Sustenabilitatea este reprezentată de caracteristica unei activități de a putea fi desfășurată pe o perioadă lungă de timp fără a contribui la epuizarea resurselor naturale și la degradarea mediului înconjurător.
Din ce în ce mai multe companii au înțeles cât de important este să protejezi mediul înconjurător. Unele companii fac asta din proprie convingere, alții pentru că sunt constrânși de norme menite să protejeze mediul. Asta presupune uneori investiții mai mari dar în timp pot fi amortizate, iar foarte important sustenabilitatea contribuie la durabilitatea afacerii și respectul față de mediu și semeni.
Dacă dorim să evoluăm frumos și să ne bucurăm în continuare de tot ceea ce ne oferă natura, trebuie să învățăm să o respectăm. Natura oricum ne oferă mai mult decât îi oferim noi ei. Trebuie să învățăm să vedem viitorul nostru, nu cel individual, deoarece obținerea unui profit rapid pe termen scurt fără a proteja natura poate avea consecințe dezastruoase asupra mediului.
Se presupune că resursele naturii sunt limitate, așa că trebuie să avem în vedere că acestea ar trebui să le ajungă și generațiilor următoare. Foarte important este în același timp să ținem cont că nu trebuie să consumăm mai mult decât producem într-un an. Nu ne împrumutăm de la natură, că s-ar putea să nu ne permitem să plătim dobânda.
Mai exact… dacă tăiem un copac pentru a îl transforma în mobilă este foarte important să plantăm alții trei în plus. Cel puțin. Pentru că unui copac îi trebuie zeci sau chiar sute de ani pentru a putea fi utilizat în construcții sau în industria mobilei. La asta putem adăuga dezastrele naturale care pot duce la distrugeri dezastruoase. Să nu tăiem trei copaci doar pentru a produce mai mult și a satisface nevoi egoiste, mai ales dacă nu am replantat la loc. Dacă doar continuăm să tăiem fără a replanta, la un moment dat nu vom mai avea ce tăia. In acest caz nici noi nu vom mai fi.
Deci, în acest caz pentru a avea o afacere sustenabilă va trebui să plantezi copaci tineri, să îi tai în principal pe cei bolnavi, să folosești tot ce se poate folosi astfel încât pierderile să fie 0.
Indiferent de domeniul în care lucrezi foarte importantă este și economisirea energiei. Nu numai că acestea ridică în mod considerabil factura, iar asta înseamnă pierderi pentru companie, dar aceste costuri sunt inutile și pot fi evitate, aducând astfel un beneficiu pentru toți. În cazul iluminatului, dacă se va trece total la tehnologia LED, costurile inițiale vor fi ceva mai ridicate. Însă acestea se vor amortiza rapid deoarece consumul electric este cu mult mai redus. Trebuie să știi că un consum mai redus de energie nu înseamnă neapărat o calitate mai mică. Deci nu faci rabat de la calitatea vieții. Și foarte important. Nu lăsa lumina aprinsă dacă nu ai nevoie de ea. În anumite locuri este indicat utilizarea senzorilor de mișcare pentru a lumina o încăpere. De exemplu scările de bloc. Reducând consumul de energie, Pământul îți va mulțumi.
În ceea ce privește consumul de apă, încearcă să o utilizezi responsabil. Nu lăsa să curgă la robinet degeaba. În cazul restaurantelor se pot folosi robineți cu senzor astfel încât clienții indisciplinați să consume doar atâta apă câtă au nevoie pentru a se spăla pe mâini. În agricultură este de preferat colectarea apei de ploaie pentru a uda grădina atunci cât este secetă. Astfel vei plăti mai puțin pentru apa de la rețea.
Încearcă să mergi cât mai mult pe jos sau cu bicicleta.
Învață să reciclezi și nu arunca gunoiul decât în locurile legal special amenajate.
Iar exemplele pot continua.