Lumina – cel mai important element de design interior

0

Amenajarea unei locuințe trebuie realizată astfel încât toate elementele de decor să creeze un spațiu care să îmbine armonios aspectul estetic cu funcționalitatea și confortul. O locuință nu trebuie doar să arate ca în revistă, fiecare element de decor trebuie să aibă un rol funcțional bine definit.  Aspectul unei locuințe nu trebuie să compromită performanța acesteia, de aceea amenajarea acesteia trebuie realizată cu mare atenție.

Un rol foarte important îl joacă iluminatul. Bineînțeles că lumina naturală este temelia designului interior. Fiecare element de decor este ales în funcție de poziționarea ferestrelor. Spațiile largi vitrate permit un design de interior spectaculos care permit jocuri de culori și texturi.

În ceea ce privește alegerea surselor de iluminat artificial, trebuie ținut cont de anumite aspecte: dacă te-ai hotărât să îți reamenajezi locuința atunci va trebui să revizuiești și instalația electrică. Indiferent dacă apelezi la un designer de interior sau îți amenajezi locuința pe cont propriu, discută cu echipa de electricieni ce așteptări ai în ceea ce privește montarea corpurilor de iluminat cum ar fi: locul, modelul, funcționalitatea. Planificarea și achiziția corpurilor de iluminat se fac după anumite criterii care împart designul de iluminat in 4 categorii.

Iluminatul general

Cel mai important și funcțional este iluminatul general. Acesta oferă o vizibilitate de ansamblu și trebuie să acopere cât mai uniform spații largi. Lumina artificială trebuie să copieze cât mai mult lumina naturală iar corpurile alese să nu obosească ochii. Pentru acest tip de iluminat cele mai potrivite sunt becurile cu lumină caldă. În plus este foarte important să se țină cont și de consumul acestora. Eficiența energetică este un criteriu esențial într-o piață a consumului într-o continuă ascensiune. Un consum mic înseamnă nu doar un cost mai mic ci și un criteriu pentru protejarea planetei.

Iluminatul ambiental

Crearea unui spațiu de relaxare este esențial așa că și lumina joacă un rol foarte important. În acest sens este foarte importantă tehnologia. Există o gamă variată de becuri și instalații de iluminat care oferă diferite nuanțe de lumină albă caldă până la rece. Datorită reglabilității complete de la lumină strălucitoare la lumină de veghe estompată, puteți regla luminile la luminozitatea și nuanța perfecte pentru necesitățile zilnice, dar și pentru relaxare. la fel de iubite sunt și becuri colorate care creează o atmosferă intimă și relaxantă. Iluminatul ambiental creează o atmosferă plăcută și în ceea ce privește amenajarea spațiului de dinning. Designul vintage a revenit, iar alegerea unor corpuri de iluminat suspendate deasupra locului de luat masa sunt printre cele mai cerute elemente de design. Aspectul popular al unui bec Edison creează o atmosferă romantică, iar din acest motiv au devenit rapid populare printre cei cu un simț estetic puternic dezvoltat.

Lumina de accent

Lumina de accent este un element de design opțional, dar menit să pună în evidență anumite elemente de decor cum ar fi: tablouri, sculpturi sau alte elemente arhitecturale. Pentru acest tip de iluminat sunt folosite becurile LED cu un flux luminos mai puternic și strălucitor. Poziționarea acestor elemente trebuie realizată astfel încât lumina să cadă perfect pe elementul de decor dorit astfel încât efectul să fie unul plăcut.

Iluminatul pentru activități

Desfășurarea anumitor activități necesită mai multă lumină. De exemplu atunci când copilul își scrie temele are nevoie de o sursă de iluminat suplimentară care să lumineze perfect spațiul de lucru. Sursa de iluminare generală a locuinței, mai ales dacă este poziționată pe centru camerei creează umbre și în anumite zone este mai puțin intensă.

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.