De ce trebuie să ții cont când alegi faianța pentru baie

1

Fie că ai cumpărat un apartament vechi care necesită renovare, ai o casă în construcții și ai ajuns la finisaje sau pur și simplu dorești ca baia ta să prindă o nouă viață, cea mai grea decizie de cele mai multe ori stă în alegerea faianței. Asta pentru că este o investiție pe termen lung, iar înlocuirea acesteia presupune costuri destul de importante, la care se adaugă disconfortul creat de tot ce înseamnă procesul de renovare.

Dacă ai ajuns în acest punct în care trebuie să alegi faianță baie, atunci sunt câțiva factori de care poți ține cont.

  • Design: Aspectul de cele mai multe ori este principalul criteriu de selecție când vine vorba de faianță. Deși nu ar trebui să fie singurul, impulsul de moment face ca aspectul să fie de cele multe ori singurul criteriu de selecție. Faianța joacă un rol important în aspectul general al băii tale. Alege un design și o culoare care să se potrivească cu stilul tău și care să creeze o atmosferă plăcută în încăpere. Poți opta pentru o faianță cu modele sau texturi interesante pentru a adăuga un plus de eleganță și personalitate. Pentru un aspect modern poți combina două tipuri de faianță, sau faianță și mozaic. Eu aș recomanda să se mizeze pe culori neutre și cât mai aproape de aspectul natural, iar mozaicul chiar îi dă o eleganță și rafinament. O baie mult prea colorată poate fi obositoare, iar atunci când vrei să te răsfeți într-o cadă cu apă fierbinte, culorile vii ale faianței te pot mai mult obosi. În plus trebuie să știi că în general culorile vii ne plac pe moment, dar faianța este o investiție pe termen lung.
  • Ușurința de întreținere: Baia necesită curățare și întreținere regulată, așadar este important să alegi o faianță care să fie ușor de curățat. Unele modele sunt mai rezistente la pete și murdărie, în timp ce altele necesită o întreținere mai atentă. Verifică specificațiile produsului și asigură-te că poți întreține faianța cu ușurință astfel încât să nu devină o adevărată corvoadă întreținerea băii. Chiar dacă sunt produse de curățenie ideale pentru orice tip de produs, acestea nu sunt foarte ieftine. În plus pot distruge în timp suprafața și oricât încerci să o cureți, aspectul va fi unul neîngrijit.
  • AmplasamentSpațiul, luminozitatea și locul unde se află baia joacă un rol important în ceea ce privește designul întregii băi. Dimensiunea băii este foarte importantă în alegere faianței. Aceasta face diferența între diferite tipuri și dimensiuni de ceramică. Unele modele se pretrează doar la băi mari, luminoase. Alte modele pot fi adaptate cu ușurință la o baie de mici dimensiuni, iar în combinații corecte pot mări vizual spațiul. Și lumina joacă un rol important. Dacă baia se află într-o zonă ferită de priviri indiscrete se poate monta și un geam mare. O baie mare și luminoasă poate avea succes dacă se va monta faianță de culori închise, creând astfel un contrast plăcut în armonie cu lumina naturală.
  • Rezistența la umiditate: Baia este o zonă cu niveluri ridicate de umiditate și umezeală, iar faianța trebuie să fie rezistentă la aceste condiții. Asigură-te că alegi o faianță potrivită pentru mediul umed, care nu se va crăpa sau se va deteriora în contact cu apa. În același timp asigură-te că înainte de a monta gresia, în zona dușului ai aplicat și un strat de hidroizolație.
  • Durabilitate: Faianța ar trebui să fie durabilă și rezistentă în fața uzurii și a loviturilor. Este adevărat că faianța din baie nu este la fel de expusă micilor accidente ca cea din bucătărie, dar totuși nu vrem să se ciobească atunci când montăm un obiect de mobilier pentru baie sau o atingem din neatenție cu un obiect dur. Gândește-te în același timp și la frecvența de utilizare a băii și la modul în care va fi folosită înainte de a face o alegere (dacă se va monta și o mașină de spălat de exemplu).
  • Bugetul: Faianța poate varia foarte mult în ceea ce privește prețul. Stabilește-ți un buget înainte de a căuta opțiuni și încearcă să găsești o faianță care să se încadreze în acesta. Ia în calcul că pe lângă prețul faianței, mai trebuie ținut cont că va trebui achiziționat și adeziv, chit, la care se adaugă și manopera. Ai grijă să nu faci compromisuri în ceea ce privește calitatea și durabilitatea în favoarea prețului redus.

Sursă fotografii: blog Romstal

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Faianta trebuie sa fie rezistenta la umezeala si murdarie si sa nu fie afectata in timp de procedurile de curatare. Investeste intr-o faianta rezistenta si durabila in timp astfel incat sa te bucuri de ea o perioada mai lunga.

    Felicitari pentru decizia ta de a-ti reamenaja baia! Este foarte important sa nu te grabesti si sa tii cont de criteriile de mai sus astfel incat sa faci o alegere corecta, care sa iti satisfaca pe termen lung.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.