lentilă, fiecare cu rolul ei:

  • Lentile polarizate – acestea au aplicat un strat special între două lentile mai subţiri şi au rolul de a reduce strălucirea soarelui, fără a distorsiona celelalte culori. Ochelarii polarizaţi îmbunătăţesc considerabil vederea în timpul zilei, permiţând o excelentă claritate a culorilor în cazul luminii puternice. Reduc efectul de orbire şi sunt recomandaţi în special şoferilor sau iarna alpiniştilor.
  • Lentile heliomate (fotocromice) – se închid şi se deschid în funcţie de intensitatea luminii.
  • Lentilele oglindă – reduc lumina considerabil.
  • Lentilele degrade – sunt ideale pentru conducătorii auto datorită faptului că reduc efectul de orbire. Acest tip de lentile sunt închise în partea de sus, dar deschise în partea de jos.
  • Lentilele dublu degrade sunt recomandate în perioada de iarnă, dar nu sunt indicate la condus.
  • Lentilele din policarbonat – sunt mai rezistenţi, oferind protecţie la impact şi sunt recomandaţi în special persoanelor care prestează activităţi sportive.

 

4. Alege ochelarii în funcţie de forma feţei

  • persoanele cu faţa ovală pot purta aproape orice formă de ochelari. Această categorie de persoane, trebuie doar să adapteze mărimea ochelarilor cu cea a feţei.
  • persoanele cu faţă rotundă pot alege ochelari cu lentile late, drepunghiulare.
  • persoanele cu faţa în formă pătrată, pot purta cu succes ochelari rotunzi sau ovali.
  • persoanele cu faţă ascuţită pot purta ochelari cu rame subţiri, rotunde sau pătrate.

 

Ochelarii de soare sunt foarte uşor de adaptat oricărei ţinute şi pot fi purtaţi în orice anotimp. Medicii oftalmologi recomandă să ne protejăm ochii de razele directe ale soarelui şi să cumpărăm doar ochelari de soare de calitate precum cei de aici! Să nu uităm însă că şi copii au nevoie de protecţie, aşa că vă recomand să căutaţi o pereche de ochelari de soare şi pentru ei!

În acest fel o să avem grijă de sănătatea noastră şi vom fi mereu în pas cu ultimele tendinţe din modă!

 

De

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.