Apa a reprezentat dintotdeauna o atractie pentru oameni. Pe apa s-a facut comert, pe apa s-a descoperit intreaga lume, pe apa oamenii simt cu adevarat senzatia de libertate. De aceea, multi sunt atrasi de ideea achizitionarii unei barci, cu care sa se aventureze in largul marii sau pe lacuri, atat pentru a se relaxa, cat si pentru a pescui. Inainte de a achizitiona o ambarcatiune insa, este important de stiut ca pentru a se bucura cu adevarat de ea, este nevoie de un permis barca adecvat, daca aceasta are motor cu mai mult de 5 cai putere.
1.1 Categoriile de permis pentru navigatie
Daca pentru a conduce un autoturism este nevoie de un permis categoria B, pentru a lansa la apa o barca este nevoie de unul conform categoriilor de mai jos:
- permis categoria D – ofera dreptul de a manevra o ambarcatiune de agreement strict pe ape interioare: lacuri, canale, delte, rauri si fluvii. In schimb, acest tip de permis nu permite aventurarea pe mare cu o ambarcatiune, explica specialistii de la Skipper Academy;
- permis categoria C – reprezinta primul pas in navigatia maritima. Se poate naviga pe baza sa pe mari si oceane, pe o distanta de pana la 6 mile marine fata de cel mai apropiat tarm;
- permis categoria B – cu ajutorul sau se poate naviga pana la o distanta de pana la 24 de mile marine fata de cel mai apropiat tarm;
- permis categoria A (All-Zone) – este cel mai permisiv dintre toate categoriile de permise. Datorita lui oamenii se pot aventura pe toate marile, oceanele si apele interioare.
Cine si cum poate obtine un permis categoria D
Acest tip de permis poarta numele de Certificat de Conducator de Ambarcatiune de Agrement. Pentru a-l obtine, este nevoie ca doritorul sa aiba 18 ani impliniti, sa fie apt, din punct de vedere psihologic si medical si sa se inscrie la o scoala de navigatie profesionista, acreditata de Autoritatea Navala Romana (ANR). La absolvirea cursurilor, candidatul va sustine un examen in cadrul ANR, iar daca va fi declarat admis va primi certificatul si va avea dreptul sa conduca barca in limitele impuse de aceasta categorie.
Examenul propriu-zis consta in 2 probe:
- proba practica – se va sustine in cadrul scolii nautice – pentru mai multe detalii click aici!
- proba teoretica – aceasta consta intr-un examen grila cu 26 de intrebari, care se sustine pe calculator, la o capitanie ANR.
Ce tip de ambarcatiuni pot fi conduse cu un astfel de permis?
Cu un permis categoria D se pot conduce ambarcatiuni de agrement care au o putere a motorului de peste 5CP si cu o lungime de maximum 24 de metri. Este important de stiut insa ca acestea pot fi conduse strict pe apele interioare: lacuri, canale, rauri, fluvii si delte.
In concluzie, conducerea unei barci cu un motor mai mare de 5 cai putere se face pe baza unui permis, care se obtine in urma absolvirii cursurilor unei scoli nautice si a promovarii examenului aferent. Un permis categoria D le da dreptul posesorilor sa conduca ambarcatiuni pe apele interioare, fara sa se aventureze pe mari.