
Ador vinetele. Pentru mine vinetele sunt regine în bucătărie, iar preparatele din acestea sunt ca hrana pentru zei. Pur și simplu ce gătesc din vinete este la superlativ, iar anul acesta nu am mai cumpărat ci am decis să le cultivăm chiar noi. Poți afla aici totul despre recoltarea vinetelor! Iar dacă iubești căpșunele, aici găsești tot ceea ce trebuie să știi și despre recoltarea capsunelor! Însă vedetele de azi sunt vinetele!
Vinetele pot fi folosite într-o varietate de rețete absolut delicioase și cu care cu siguranță vei impresiona chiar și cei mai pretențioși sau mofturoși oaspeți. Iată câteva dintre cele mai iubite rețete cu vinete din familia mea:
- Salată de vinete: Vinetele coapte direct la jar sunt mult mai delicioase decât cele coapte în cuptor și dau un plus de savoare salatei. Nu uita să le înțepi înainte cu o furculiță. După ce sunt coapte, sunt curățate de coajă și spălate cu apă rece. Le las într-o sită la scurs pentru a îndepărta tot excesul de apă. Vinetele apoi le mărunțesc cu un satâr din lemn, le amestec cu sare și ulei. Apoi acestea pot fi asezonate cu ceapă, usturoi, ardei copt, roșii coapte, brânză sau măsline. Unii iubesc vinetele în combinație cu tahini (pastă de susan), dar eu nu sunt fan al acestui preparat. Consider că strică gustul bun al vinetei.
- Vinete pane: O altă rețetă pe care efectiv o ador sunt vinetele pane. Ușor de preparat și foarte gustoase. Vinetele sunt feliate subțire, apoi sunt trecute prin aluat moale de ou și pesmet și prăjite până devin aurii și crocante. Se servesc cu mujdei de usturoi sau cu diverse sosuri din iaurt și usturoi, maioneză sau sos din roșii coapte cu usturoi.
- Vinete la grătar: Vinetele se feliază pe lungime, apoi sunt date cu sare și lăsate să își lase excesul de apă pe un șervețel câteva minute. Nu le lăsa prea mult că oxidează rapid. După ce au fost șterse, sunt unse cu ulei de măsline, condimentate cu puțin piper, apoi gătite la grătar. Se pot servi ca atare sau folosite în sandvișuri.
- Limba soacrei: o rețetă des întâlnită în zona Moldovei. Fâșiile de vinete coapte la grătar, în cuptor sau tigaie, după ce au fost scurse de ulei (dacă sunt prăjite în tigaie) se ung cu maioneză și usturoi. Se așază în unul dintre capete o fâșie de ardei copt apoi se rulează. Pot fi servite cu roșii și brânză. Un aperitiv absolut delicios care poate fi servit atât în zi de sărbătoare cât și pentru a impresiona de ce nu, chiar soacra!
- Musacaua cu vinete: O variantă a musacalei clasice, această rețetă folosește vinete în loc de cartofi. Vinetele se așază tăiate rondele în straturi împreună cu carnea tocată, sosul de roșii și bechamel, apoi se coace până când devine aurie. Este un deliciu.
- Vinete umplute (Briam): Eu le mai spun bărcuțe din vinete. Aceasta este o rețetă tradițională grecească care include vinete coapte și umplute cu un amestec de legume, precum roșii, ceapă, ardei, usturoi și diverse condimente. Se coc în cuptor și sunt absolut delicioase.
- Vinete evantai la cuptor. Vinetele evantai la cuptor sunt foarte ușor de preparat. Vinetele sunt tăiate felii pe lungime, dar nu ajungeți cu cuțitul până la cotor. Așază între feliile de vinete câte 2-3 rondele de roșii și câte 2 felii de cașcaval. Turnați peste un sos din roșii coapte cu usturoi și coaceți la cuptor. Se decorează cu cașcaval ras și verdeață.
- Tocăniță cu vinete: Vinetele se combină cu carne de vită sau porc, roșii, ceapă, usturoi și ierburi aromatice pentru a crea o tocăniță bogată în arome. Se prepară ca oricare altă tocăniță.
- Zacusca din vinete. De preferat pe grătar se coc vinetele, ardeii, roșiile apoi se curăță de coajă, se toacă mărunt și se amestecă. Se condimentează cu sare și obligatoriu se consumă pe loc. Preparatul este absolut delicios și rece. Compoziția se poate conserva și pentru iarnă, prin metoda bain-marie!