Tot ce trebuie să știi despre cupele menstruale

0

Cupele menstruale sunt dispozitive special create pentru igiena intimă. Acestea se remarcă prin faptul că sunt reutilizabile și oferă un plus de siguranță pentru femeile care se află la menstruație. Cupa se introduce în vagin și poate fi purtată chiar și timp de până la 12 ore, în funcție de fluxul menstrual, oferind siguranță chiar și în timpul nopții sau la piscină. Cupele menstruale sunt cu adevărat o inovație pentru igiena feminină!

Multe femei, chiar dacă și-au calculat cu atenție perioada în care urmează să vină menstruația, constată că aceasta coincide cu concediul. Nu este motiv de supărare și îngrijorare. Este un proces firesc pe care orice femeie îl experimentează. În acest caz nu este recomandat să se amâne medicamentos această perioadă deoarece pot să apară dereglări hormonale care pentru 3-4 zile de confort pot să apară probleme de sănătate pe care le vei regreta pe termen lung. În această situație și nu numai există metode alternative care să te ajute să te bucuri din plin de fiecare moment din vacanță.

Dacă menstruația coincide cu concediul, mai ales dacă vrei să mergi la mare sau la piscină, poți purta fără grijă o cupă menstruală. Iar pentru un plus de siguranță aceasta poate fi folosită împreună cu cu un slip de plajă menstrual sau pe timpul nopții cu chiloți menstruali. Toate aceste produse sunt disponibile accesând pagina Chilotis!

Iată tot ce trebuie să știi despre cupele menstruale:

Ce este o cupă menstruală?

O cupă menstrual este un recipient flexibil, în formă de clopot, fabricat din silicon, latex sau elastomer de calitate medicală. Aceasta se folosește în acea perioadă a lunii prin intoducerea în vagin. Spre deosebire de tampoane, cupa menstruală nu absoarbe ci colectează sângele menstrual. Practic este o alternativă ecologică de înlocuire a absorbantelor și tampoanelor tradiționale.

Care este modul de utilizare a cupelor menstruale?

Introducerea: Înainte de a folosi o cupă menstruală este foarte important să te speli foarte bine pe mâini cu apă și săpun. Pentru a fi mai ușor de introdus, vei plia și rula cupa, apoi o vei introduce cu atenție în vagin. Ca să fie mai ușor de introdus poți adopta o poziție care să permită ca aceasta să intre mai ușor în vagin, de exemplu cu un picior ridicat deasupra vasului de toaletă sau deasupra căzii. Cupa menstruală va crea etanșeitate și va împiedica scurgerile evitând astfel riscul de a te păta. Poți verifica dacă a fost corect amplasată trăgând ușor de codița care rămâne în afară. Dacă simți rezistență înseamnă că a fost amplasată corect.

Golirea: Cupele menstruale vor trebui golite în funcție de fluxul menstrual.  În cazul în care există un flux ușor, acestea pot fi golite la fiecare 10-12 ore, iar pentru fluxurile mai abundente este necesară golirea mai frecventă (la fiecare 3-4 ore). Pentru a goli cupa menstruală se va împinge cu atenție baza cupei pentru a rupe etanșeul, apoi se va scoate cu atenție trăgând de codiță, deasupra vasului de toaletă.

Curățarea: Asigură-te că păstrezi cupa menstruală curată înainte și după utilizare. După ce se va goli în vasul de toaletă, se va clăti cu apă din abundență, de preferat caldă, după care se va curăța cu săpun neutru sau soluții speciale de curățare pentru cupe menstruale. Nu uita să igienizezi foarte bine și chiuveta. Eu aș recomanda ca procesul de curățare să aibă loc sub bateria de la cadă. Foarte important! Nu folosi niciodată săpunuri parfumate, alcool sau alte produse chimice pentru curățarea cupei menstruale, deoarece pot irita zona vaginală.

Avantaje ale cupei menstruale:

De ce ar trebui să renunți la tampoanele sau absorbantele clasice în detrimentul unei cupe menstruale? Cu siguranță este prima întrebare pe care ți-o adresezi. Care sunt avantajele?

  • Ecologică: Cupele menstruale sunt reutilizabile și pot fi folosite chiar și până la 10 ani dacă sunt întreținute corect. Astfel va fi redusă considerabil cantitatea de deșeuri menstruale. Dacă ești o susținătoare înfocată a reducerii de deșeuri de orice fel și o ecologistă convinsă, atunci acest produs este pentru tine. Poate că va trebui consumată puțin mai multă apă pentru curățare, însă spre deosebire de deșeurile clasice care nu sunt biodegradabile și mai greu de descompus, cupele menstruale elimină în timp multe kilograme de gunoi!
  • Economice: Deși inițial achiziția unei cupe menstruale necesită un cost mai mare, costul este rapid amortizat în timp, astfel vei economisi mai mulți bani.
  • Confort: Multe femei se confruntă cu iritații provocate de absorbantele clasice confecționate din produse sintetice. Astfel, cupele menstruale sunt mai confortabile și mai puțin iritante decât alte produse menstruale.
  • Siguranță: Există extrem de puține șanse să te pătezi atunci când folosești o cupă menstruală. Ai astfel libertate de mișcare și pot fi folosite chiar și la piscină sau pe timpul nopții. În plus poți purta bikini preferați în continuare, mai ales dacă îmbraci o rochie care necesită și o lenjerie care să nu scoată în evidență marginile acesteia.
  • Miros: Absorbantele clasice, chiar dacă sunt des schimbate pot avea un miros destul de neplăcut. Este o senzație foarte jenantă mai ales în perioada de vară.
  • Capacitate de stocare: Cupa menstruală are o capacitate de stocare a menstruației mai mare decât tampoanele sau absorbantele, ceea ce înseamnă că nu trebuie schimbate la fel de des. Practic nu trebuie să ai în permanență o baie aproape și te poți bucura din plin de o plimbare mai lungă sau o ieșire în natură. În plus, există mai multe dimensiuni și stiluri de cupe menstruale, astfel încât poți alege una potrivită pentru fluxul tău menstrual.

Dezavantaje ale cupei menstruale:

Ca orice produs, indiferent cât este de bun, pentru unele femei poate prezenta și anumite dezavantaje. Care sunt acestea?

  • Introducere în vagin: Unele femei se obișnuiesc mai greu cu introducerea în vagin a cupei menstruale, mai ales cele care nu au folosit tampoane interne până la acest moment. Însă nimic nu este imposibil, este nevoie de puțin timp pentru a te obișnui cu introducerea și extragerea corectă.
  • Curățare: Unele femei se simt inconfortabil în ceea ce privește golirea și curățarea cupelor menstruale, mai ales în locuri publice. Sunt prejudecăți care pot fi ușor depășite o dată cu acceptarea faptului că menstruația face parte din natura femeii.
  • Necesită acces la apă: Pentru a le curăța corect, ai nevoie de acces la apă curată, ceea ce poate fi mai greu atunci când nu ai ușor acces la o toaletă, cum ar fi de exemplu o ieșire cu cortul. Însă și acest inconvenient poate fi depășit cu un mic efort.
DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.