La persoanele trecute de 50 de ani, se constata o reducere treptată a eficienţei sistemului nervos. Începe să apară inițial o uşoară pierdere de memorie, scăderea capacităţii de învăţare, lipsa de concentrare şi, în unele cazuri, dezvoltarea bolilor degenerative. În mod similar, foarte puţini sunt conştienţi de faptul că buna funcţionare a creierului depinde de o dieta adecvata pentru creierul nostru. Celulele nervoase au nevoie, de asemenea, de o sursa de substante nutritive pentru a asigura conservarea lor şi funcţionalitate. Apar astfel unele leziuni ale nervilor, aceastea fiind una din cauzele unor boli precum boala lui Alzheimer, Parkinson şi demenţă senilă.
Declinul capacitatăților mentale sunt de asemenea adesea asociate cu modificări de personalitate, pierderea respectului de sine şi depresie, care în cele din urmă diminuază calitatea vieţii acestor persoane.
Conform studiilor, unul dintre nutrienţii cheie pentru a preveni şi combate aceste tulburări se numeşte Phosphatidylserine. Acest nutrient face parte dintr-un grup de substanţe numite fosfolipide şi constitue o parte importantă a membranelor celulelor nervoase. Pe scurt, phosphatidylserine joacă un rol central in comunicare intercelular pentru a reglementa substanţe care intră şi ies de celule, contribuie la fluiditatea membranelor celulare si este implicat în biochimice de semnalizare în interiorul celulelor nervoase.
Prin mai multe sudii au arătat că un nivel scăzut de phosphatidylserin în creier este asociat cu afectarea functiilor mentale şi simptome depresive în cadrul populaţiei vârstnice. De asemenea, prin diverse studii ştiinţifice în ultimele decenii sa demonstrat că consumul de phosphatidylserin îmbunătăţeşte semnificativ nu numai capacitatea de invatare si memorie, dar, de asemenea, este util in tratarea tulburarilor de comportament, cum ar fi pierderea motivaţiei şi a interesului pentru mediul şi depresie. Astăzi este de asemenea cunoscut faptul că consumul frecvent al phosphatidylserineare ca efect cresterea metabolismului glucozei în creier şi creşte numărul de receptori pentru neurotransmitatori creierului, cum ar fi acetilcolina. Acest lucru înseamnă că consumul de phosphatidylserine optimizează furnizarea de energie creierului, si în acelaşi timp, conduce la o îmbunătățire a transmiterii semnalelor nervoase.
Cele mai bune rezultate sunt observate atunci când sunt utilizate cu L-glutamină, un alt neurotransmiţător puternic ale cortexului cerebral. Acesta este prezent si alimente dar cu varsta este necesara suplimentarea lui.
L-arginină (un aminoacid produs si in corp) este transformată în organism într-o substanță chimică numită oxid nitric. Oxidul nitric provoaca dilatarea vaselor de sange producând îmbunatatirea afluxului de sange. L-arginina stimulează, de asemenea, eliberarea de hormon de creștere (format de glanda pituitara si cu rol metabolic si de refacere la orice varsta), insulinei, și altor substanțe în organism.
Dimetilaminoetanol este un precursor biochimic pentru neurotransmitatorul acetilcolină. Studiile au constatat dupa administrare, o îmbunatatire a capacitații de învățare, o mai bună coordonare și refacere musculară.