Magia din stupină şi Provident – o pasiune, nu o afacere!

26
Încă de mici copii visăm ca atunci când „ne vom face mari” să ne ocupăm cu ce ne place. Dar de multe ori visul rămâne undeva într-un colţişor al sufletului, încercând să iasă timid la iveală ori de câte ori apare o oportunitate financiară care să ne permită să investim în pasiunile nostre.
Câteodată nu ştim exact ce vrem. Nu ne imaginăm sacrificiile care ne ridică pasiunea spre absolut, nu le vedem rostul… şi renunţăm!

Câteodată ne descoperim noi pasiuni, doar că situaţia financiară nu ne permite să le punem în practică sau să le dezvoltăm.

 stupi
În anul 2013 soţul meu a descoperit o nouă pasiune: apicultura!
Totul a pornit de la un roi găsit în pădure. Nu ştiu dacă a fost mâna providenţei sau pur şi simplu un noroc chior. Cert este că micuţele fiinţe aveau nevoie de o casă şi de o grijă specială, iar noi aveam nevoie de ceva nou, deoarece la vechiul loc de muncă au fost făcute disponibilizări. Entuziasmat şi-a sunat prietenul apiculor. Acesta a venit rapid cu o cutie şi cu multă grijă albinuţele au fost atrase în noua lor casă. Această întâmplare a reuşit să aprindă beculeţele în mintea soţului meu care mi-a spus hotărât: „vreau să fiu apicultor!”
 A făcut un curs de specializare şi a fost „ucenic” o vară la prietenul său, un apicultor cu ştate vechi pentru a învăţa o parte din tainele acestei frumoase meserii… totul din dragoste pentru albinuţe.
A învăţat multe taine atât de la el cât şi din cărţi, dar mai presus de toate a căpătat rapid experienţă. Treptat de la un singur stup a ajuns la 24, iar anul acesta dorim să ajungem la 50 de familii doar pentru noi, înmulţindu-le cu atenţie. Norocul nostru că relieful ne ajută, aşa că acesta este un motiv în plus ca să trecem de la apicultori amatori la apicultori profesionişti. În plus, pe terenul din jurul casei, soţul meu a plantat cu mulţi ani în urmă o mulţime de pomi fructiferi, aşa că albinuţele care rămân acasă şi nu pleacă în pastoral au de unde culege nectarul zeilor!
Pentru a pune pe picioare această mică afacere aveam nevoie şi de un capital. Până la urmă orice pasiune are nevoie şi de o investiţie, mai mică sau mai mare. Din economii am reuşit să cumpărăm o parte din utilajele indispensabile în desfăşurarea acestei activităţi (centrifugă pentru extracţie, topitor de ceară penru a recicla fagurii care se deteriorează, butoaie, borcane etc.). Am amenajat o magazie pentru utilaje şi o cameră igienizată pentru a depozita borcanele cu miere. Am comandat cutii noi, pe care soţul meu le-a asamblat cu mare grijă, apoi le-a vopsit.
Aici nu l-am putut ajuta prea mult. Mai aveam puţin şi urma să nasc aşa că tot greul a picat pe umerii lui. Ne amuzăm şi acum când ne amintim. Cu o zi înainte ca Horia să vină pe lume, soţul meu a reuşit să termine cutiile de asamblat şi a trecut la operaţiunea „vopsit”. Şi-a luat pistolul din dotare şi a trecut la treabă. Numai că stropii buclucaşi nu au acoperit doar lemnul de tei al stupilor ci au sărit şi pe faţă, mâini, haine. Chiar dacă s-a spălat seara câteva urme pe mâini tot au rămas. A doua zi, Horia mi-a dat de înţeles că vrea să ne cunoască ceva mai devreme, aşa că la maternitate soţul meu şi-a îmbrăţişat copilul cu picături de vopsea. Asta înseamnă pasiune.
După ce mi-am revenit, eu am dorit să îi fac un cadou special soţului meu, aşa că mi-am propus să îi înfrumuseţez stupii punând în pracică talentul artistic. Ce a ieşit puteţi vedea mai jos!
Am comandat rame, faguri pentru crescut în care prietenele noastre albinuţe să ne lase o parte din elixirul magic al vieţii.
Pentru a ne deplasa, am cumpărat chiar şi o remorcă, doar că am ajuns la fundul sacului.
Ne dorim să ne dezvoltăm afacerea, iar pentru asta este clar ca cerul că avem nevoie de un împrumut. Providenţa ne-a zâmbit din nou. Am văzut un spot publicitar la Provident şi am realizat că visul nostru va deveni realitate cu mici investiţii şi cu un sprijin financiar din partea acestei Instituţii Financiare. Momentan aş avea nevoie doar de 10.000 lei. Nu dorim să ne întindem mai mult, pentru că în orice afacere nu este recomandat să te arunci cum s-ar zice „cu capul înainte”, de aceea investiţiile dorim să le facem treptat, toate la momentul potrivit! Eu mă ocup de administrarea afacerii, iar el va avea grijă de albinuţe. Ne împărţim sarcinile şi ne sprijinim reciproc. Asta tot de la albinuţe am învăţat.
Provident este o Instituţie Financiară nebancară de origine britanică fondată în anul 2006. Această companie a devenit rapid un lider internaţional în furnizarea de credite rapide la domiciliu şi s-a extins în 19 ţări din Europa şi America de Sud. Spre bucuria noastră, am găsit în Provident un sprijin de nădejde. Nici nu am mai stat pe gânduri şi am sunat la 0212757575, unde un consultant foarte amabil mi-a explicat care sunt condiţiile de creditare.
Astfel…
– dacă doreşti să lucrezi pentru tine, ai un plan de afaceri, dar nu ai resursele financiare pentru a îţi pune planul în practică…
– dacă ai o afacere mică şi doreşti să te extinzi…
– dacă nu ai suficienţi bani pentru a îţi renova locuinţa, pentru a face o nuntă frumosă, sau pentru a pleca într-o vacanţă de vis…
Atunci, Provident este soluţia! Pe mine m-au convins!

M-am consultat cu soţul meu şi am decis să apelăm la această instituţie financiară pentru a ne dezvolta afacerea. Am investit deja ceva bani şi ar fi păcat să stagnăm, când avem şansa de a ne dezvolta.

Am luat agenda în care erau trecute toate cheltuielile şi am început să creionăm un plan de dezvoltare pornind de la nevoile din stupină. Am realizat că mai avem nevoie urgent de:
– 20 de cutii Dadant 1/1 pe 10 rame – 38 lei/buc – total: 760 lei
– 20 caturi (magazii) Dadant 1/1 pe 10 rame – 37,5 lei buc – total: 750 lei
– 20 caturi (magazii) Dadant ½ pe 10 rame – 21,5 lei/buc – total: 430 lei
– 20 funduri fixe antivarroa cu plasă – 27 lei/buc – total: 540 lei
– 20 capace simple pe 10 rame cu tablă  – 30 lei/buc – total: 600 lei
– 20 podişoare cu sită – 12 lei/bucata – total: 240 lei
– 20 diafragme tip ramă – 7,5 lei/buc – total: 150 lei
– 20 hrănitoare tip uluc – 7 lei-buc – total: 140 lei
– 6 roiniţe pe 6 rame – 60 lei/buc – total: 360 lei
– 240 colţare metalice – 0,5 lei/buc – total: 120 lei
– 20 seturi agrafe pentru fund ACA – 3 lei/set – total: 60 lei
– 1000 rame de tei 1/1 – 1,5 lei/buc – total 1500 lei
– 500 rame de tei ½ – 1,2 lei/buc – total: 600 lei
– 50 kg faguri din ceară naturală pentru crescut – 45 lei/kg – total 2250 lei
– montaj cutii + caturi – 25 lei/buc – 25 lei x 60 buc = 1500 lei
_______________________
TOTAL: fix 10000 lei
Este adevărat că mierea este dulce, dar vă garantez că apicultura nu este o meserie chiar uşoară şi nu poate fi practicată de oricine. Apicultura înseamnă multă muncă, atenţie şi pasiune faţă de acele fiinţe micuţe. Să lucrezi în stupină nu înseamnă numai profit. Mierea nu curge dacă nu investeşti în produse de calitate, dacă nu te deplasezi în pastoral şi dacă nu te dedici 100% trup şi suflet acestei dulci meserii. Cineva ne spunea la un moment dat că apicultura este ca un drog, iar iubirea faţă de albine, o dată intrată în suflet nu va mai ieşi de acolo. Când am auzit asta pentru prima dată, am râs, dar acum am ajuns la concluzia că persoana respectivă avea mare dreptate: apicultura este un „drog” dulce, sănătos şi plin de surprize minunate.
Albinuţele nu ne oferă doar miere ci şi diferite produse apicole apreciate încă din antichitate mai ales de regi. Albinele în multe ţări sunt protejate prin lege, în România ar mai fi de lucru la acest capitol, dar cu timpul sunt sigură că ne vom alinia şi noi ţărilor civilizate iar albinele vor primi respectul pe care îl merită.
Astfel ne vom bucura din plin de miere naturală, polen, propolis, ceară, lăptişor de matcă, iar produsele noastre naturale nu vor urma numai drumul exportului ci îşi vor face loc şi pe piaţa locală, iar apicultorii nu vor mai fi nevoiţi să se lupte cu un sistem în care mierea contrafăcută de export câştigă teren în faţa mierii naturale autohtone. În plus putem vinde şi fructe din livada noastră, conservate în miere naturală. La târgurile de specialitate, aceste produse sunt foarte apreciate. Ca să ne recuperăm rapid investiţia, putem vinde şi câteva familii de albine înmulţite în mod natural. În funcţie de cât de puternică este familia, preţul poate varia de la 300 – 500 lei. Pentru a le înmulţi este nevoie de ceva experienţă, dacă nu ştii ce şi când să intervii, poţi privi cu amărăciune cum munca şi banii investiţi vor zbura, deoarece albinele dacă nu sunt îngrijite corespunzător ori vor muri or vor roi. Se pare că în cazul nostru acest lucru este exclus. Noi nu am cumpărat nici o familie, de la roiul găsit am ajuns în 3 ani la 24 de familii sănătoase şi puternice. Cu atenţie, măiestrie familiile se pot tripla de la an la an, aşa că putem să ne recuperăm investiţia şi din înmulţire. Indiferent dacă dorim să le păstrăm sau să vindem o parte din familiile de albine, de produsele din lista de mai sus avem mare nevoie.  Şi în acest an dorim să ne lăudăm cu o mare reuşită. Am ieşit din iarnă cu mortalitate 0, iar familiile foarte puternice şi sănătoase, numai bune de muncă, în timp ce mulţi colegi de pe forumurile şi grupurile de specialitate s-au plâns de pierderi mari!  Tot ce trebuie este să muncim cu sârg, să respectăm albinuţele, să oferim clienţilor doar produse de calitate iar restul vine de la sine… nici nu poate fi altfel. Momentan cererea este mai mare decât oferta, aşa că nu ne plângem.
Mai jos o să vă prezint câteva informaţii despre aceste minunate fiinţe.
Ştiaţi că:
albinele sunt cele mai importante fiinţe de pe Terra, iar fără ele întreg ecosistemul ar fi distrus? Ele trăiesc pe Terra de milioane de ani, conform studiilor făcute.
mierea este singurul aliment natural care nu se alterează deoarece nu permite bacteriilor să intre în consistenţa sa? Cercetătorii au descoperit miere în mormintele faraonilor care s-a păstrat în recipiente de lut timp de mii de ani. Aceasta încă era comestibilă.
– abinele sunt singurele insecte din lume care produc hrană pentru om?
– albinele au o viaţă complexă, ierarhizată, unde fiecare fiinţă îşi ştie datoriile faţă de societatea din stup?
– matca sau regina este hrănită doar cu lăptişor de matcă? Ştiu că mulţi cred că lăptişorul de matcă este produs de regină. Ei bine, este total greşit! Lăptişorul de matcă este produs de albinele lucrătoare pentru a hrăni matca încă din stadiul larvar.
– matca iese o singură dată în viaţa ei din stup, atunci când se împerechează? Procesul are loc în timpul zborului cu aproximativ 20 de trântori pe parcursul a 2-3 zile. Lichidul seminal acumulat îi ajunge pentru a depune ouă întreaga ei viaţă. O matcă bună, depune în timpul verii până la 2000 de ouă pe zi.
– o albină lucrătoare nu trăieşte mai mult de 42 de zile în perioada activă?
– o albină produce în timpul scurtei vieţi între 1 şi 12 linguriţe de miere? Aşa că preţuiţi-le!
– o albină poate zbura până la 5 km cu o viteză de 70 km/oră. În timpul unei zbor, albina vizitând până la 100 de flori. Cu cât o albină zboară mai departe, cu atât viaţa ei se deteriorează mai rapid, iar productivitatea scade.
Despre albine ar fi multe de spus. Dacă aveţi curiozităţi, nu ezitaţi să mă întrebaţi! Mulţumită Provident visul nostru a devenit realitate!

26 COMENTARII

 1. multa bafta in ceea ce v-ati propus..miere este foarte buna ,iar aceasta pasiune nu o poate avea oricine..stiu si eu cateva persoane care au stupi

  • Multumesc mult! Asa este, mierea este sanatoasa si gustoasa, dar presupune multa munca atat din partea micutelor vietuitoare cat si din partea apicultorului. Cine are stupi stie!

  • Ar fi o alegere buna, mai ales daca locuiesti intr-o zona favorabila. Pentru o familie numeroasa, 2 stupi asigura miere proaspata suficienta pentru intreg anul, iar daca e anul bun, aveti chiar si de unde vinde.

 2. ufff si io, cand ma duc la piata, zic ca e scumpa mierea. Promit sa nu mai spun asta pentru ca vad ca implica mari cheltuieli.

  • Mierea e foarte ieftina in Romania pentru ca acesta este nivelul de trai, iar munca omului sau a fiintelor nu este platita. Verisoara mea cumpara din Franta borcan de 400 grame miere de salcam la 20 euro de la raionul eco. Mierea ghici de unde era??? Din Romania! Dar aia chiar era 100% miere naturala, in schimb la noi in supermarket… exista multa miere contrafacuta (atat de pe piata locala cat si din import) din mai multe motive.
   1. romanul s-a obisnuit sa cumpere ce e mai ieftin fara sa tina cont de calitate dupa principiul mult, prost si fara rost.
   2. mierea buna pleaca la export, ce ramane samsarii o lungesc pana la refuz, o imbuteliaza, o eticheteaza frumos si o trimite direct pe raft.
   3. statul roman nu are un control asupra culturilor agricole. Exista o lege, destul de prost facuta, dar nimic nu este respectat. Mai exact. Eu am albine, Ionel are teren. Ionel pene pe teren rapita, floarea soarelui dar samanta tratata, iar planta nu mai secreta acelasi nectar. Asta e un caz fericit, dar Ionel ca stapan absolut de teren da doi bani pe albinele mele si stropeste cu insecticid, mai mult nici nu anunta la Primarie, desi e obligat, iar mie imi mor albinele… de aici pierderi de mii de euro. In alte tari civilizate, Ionel nu are voie sa stropeasca cu nimic, iar daca a facut-o face ani grei de inchisoare pentru distrugerea ecosistemului. Repet! In tari civilizate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.