Toţi visăm să avem o dantură perfectă şi un zâmbet de invidiat. Ce trebuie să facem pentru ca visul nostru să devină realitate? Indiferent dacă natura nu fost generoasă cu noi sau problemele au apărut pe parcursul vieţii din cauza anumitor factori externi, trebuie să ţinem cont doar de câteva sfaturi simple.

1. Igiena orală

Igiena este cel mai important pas pentru a avea o dantură perfectă. Este foarte important să îngrijim întreaga cavitate bucală încă din copilărie, pentru că o dantură sănătoasă înseamnă şi un organism sănătos. Este dovedit clinic faptul că multe afecţiuni suferite de un pacient sunt cauzate de lipsa igienei orale. Indiferent de situaţie, este
mai bine să prevenim decât să tratăm.
Folosiţi o pastă de dinţi care să vă cureţe şi protejeze structura dentară, dar să lupte şi împotriva bacteriilor din cavitatea bucală.
Nu ezitaţi să folosiţi aţa dentară. Aceasta ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene aflate între dinţi şi de-a lungul gingiilor. Aţa dentară utilizată la fiecare periaj, va împiedica apariţia tartrului.
Pentru a completa procesul de spălare a dinţilor, folosiţi apa de gură. Aceasta va îndepărta toate reziduurile din cavitatea bucală, va curăţa mucoasele de bacterii şi va împrospăta respiraţia.
Sfatul meu: niciodată nu vă culcaţi fără să vă spălaţi pe dinţi!

2. Periaj corect

Specialiştii recomandă spălarea dinţilor de două ori pe zi. Dacă avem o viaţă activă, ar fi destul de greu să ne spălăm pe dinţi şi la prânz, când majoritatea dintre noi ne aflăm la locul de muncă. Nu acesta este motivul principal pentru care medicii stomatologi ne recomandă să ne periem dinţii de două ori pe zi. Ce e mult strică, aşa că nu trebuie să ne spălăm mai mult decât trebuie. Spălatul excesiv şi agresiv al dinţilor îi pot distruge smalţul.
Tehnica periajului este foarte importantă. Acesta se realizează prin mişcări circulare, fără brutalitate. Periuţa trebuie poziţionată la 45 de grade faţă de suprafaţa dinţilor. Indicat este să periaţi grupe de către 2-3 dinţi, iar fiecare grup să conţină şi un dinte curăţat anterior. Un periaj complet durează 3-5 minute!
Pentru a proteja dinţii trebuie să alegem şi o periuţă de dinţi adecvată. Perii acesteiea trebuie să fie moi pentru a nu afecta dinţii sau a leza gingia.
Sfatul meu: vă recomand o periuţă de dinţi electrică! Este mult mai eficientă!

3. Alimentaţia

Alimentaţia influenţează foarte mult sănătatea dinţilor! Este dovedit clinic faptul că anumite alimente deteriorează sau întăresc structura dentară.
Produsele alimentare care vă ajută să aveţi o dantură perfectă sunt: fructele, legumele (în special ţelina), produsele lactate, alimente pe bază de fluor (fructele de mare spre exemplu), ceaiul verde, uleiurile organice, ouăle, carnea.
De evitat produsele acidulate, dulciurile în exces, cafeaua şi alcoolul, alimentele dure (covrigei, alune etc).
Sfatul meu: Produsele nocive pentru sănătatea dinţilor pot fi consumate dacă nu se face exces şi dacă se compensează cu o igienă orală corectă.

4. Controale regulate

Vizita la medic este foarte importantă. Din păcate majoritatea oamenilor ajung să calce pragul unui cabinet stomatologic doar în cazuri de urgenţă, ceea ce este total greşit. Controalele regulate de rutină  te vor ajuta să depistezi din timp micile imperfecţiuni care netratate corespunzător şi la timp pot duce la extracţii dentare. În cazul în care ajungem în această situaţie nu trebuie să intrăm în panică. Această operaţiune trebuie efectuată doar în cazul în care este necesar şi nu se mai poate face nimic pentru a salva dintele precum: boli parodontale grave, carii extinse ce au afectat rădăcina, dinţi afectaţi de anumite patologii, dinţi prea îngrămădiţi, dinţi suplimentari poziţionaţi defectuos, fisură sau fractură verticală a rădăcinii dentare. Extracţiile dentare nu sunt dureroase şi traumatizante cum era odinioară, aşa că frica de medic este nejustificată.
Nu orice problemă a danturii duce la extracţie. Medicul stomatolog are rolul de a îndepărta cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie, cariile, tartrul şi de  a vă recomanda după caz pentru alinierea dinţilor un aparat dentar. Acesta are rolul de a corecta  problemele estetice şi funcţionale, fiind o metodă eficientă şi economică de tratament indiferent de vârstă.
Sfatul meu: Vizitaţi clinica Dental Praxis, str. Boişoara, nr 10-12, sector 6, Bucureşti (la 200m de Maternitatea Giuleşti)


De

4 comentarii la „Ce trebuie să faci pentru a avea o dantură perfectă şi un zâmbet de invidiat!”
  1. Si eu incerc sa tin cont de aceste sfaturi, mai putin cel cu periuta electrica, pe care ma chinui de vreo 2 ani sa o achizitionez pentru ca am aflat ca face treaba foarte buna.

  2. asta cu periajul a venit la fix. Foarte multa lume se spala pe dinti dar nu se spala in mod corect deci e egal cu zero.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.